Fındık ithalatçısı kaçıyor

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yanıkoğlu: Türkiye fındık piyasasında yaşanan fiyat istikrarsızlığı, yabancı alıcıyı Gürcistan ve Azerbaycan'a yöneltti

Fındık ithalatçısı kaçıyor
Fındık ithalatçısı kaçıyor Admin
Advert

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, Türkiye fındık piyasasında yaşanan fiyat istikrarsızlığının, yabancı alıcıları Gürcistan ve Azerbaycan'a yönlendirdiğini söyledi.

Yanıkoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2015-2016 ihracat döneminin 9 ayında 201 bin 540 ton fındık ihraç ettiğini ve karşılığında 1 milyar 891 milyon dolar gelir sağladığını belirtti. Geçen sezonun aynı döneminde 177 bin 424 ton ihracat karşılığında 2 milyar 240 milyon dolar gelir elde edildiğine dikkati çeken Yanıkoğlu, "Bu sezon bir önceki ihracat dönemine göre 24 bin 116 ton fazla fındık ihracatı gerçekleştirdik, ancak gelir düzeyine bakıldığında çok ciddi düşüş mevcut. Yaşanan bu düşüş tamamen Türkiye'deki fiyat istikrarsızlığından kaynaklanmakta." diye konuştu.

İhracat sezonunun tamamlanmasına 2 ay kaldığını ifade eden Yanıkoğlu, dönem sonunda elde edilecek gelirin 2 milyar dolar seviyesini aşmasını beklediklerini bildirdi. Yanıkoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye fındık piyasasında yaşanan fiyat istikrarsızlığı yabancı alıcıyı özellikle Gürcistan ve Azerbaycan'a yönlendirdi. Fiyat dalgalanması son yıllarda Türk fındığına yabancı alıcının talebini azalttı. Daha fazla fındık ihraç etmeyi ve ülke ekonomisi daha fazla gelir sağlamayı istiyoruz, ama öyle olmuyor. İstikrarsızlık yabancıyı korkutuyor. Sezona fiyat 10 lira seviyesinde başladı ve 15 liraya kadar yükseldi. Fiyatın artması yabancı alıcıyı Türk fındığından uzak tuttu. Yabancı sanayici doğal olarak fındığı ucuza almak isteyecektir. Maliyeti düşürme, fazla kazanç elde etmek hedefinde. Bizde rakam yüksek olunca başka pazarlara yöneldiler ve bundan da üretici, Türk fındığı ve milli ekonomi büyük zarar gördü. Verimsiz ihracat dönemi yaşıyoruz."

Gürcistan ve Azerbaycan'ın Türkiye'ye rakip konuma gelmeye başladığına işaret eden Yanıkoğlu, "Gürcistan ve Azerbaycan, planlı bir şekilde üretim alanı ve miktarını artırıyorlar. Bize göre bir çok avantajlı durumları da var. Fiyat, gümrük vergisi ve diğer konularda. Hal böyle olunca da Türkiye pazarından kaçan yabancı alıcı bu ülkelere yöneldi. Gürcistan ve Azerbaycan hızla dünya pazarını genişletiyor. Türkiye'ye önümüzdeki süreçte ciddi rakip hâline geleceklerdir." dedi.

Günebakış

Giresun Fındık Temel Yanıkoğlu Giresun Ticaret Borsası
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg