Üretici fındığı bekletmiyor

Fındıkta fiyatın düşük olmasına rağmen üreticiler son bir ayda yaklaşık 30 bin ton fındığı pazara indirdi.

Üretici fındığı bekletmiyor
Üretici fındığı bekletmiyor Admin
Advert

Karadeniz Bölgesi’nde 2015-2016 fındık sezonunda 9 aylık süre içerisinde üretici serbest piyasaya 504 bin ton kabuklu fındık indirdi. Fındık üretiminin yapıldığı 14 ilde bulunan ticaret borsalarının ‘müstahsilden tacire satış’ rakamlarına göre, 15 Ağustos-16 Nisan tarihleri arasında üretici serbest piyasaya 504 bin 383 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdi. Bu rakam 16 Mart tarihinde 475 tondu. Rakamlara göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Ordu ve Düzce’de gerçekleşti. Ordu’da üreticiler 15 Ağustos-16 Nisan tarihleri arasında tüccara 87 bin 159, Düzce’de ise 79 bin 775 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdiler. Ordu’da 16 Mart tarihine kadar müstahsilden pazara indirilen fındık miktarı 82 bin ton, Düzce’de ise 73 bin tondu. Yine 15 Ağustos-16 Mart tarihleri arasında Sakarya’da üreticiden tüccara 72 bin 471 ton fındık satışı gerçekleşirken, Giresun’da 56 bin 792 ton, Çarşamba’da 47 bin 498 ton, Ünye’de 34 bin 555 ton, Trabzon’da 29 bin 708 ton, İstanbul’da 26 bin 339 ton, Fatsa’da 25 bin 267 ton, Samsun’da 17 bin 99 ton, Terme’de 14 bin 421 ton, Akyazı’da 10 bin 891 ton, Rize’de Bin 990 ton ve Kastamonu’da 412 ton satış gerçekleşti. Buna göre sezonun ilk 9 ayında serbest piyasaya toplam 504 bin 383 ton kabuklu fındık indirildi.

Yeni sezonu bekleyin

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: “Bu sezon istediği fiyattan fındığını satamayan üreticilerimize yeni sezonu beklemelerini öneriyoruz.” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Bu sezon istediği fiyattan fındığını satamayan üreticilere yeni sezonu beklemelerini öneriyoruz." dedi.

Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık fiyatlarının bir türlü istenilen seviyeye çıkmadığını belirterek, "Maalesef fındık fiyatı haziran ayının ilk gününde de 9 lira seviyelerinden işlem gördü." dedi. Fiyatların bilinçli olarak 10 liranın üzerine çıkarılmadığını ileri süren Soydan, "Ne yazık ki üreticilerimizin mağduriyeti bu nedenle sürüyor. Birçok üretici bu aylarda fiyatın artmasını bekliyordu ama beklenen olmadı. Üretici çaresizce fiyatların yükselmesini bekliyor." diye konuştu. Soydan, üreticilerin ürünlerini yeni sezona kadar bekletebileceklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten üreticilerimizin büyük bölümü bu yönde karar almış durumda. Bizim de önerimiz bu yönde. Bu sezon istediği fiyattan fındığını satamayan üreticilerimizin yeni sezonu beklemelerini öneriyoruz ancak kararı verecek olan üreticilerimiz. Herkes kararını kendi verecek. Üreticilerimiz fındığı yeni sezona bekletmeleri durumunda daha iyi fiyattan satacağını düşünüyor. Eğer önümüzdeki günlerde de fiyat artmazsa üreticilerimiz umutlarını yeni sezona bağlamış olacak." Yeni sezonda rekoltenin zirai don ve doğum noksanlığı nedeniyle düşük olmasının beklendiğini savunan Soydan, "Temennimiz ve beklentimiz fiyatların yeni sezonda şimdiye oranla daha yüksek olması. Aksi durumda bu üretici üretimden soğur ve değişik illere göç etmeye başlar. Kimse de böyle birşey olmasını istemez." diye konuştu. Soydan, emanete fındık bırakan üreticileri de uyararak "Üreticilerimiz düşük fiyattan fındığını bozdurmasın. Herkes serbest piyasayı çok iyi gözlemleyerek karar alsın." değerlendirmesinde bulundu.

Fındık Fiyatı TZOB Arslan Soydan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg