Bekaroğlu'nun raporu CHP'de krize dönüşür mü?

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Mehmet Bekâroğlu’nun partisiyle ilgili hazırladığı rapor parti içinde tartışma yarattı.

Bekaroğlu'nun raporu CHP'de krize dönüşür mü?
Bekaroğlu'nun raporu CHP'de krize dönüşür mü? Admin
Advert

CHP’yi ve siyasetini sorgulayan “Tarihî dönüm noktasında CHP” başlıklı rapor hazırlayarak bunu parti kurmaylarına gönderen Bekâroğlu’nun bu uygulamasının parti MYK’sında masaya yatırılacağı belirtildi Bekâroğlu CHP’nin özellikle “ulus devlet”, “laiklik” kavramlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade ederek Kürt sorunu karşısında da birtakım politikalar uygulaması gerektiğinin altını çizdi. Terörle mücadeleyi “kavga” ve “iç savaş” olarak gören Bekâroğlu CHP’nin ülkeyi bu durumdan kurtarması gerektiğini savunduğu raporunda şu ifadelere yer verdi: "Tek parti dönemi CHP’si devlet eliyle toplumu değiştirmeye çalışmıştır. Şimdi CHP, bu devleti ele geçirmeyi değil de değiştirmeyi / dönüştürmeyi / demokratikleştirmeyi önüne hedef olarak koymalıdır. Tabii buna bağlı olarak devlet, ulus devlet, millet/ulus, laiklik, kamusal alan gibi kavramları da radikal bir şekilde gözden geçirmelidir.

‘KÜRT SORUNU BOYNUNUN BORCU’

Türkiye’de Türkler ve Kürtlerin iki halk olarak birlikte nasıl yaşayacaklarının formülünü bulmak zorundayız. Bu formülü bulmak bir sosyal demokrat parti olarak CHP’nin boynunun borcudur. CHP, bir özeleştiri yapıp geçmişteki yanlışlara ‘bunlar yanlıştı’ demeli. CHP’nin bugün yapması gerekli olan şey, Müslüman bir toplumda demokrasi ve laikliğin nasıl olacağı sorusuna cevap bulmak olmalıdır. CHP, sürekli olarak ‘laiklik elden gidecek’ gerekçesi ile hak ve özgürlüklerin tam olarak kullanılmasının karşısında olmuştur. Geniş halk kitleleri nezdinde CHP algısı budur. CHP’nin yeni yol haritasını üzerine kuracağı değerler açıktır: Özgürlük, eşitlik, adalet, dayanışma, siyasal demokrasi, sosyal devlet, sosyal adalet ve sosyal haklar.

İddiaya göre ise Bekâroğlu’nun bu raporu partide huzursuzluğa neden oldu. CHP yönetiminin “Bekâroğlu'nun böyle bir raporu hazırlasa bile bunu yaymaması gerektiği” düşüncesinde olduğu iddia edildi. Kimi partililerin özellikle laiklik tanımının yeniden yapılması gibi önerilerin kabul edilemez olduğu görüşünü savunduğu ileri sürüldü.

Günebakış - Berkant PARLAK

CHP Mehmet Bekaroğlu Rapor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg