Fındık üreticisi kaderine terk edilmemeli

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Bayrak ve yönetim kurulu üyeleri, Ortahisar Muhtarlar Derneği ile birlikte hem fındık hem de Ortahisar Ziraat Odasında yaşanan görevlendirme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fındık üreticisi kaderine terk edilmemeli
Fındık üreticisi kaderine terk edilmemeli Admin
Advert

Toplantı öncesinde Güneydoğu'da meydana gelen terör olaylarında şehit düşen güvenlik güçlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında katılanlar adına basın metnini Yönetim Kurulu Üyesi Suat Bayraktar okudu. Suat Bayraktar, rekoltenin harmanda yapılması gerektiğini belirterek “Bilindiği üzere 2015 yılı rekolte tahminlerini, her kurum kamuoyuna farklı rakamlarla açıkladılar. En yüksek rekolteyi tedarikçi temsilcileri 733 bin ton açıklayarak fındıkta bu yıl rekolte fazla mesajını verdiler. Yıllardan beri söylüyoruz. Tarım Bakanlığımız başta olmak üzere, hiçbir kurum, kuruluş duymak istemedi. Üreticinin sırtından geçinen rekolte açıklayacak, üretici yararlanacak, buna ancak gülünür. Tekrar ediyoruz, aceleniz ne? Karanfil ve çotanak sayımı biliyor musunuz? Fındığın harmana gelene kadar kilo rizikosu vardır. Rekolte tespiti harmanda yapılsın, üreticisinin yazılı beyanı olsun, yalan ve talan ortadan kalksın. Yıllarca tekrarlıyoruz kimse duymadı. Tarım Bakanlığı karanfil sayımını kaldırarak doğru bir adım attı. Sırada çotanak sayımının kaldırılması olmalıdır. Tarım Bakanlığı bir an önce rekolte tespitini gerçekçi yöntemlerle harmanda yaptırarak üretici aleyhine olan bugünkü yapıyı ortadan kaldırmalıdır.” dedi.

Bayraktar, fındık fiyatlarının 7 TL'ye kadar düştüğüne de dikkat çekerek “2015 yılı fındık alım fiyatı 12 TL’den açıklanmasına karşın, bir kısım üreticilerimiz fiyatı yeterli görmediğinden, mahsulünü satma yerine tedarikçiye emanete verip ayağına kurşun sıkmış, tedarikçilerin emeğine yağ sürmüş, bugünkü tablonun oluşmasının yolunu açmış, fiyatların 7,70 TL’ye düşmesinin nedenlerinden biri olmuştur. Yağma ve taban piyasasına direnen fındığını pazara indirmeyen üreticinin devletten beklentileri ortaya çıkmaktadır. Devlet piyasaya sürülmeyen mahsulü Tarım Bakanlığının belirleyeceği, üreticinin beklentilerini karşılayacak taban fiyattan ürünün almasını beklemektedir. Gerçek çözümün FİSKOBİRLİK Tarım Satış Kooperatifi yeniden yapılandırarak, tüm üreticilerin güven duyacağı bir yapı oluşturarak kongreler yapılması, sektörde tek belirleyici konumuna getirilerek yerli ve yabancı tekellerin etkisinin ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Fındık üreticilerinin kaderine terk edilmemesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, “Köylerimiz boşaldı, tarım geçindirmediği için sürekli göç veren il durumundayız. Lezzetinin dünyada birinci olduğu, dünya üretiminin yüzde 75’ini karşılayan ülkemizde fındık üreticisinin oluşturulan suni sorunlarla boğuşan dünyada acaba bizim gibi ülke var mıdır? Üreticinin bahçesini yenileyerek yüksek verim almaya yöneleceğini belirterek etkili ve yetkililere seslenmeyi görev bildik.” dedi.

KİRALAMA YÖNTEMİYLE BAŞKAN OLDU

Ortahisar Ziraat Odasında yaşanan son durumla ilgili de konuşan Bayraktar, “Trabzon Ziraat Odasının, fesih durumuna düşmesi nedeni ile uzun zamandan beri Akçaabat Ziraat Odasının vekaleti ile yürütülmekte idi. Gelişen tepkiler üzerine Ortahisar Kaymakamlığı nezdinde girişimlerde bulunarak 31 kişilik bir üreticiler listesi ile müracaatta bulunduk. Aradan bir yıla yakın süre geçmesine karşın, olumlu veya olumsuz bir cevap alamadık. Uzun bekleme süresi içerisinde de Trabzon Muhtarlar Derneği, 20 muhtardan oluşan 78 muhtarın önerdiği 2. listeyi de dikkate almamış, Arsin ilçesine bağlı bir şahsın, merkez mahallemizin birinden arazi kiralama yöntemi ile alınan ÇSK belgesi ile müracaat edilerek işler kılıfına uydurulmuş, yasa arkadan dolanılarak atama gerçekleştirilerek taraftar kayrılması yapılmıştır. Ziraat Odaları Genel Başkanlığı, Ortahisar Kaymakamlığı sınırları içerisinde müracaat eden 51 kişilik iki adet listeyi yok sayarak 3. listeyi ataması, Trabzon kamuoyunda tepkilere neden olmuş bulunmaktadır. Bu bir işgaldir. Hukuki de değildir. Etik de değildir. Ziraat Odaları Genel Başkanlığı, yapılan haksız, hukuksuz atamayı en kısa zamanda iptal ederek müracaatı yapılan iki listeyi birleştirerek Ortahisar ilçesinin gerçek temsilcileri olan listeyi atamalı, Trabzon’da yaşanan olumsuz ortam en kısa sürede giderilmelidir. Şehrimizde güçlü bir ziraat odasının tarımsal sorunların giderilmesinde ve çözümünde katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Günebakış

Trabzon Fındık Rekolte Trabzon Gazeteciler Cemiyeti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg