Akçaabat - Yomra arası 140 milyon

Trabzon’da bir süredir yapılması düşünülen raylı sistemin maliyeti açıklandı. Başkan Gümrükçüoğlu, Hafif Raylı Sistem için düşündükleri projelerin maliyetlerini ortaya koydu.

Akçaabat - Yomra arası 140 milyon
Akçaabat - Yomra arası 140 milyon Admin
Advert

Gümrükçüoğlu, “Ulaştırma Bakanlığı Ulaşım Yapıları Alt Yapı genel Müdürlüğü ‘planladığınız hatta 15 bin - 40 bin arası yolcu varsa hafif raylı sistemi düşünebilirsiniz’ diyor. Nihayetten bir proje ihalesine çıkma aşamasındayız. Akçaabat- Yomra arası yaparsak 140 milyon Euro, Akyazı- Havalimanı arası yaparsak 150 bin TL maliyeti var” dedi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantıları dün Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında başladı. Mecliste gecen ayın faaliyetleri ile ilgili konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Türkiye’de son aylarda yaşanan terör olaylarına değindi.

RAYLI SİSTEMİN MALİYETİ

MHP’li Meclis Üyesi Ali Sağır’ın “Raylı Sistem çalışması hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz? Güney Çevre Yoluyla ilgili güzergah oluşturulması konusunda çalışma var mı?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Başkan Gümrükçüoğlu şunları söyledi: “Hafif Raylı sistem. Bugüne kadar ben 2009’dan beri bu konu gündeme getirildiğinde bir ön hazırlığı olduğunu ve ne zaman tatbik edilmesi gündeme getirilmesinin sayısal verilerinin oluşması gerektiğini ifade etmiştim. O da şu; Biz bu yılın başından beri bu işin ön projesini yaptırmış bulunmaktayız. Bu çalışmalar devam ediyor. Nihayetten bir proje ihalesine çıkma aşamasındayız. Ön çalışmalarını projenin ortaya koyulduğunda şöyle bir gerçeklik var. Ulaştırma Bakanlığı Ulaşım Yapıları Alt Yapı genel Müdürlüğü pik saatinde 15 bin – 40 bin arası yolcu varsa hafif raylı sistemi düşünebilirsiniz diyor. 40 binin üzerindeyse metroya yönlendiriyor. Bunu söylerken aslında kendi uygulayacağım kuralı da beyan etmiş oluyorum.”

DIŞ KREDİLER DEVLET GARANTİSİYLE

“Bunun uygun raporlanması halinde Devlet Planlama Teşkilatı’ndan (DPT) geçmedikten sonra yabancı kredide uluslararası kredide devlet garantisinin hiçbir şekilde verilemeyeceğini belirtiyorlar. Bu kurallar çerçevesinde biz bu rakamlara bugün de yaklaşmış değiliz. Bunun dışında bu rakamları tam tutturamamakla beraber raylı sistemin bazı örnekleri var. Kayseri, Samsun, Bursa var mesela.. Bu konuda da çok zorlama ile birlikte bazı devlet desteği temin edilmiş durumda. Bu çalışmaların bize gösterdiği sonuç şu: Eğer siz bir dış kredi isteyecekseniz, devlet garantisi bu krediyle beraber zorunlu görülmeyecekse, bu onaylarda daha ılımlı davranılıyor. Yani siz kendi kaynaklarınızla, bu girişimi yapacaksanız. Devlet Garantisi istenen dış kredilere başvurmayacaksanız.”

PROJELERİN MALİYETLERİ BELLİ OLDU

“Bizim en son yaptığımız çalışmalarda; Trabzon Merkezi ve Akçaabat, Yomra arasında yapılması planlanan Hafif Raylı Sistem projenin tahmini bedeli 140 milyon Euro... Akyazı Stadı ile Trabzon Havalimanı arasında bile kısaltsak yine en az 150 milyon TL ile yapılabilir görünüyor. Muhtemelen bu konuda nihai çalışmalar bizim önümüze getirildiğinde proje ihalesine çıkarız.”

Günebakış - Aydın GELLECİ

Trabzon Raylı Sistem Tramvay Ulaşım Trafik
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg