Örnek ekonomik model Akçaabat'ta hayata geçti

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 66 yaşındaki 5 çocuk babası Sami Altun, iflasın eşiğinden hayvancılıkla kurtuldu.

Örnek ekonomik model Akçaabat'ta hayata geçti
Örnek ekonomik model Akçaabat'ta hayata geçti Admin
Advert

Çocuklarını, baktığı hayvanlardan ettiği kârla evlendiren Sami Altun bölgedeki hayvancılığa örnek olacak cinsten. 24 yaşındaki oğlu Samet Altun “Bundan daha iyi iş bulamam.” diyerek babasının başlattığı işi sürdürüyor.

Sami Altun, kereste imalâtı ve taşeronluk yaparken kendisine verilen çeklerin karşılıksız çıkması ve iş için çekilen kredilerin faizi onu iflâsın eşiğine getirdi. Bir kurtuluş yolu arayan Altun, çevresindekilerin çeşitli önerilerini de dinledi ancak kendi aklına geleni yaptı ve hayvancılığa başladı. Altun öyküsünü şöyle anlattı: “Ne yapmam gerektiğini düşündüm. Kimi balıkçılık yap dedi. Rahmetli babam çilek yetiştiriyordu. Sürekli ot çıkıyordu, kopartmakla uğraşıp duruyorduk. Düşündüm madem bu kadar çok ot var. Bunu halledecek bir şey olmalı. Sonra aklıma geldi. 'Hayvanlar bu otları hayvan yer' dedim ve o şekilde hayvancılığa başladım.”

HAYVANLARIN YEMLERİ BEDAVAYA GELDİ

“Para yok, çocuklarım evlenecek. Emekli maaşımın üstüne kredi çektim. Çok param olmadığı için yavru hayvanlar satın aldım. Başlangıçta param olmadığı için hayvanlara ahır yaptıramadım. Onun için de ilkbaharda buzağı aldım ve yazı onlarla geçirdim. Kışa doğru sattım. Kışlık masrafım olmasın diye, ahırım da yoktu. Bu hayvanlar sayesinde iki çocuğumu evlendirdim. Aralık ayına kadar fındık altları, yol kenarlarında hayvanları otlatıyorum. Onun için de hiçbir masraf olmuyor.”

FINDIK ALTLARINDAKİ OTLARI TEMİZLİYORLAR

Bir süre hayvancılıktan para kazandıktan sonra onlara ahır da yapan Sami Altun, ahırı kendisinin yaptığını şu ifadelerle anlattı: “Burayı hiç usta girmeden ben yaptım. Yalnızca çatıyı yapmak için 45 bin lira istediler. Gittim kaynak makinesi ve malzemeyi aldım ve kendim yaptım. 45 bin lira yerine 15 bin liraya burayı yaptım.” Hayvanlarını fındık altlarında biten otlarla beslediğini belirten Altun, bu durumun fındık tarlası sahiplerinin de işine geldiğini söyledi. Altun, “Komşular hayvanlarımın fındıklarının altlarındaki otları yemesini istiyor. Onların otları temizlemek için bir para harcaması gerekiyor. Diyorlar ki neden bizim burada yedirmiyorsun?” ifadelerini kullandı.

ÇEVREDEKİ VATANDAŞLARA ÖRNEK OLDU

Sütün litresini 3 liradan sattığını söyleyen Altun, “4 liraya verenler de varmış ama ben zam falan yapmıyorum. Esnaf, vatandaş alıyor. Trabzon Boztepe’de de bir market gelip benden süt satın alıyor. Süt, yağ istiyorlar karşılayamıyorum. Hayvan başına masrafım ise günlük 2-3 lira oluyor. Bir inekten akşama kadar 20 litre süt alıyorum. 24 yaşındaki çocuğum, askerden geldi. Dedi ki: ‘Baba ben bundan iyi iş bulamam. Burada çalışmak istiyorum.’" şeklinde konuştu. Altun, baştan hayvancılık yapamayacaklarını söyleyen komşularının da kendisini örnek aldığını ve civarda kendisi gibi 4-5 kişinin de hayvancılığa başladığını kaydetti. Altun, “Biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Ben herkese öneriyorum. Küçükten başlayarak bu işi yapabilirler. Bizim köy 200 hane. Herkes hayvanlarını sata sata bitirdi. Şimdi benden süt alıyorlar.” sözlerine yer verdi.

HAYVANCILIK ZEVKLİ BİR İŞ

Sami Altun’un 24 yaşındaki oğlu Samet Altun ise hayvancılığa başlama öyküsünü şöyle anlattı: “Hayvancılıkta güzel gelecek gördüm. Biz köyde büyüdük. Hayvanları çok seviyorum. Sevmesek zaten burada duramayız. Kendi keyfinize göre iş yapıyorsunuz. İleride hayvanları artırarak bu işi büyütmek istiyorum. İnsanlar asgarî ücretle büyük zorluklarla çalışacaklarına gelip böyle daha kârlı ve daha zevkli işi yapabilirler. Korkacak hiçbir şey yok.”

 

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu: Ziraat Odası olarak bu tip insanların artmasını istiyoruz. Bu insanlar bölgelerinde model oluşturup gençlere örnek oluyorlar. Fındık altlarında hayvanlar rahatlıkla beslenebiliyor. Biz böyle hayvancılarımızın artması için elimizden geleni yapacağız. Bu vatandaşımızın Türkiye’de örnek olması için gereken neyse yapacağız. Her köyde böyle insanları artırmamız gerekiyor. Köy denilen kavram yavaş yavaş yaşamımızdan gidiyor. Özellikle vatandaşın çocuğunun da bu işe dört elle sarılması bizi mutlu etmiştir.

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı: Otlatmaya dayalı hayvancılık bölgemiz için çok uygun. Maliyeti düşük ve aile tipi işletmeye çok uygun. Fındıklıklarda yetişen otun değerlendirilmesi için de çok güzel bir örnek. Bölgemizde hayvancılık olmaz gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Gördüğümüz gibi böyle bir şey söz konusu değil. Çok kârlı, verimli ve önerdiğimiz bir tip.

Günebakış - Berkant PARLAK

Trabzon Akçaabat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg