Yılanları öldürmeyin

KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Trabzon ve Rize illerinde son dönemlerde aynı türden birçok büyük yılanın görülmesiyle ilgili olarak, yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini söyledi.

Yılanları öldürmeyin
Yılanları öldürmeyin Admin
Advert

Konuyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye'de 2-3 metre boylarında birçok yılan türünün bulunduğunu belirterek, yılanların çoğunun zehirsiz türlerden oluştuğunu ifade etti.

BİLİNÇ EKSİKLİĞİNDEN ÖTÜRÜ KAMUOYUNDA TEDİRGİNLİK OLUŞUYOR

Gümüşhane’nin Kelkit, Rize’nin Çayeli ve son olarak da Trabzon’un Of ilçesinde görülen yılanların korkuya sebep olduğunu kaydeden Başkaya, “Çıkan haberlerde yılanların dev boyutlarda olduğundan bahsedilmesini normal karşılamaktayız. Ancak, bu yılanların dev boyutlarda olduğu doğru değildir. Bilim çevreleri için gayet normal olan bu haberlerin, kamuoyunda tedirginlik oluşturması, bu konudaki bilinç eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURMA ORANI ÇOK DÜŞÜKTÜR

Genelde, bölgede ilk defa veya hiç görülmeyen bir yılan türü görüldü veya bulundu denilmesine rağmen, bu yılanların bölgedeki varlığı bilim çevrelerince yıllardır bilinmektedir. Bölgemizde ve ülkemizde 2-3 metre boylarında birçok yılan türü bulunmaktadır ve bunların çoğunluğu da zehirsiz türlerden oluşmaktadır. Güneydoğu Anadolu’da Kobra türünü, diğer bölgelerimizde ise birçok engerek türünü barındıran ülkemizde elbette zehirli yılanlar da yaşamaktadır. Ancak, burada hayati tehlike oluşturma oranı diğer konuların yanında çok düşüktür” dedi.

YILANLAR İNSANLARDAN UZAK DURAN VE KAÇAN CANLILARDIR

Yılanların insanlardan uzak duran ve kaçan canlılar olduğuna dikkat çeken Başkaya, “İnsanlar genelde kendilerinden uzak ve geceleyin faaliyet halinde olan yılanlara pek rastlamazlar. Etraflarında ve çok yakınlarında yaşayan yılan türlerini bile bir ömür görmeden yaşarlar. Ancak bir şekilde, 2-3 metrelik ve daha önce görmedikleri kalınlıkta bir yılanı görünce de haliyle korkmaktadırlar.

DOĞAL DENGEDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPLERDİR

Görülen türlerin çoğunluğu zehirsiz türlerdir. İnsanlar için tehlikeli değillerdir. Birkaç zehirli tür ise rahatsız edilmedikçe, üzerine gidilmedikçe veya dikkatsizce üzerine basılmadıkça ısırmaz, saldırmaz ve zarar vermezler. Yılanlar insanlardan uzak duran ve kaçan canlılardır. Yılanlar doğal denge içinde önemli bir yere sahiptirler. Doğadaki besin zincirinde fare ve diğer türlerin aşırı artmaması için göz ardı edilemez bir yerleri vardır” ifadelerini kullandı.

GÖRÜLDÜKLERİ YERDE ÖLDÜRÜLMESİN, KORUNSUN

Prof. Dr. Başkaya, bilerek veya bilmeyerek üzerine gidilmediği taktirde, yılanların insanlara saldırmayan ve insanlardan kaçan canlılar olduklarını ayrıca ekolojik denge açısından çok önemli bir göreve sahip olan yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini vurguladı.

Karadeniz Yılan Zehirli mi Prof. Dr. Şağdan Başkaya
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg