Fındıkta Budama Seferberliği

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda 2012’de uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin ikinci aşamasında budama seferberliği başlatıldı. “Sen de Buda, Sen de Kazan” sloganı ile seferberlik, Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesinde düzenlenen törenle başlatıldı.

Fındıkta Budama Seferberliği
Fındıkta Budama Seferberliği Admin
Advert

Törende konuşan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, verim ve kalitenin gerçek manada kazanmak olduğunu belirterek, “Fındıkta bilinçli budama da bunlardan biri. Bu konuda ciddi bir üretici ve kamuoyu duyarlılığı oluşturuldu. Verim ve kalitenin arttırılmasına devletin yanısıra sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden de ciddi desteklerin olması sevindirici. İtalyanların Ferrero firmasının sosyal sorumluluk projesine katkısını önemsiyoruz. Bu projeyi daha görünür ve uygulanabilir hale getirmek için üreticilerin ayağına kadar giderek çalışma yapacağız” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, fındıkta üreticilerin eski usullerden sıyrılması ve bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Biz büyükşehir belediyesi olarak tarımla ilgili yüklendiğimiz sorumluluğun gereğini yerine getireceğiz. Ancak, söz konusu fındık olduğunda herkesin ve herkesimin üzerine düşen sorumluluklar var. Üreticilerimizin de çalışarak fındıkta verim artışına en büyük katkıyı yapmaları gerekir. Bu yönde çaba göstereceklere her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da, uyguladıkları projelerle fındıktaki sorunlara devlet ve kamuoyunun dikkati ile desteğini çekmeyi hedeflediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Birinci aşamada yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden farklı sistemlerle dikilmesini gündeme getirdik. Sektörle ilgili tüm kesimlerden destek alıp, 63 bahçe kurarak bunu gerçekleştirdik. Ülke ve hükümet gündemine girdi. Şimdi asgari yüzde 30 verim artışı sağlayan bilinçli budama için yola çıktık. Hedefimiz son 10 yılın ortalama 600 bin ton olan yıllık üretimini 1 milyon tona çıkarmak ve hepsini satarak, daha çok döviz kazanmak. Bunun için üzerimize düşeni yapacağız.”

Trabzon Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ise üreticilerin iyi tarım uygulamalarına gösterdikleri ilginin beklentilerinin üzerinde olduğunu vurgulayarak, bu konuda daha fazlasını yapabilmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Törene katılan Ferrero Fındık Sorumlusu ve Genel Direktörü Lucio Gamiero’da, fındıkta gelişimci projeler uyguladıklarını hatırlatarak, “Burada olmaktan gerçekten mutluyuz. Verimi ve kaliteyi arttırmak için yaptığımız projeleri, bunlarla birleştireceğiz. Destek olacağız. Sürdürülebilir, kazandırıcı tarım uygulamaları için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu tür projeleri çok önemsiyoruz ve de destekliyoruz” dedi. Fındıkta budama konusunda bilgilendirilen 20 kursiyere sertifika ile ücretsiz budama için malzemelerin verildiği toplantıda, daha sonra bahçe uygulaması yapıldı. Uzman Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı gözetiminde fındık ocağında budama yapıldı. Budama seferberliğinde 10 ilçede kurs düzenlenecek. Toplam 200 kursiyere sertifika verilecek, budama teçhizatı hediye edilecek. Budama elemanları kendilerine ait bahçelerin yanı sıra talep geldiğinde diğer üreticilerin bahçelerinde de budama işlemi yapabilecekler. Törene, Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, Kamu ve Özel Kuruluş temsilcileri ile üreticiler de katıldı.

Kaynak: günebakış - Nurgül GÜNAYDIN

Fındık Budama
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg