ÇAYKUR Budapeşte’de ödülleri topladı

ÇAYKUR Belçika merkezli faaliyet gösteren dünyanın en prestijli kalitelendirme merkezlerinden Monde Selection’un bu yıl Budapeşte’de düzenlediği törende 11 ürünü ile ödüle layık görüldü.

ÇAYKUR Budapeşte’de ödülleri topladı
ÇAYKUR Budapeşte’de ödülleri topladı Admin
Advert

Konuyla ilgili olarak dün ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde bir basın toplantısı düzenleyen ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un artık içine kapalı bir marka olmaktan çıkarak dünya arenalarında güçlü bir şekilde yerini aldığını söyledi.

Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, “Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 11 ödül aldık. 2016 yılında bu bir rekor. En çok Japon firmaları ödül alıyordu. Ama hiçbir firma bizim kadar ödül alamadı. Bizim aramızdaki firmaların bile iki katı ödül alarak büyük bir rekor elde ettik. Monde Selection, Belçika merkezli faaliyet gösteren dünyanın en prestijli kalite ödül kurumu. Dünya çapında ödüller verirler. Ürünler özel laboratuvarlardan geçirilip analizler yapılıyor. Ciddi bir heyet tarafından kararlar alınıyor. Bu yıl; Grand Gold beyaz çayımıza verildi. Bitki ve meyve karışımlı çaylarımız da ödül aldı. Golden İstanbul çayımız da ödül aldı. Organik çaylarımız ve bardak poşet çaylarımız da ödül aldı. Nadidem isimli çayımız piyasaya çıkmadan ödül aldı. Didi üç altın ödül aldı. ÇAYKUR artık içine kapalı bir marka değil. Dünyaya açılan, kalitesi ile iddialı bir kurum oldu. ÇAYKUR olarak dış dünyada yoktuk. Artık güçlü bir şekilde uluslararası arenada yerimizi aldık.” dedi.

409 MİLYON TL’LİK ÖDEME

Sütlüoğlu, birinci sürgün yaş çay alım kampanyasının sonuna gelindiğini, ikinci sürgünün ise çok yakında başlayacağını söyledi. Son bir ay içinde ÇAYKUR olarak rekorlar kırmaya devam ettiklerini dile getiren Sütlüoğlu, "Rekor bir çay alımı gerçekleştirdik. 230 bin tonun üzerinde yaş çay aldık. Geçen sene 230 bin ton almıştık. Geçen yıl rekolte daha yüksekti. Bu sene rekolte yüzde 15 düşük." dedi. Birinci sürgünde aldıkları çayın karşılığında üreticiye toplam 409 milyon liralık ödeme yapacaklarına işaret eden Sütlüoğlu, bunun bir rekor olduğunu ifade etti.

Sütlüoğlu, 2016 yılında birinci sürgün yaş çay alım kampanyasına 3 Mayıs'ta başladıklarını anımsatarak şöyle konuştu: "Çayda yoğunlaşma 8 Mayıs'ta oldu. 8 Mayıs ile 3 Haziran arasında yoğun şekilde çay aldık. Günlük 6-7 bin ton seviyelerinde çay aldık. Yoğunluk yaklaşık 26 gün sürdü. Şu anda günde 100 ton seviyelerinde alımlarımız devam ediyor. Alımlar düşüyor. Biz 25-26 günde çayın yoğunluğunu halletmiş olduk. Daha önce bu 40-50 günlere kadar çıkıyordu. Yaptığımız kapasite artışlarıyla bu süreci 30 günün altına çekmiş oluyoruz.Bu yıl 650 bin kapasiteyi gerçekleştirmiştik." Şu anda fabrikalarının tamamının devrede olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birinci sürgünde toplamda 230 bin ton üzerinde çay aldık. Toplam rekoltenin yüzde 60,5'ini ÇAYKUR olarak biz almış olduk. Yüzde 39,5'unu da özel sektör almış oldu. Özel sektörün almış olduğu çay 140-150 bin ton civarındadır. Geçen sene özel sektör birinci sürgünde 217 bin ton çay almıştı. Geçen yıl birinci sürgün rekoltesi 447 bin iken bu sene 380 bin ton olarak gerçekleşti."

DİDİ’DE REKOR SATIŞ

Soğuk çay "Didi"nin de rekor kırmaya devam ettiğini vurgulayan Sütlüoğlu, şu ana kadar 50 milyon litre satış gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Daha sezonun başında olunduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, "Sıcaklar başlamadı. Soğuk çay, sıcaklarla birlikte satışı artan bir ürün. Mevsimi henüz yeni başlıyor. Didi'de ilk sene 40 milyon litre satmıştık. İlk çıktığı senenin üzerindeyiz. Geçen sene satışımız ise 95 milyon litreydi. 72 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hiç dinlenmeden yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Sütlüoğlu, "imparatorların çayı" olarak adlandırılan beyaz çayda, en yüksek sınıf olan "Grand Gold" ödülünü aldıklarını anımsatarak, bunun yanında bitki ve meyve karışımlı ürünleri ile soğuk çay Didi'nin de ödüle layık görüldüğünü kaydetti. ÇAYKUR'un artık içine kapalı bir kurum değil, dünyaya açılan ve uluslararası pazarlara ürünlerini satan, yüksek kalitesiyle gündeme gelen bir kurum olduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, "Bir kaç sene önce ÇAYKUR'u bizden başka kimse tanımıyordu. Dış dünyada yoktuk. Artık bugün güçlü bir şekilde uluslararası arenada yerimizi almış olduk. Emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bundan sonra da başarılarımız artacaktır." dedi.

Sütlüoğlu, beyaz çaydan kanseri tedavi edici ilaç yapma konusundaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Japonya'da bir üniversiteyle bunu yapıyoruz. Bu bir süreç. Bu çalışma bir kaç yıl daha alacak bir çalışmadır.Bir ürünün ilaç hâline gelmesi, belli aşamalardan ve uygulamalardan geçtikten sonra mümkün olabiliyor.Beyaz çayımız kısa bir süre sonra ilk etapta gıda takviyesi olarak piyasaya çıkacak. İlaca dönüşmesi ise bir kaç yıl daha alacak." şeklinde konuştu.

Günebakış - Alihan TELATAR

ÇAYKUR İmdat Sütlüoğlu Monde Selection Ödül
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg