Amacımız 3.500 çeşit bitkinin değerlendirilmesi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, biyoteknoloji konusunda konuştu

Amacımız 3.500 çeşit bitkinin değerlendirilmesi
Amacımız 3.500 çeşit bitkinin değerlendirilmesi Admin
Advert

Doğu Karadeniz'in zengin bitki florasının değerlendirilerek ekonomik olarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüleceği belirtildi.

Trabzon Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği (TSGİAD) iftar yemeğinde konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'da gelişen sektörlere bağlı olarak yapacak işin çok fazla olduğunu hatırlattı. Hacısalihoğlu, "Şehrimizde turizm sektörü ön plana çıktı ama özellikle yüksek teknolojik üretim konularına dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda biraz daha proje hazırlamanızı arzu ediyorum. Odamız tarafından kurulan Teknokent’te 4 yıldır devam eden İnovasyon Merkezi var. Eğitimle başladı ve devam ediyor. Prototip üretimler de yapılabiliyor. Güdümlü projeyle teknolojik ürünlerin üretilmesi konusunda altyapının hazırlanması, makine ve teçhizatın alınması konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Buradaki amaç proje geliştirildiği takdirde bunu üretecek makine ekipmanın el altında olmasıdır. Yeni firmaların kuluçka merkezi tarzında burada türemesidir.” dedi.

Teknokent’te önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak olan Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi’yle ilgili de bilgiler veren Hacısalihoğlu, "Biyoteknoloji Merkezi’ni önemli görüyoruz. Bölgemizde yaklaşık 3 bin 500 çeşit floranın değerlendirilmesi, katma değeri yüksek hâle getirilmesini amaçlıyoruz. Bölgemizde bu işle uğraşan firmalarımız 50-60 yıllık kuruluşlar olmasına rağmen bitkilerin hâlâ soğan veya yaprağını satıyoruz. Dolayısıyla katma değer oluşturamıyoruz. Her zaman şikâyet ettiğimiz, yabancıların, Almanların, İsraillilerin gelip bitkilerimizi toplayıp değerlendirmesinin önüne geçme projesidir bu. Bu ürünleri işleyecek olan makine ve teçhizatı da binaya koyacağız. İnovasyon Merkezi’nde de sanayiye dönük projelerin hayata geçmesi konusunda yeni firmaların kurulması için çalışacağız. Amacımız bu merkezde 100 firmaya ulaşmak ve yüksek teknolojik ürünleri üreten bir şehir hâline gelmek." diye konuştu. Trabzon’da turizm sektörünün de çok önemli konuma geldiğini, fiziki altyapıların büyük oranda tamamlandığını belirten Hacısalihoğlu, “Amacımız turizmi 3 veya 4 aya değil, yıl boyuna yaymak. Kış, kongre, doğa ve kruvaziyer turizmini geliştirerek ileri seviyeye götürmek. Tüm alanlarını canlandırmak suretiyle turizmi bölgemizin geleceğine dönük bir lokomotif hâline getirmek istiyoruz. Bu işi yapacak olan özel sektördür.” diyerek sözlerini noktaladı.

Günebakış

TTSO Suat Hacısalihoğlu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg