Fındıkta serbest piyasa çökmüştür

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, fındıkta istikrarın yakalanmadığını ifade etti.

Fındıkta serbest piyasa çökmüştür
Fındıkta serbest piyasa çökmüştür Admin
Advert

Haber61.net’e açıklamada bulunan Bekar, “ Uygulanan strateji, destek modelleri, fındıkta müdahalesi beklenenlerin, müdahale alımından vaz geçmeleri, stok kontrollerinin yapılmaması gibi, bunlara benzeyen bir çok meselelerin uygulanmaması, yapılmaması sebebiyle, serbest piyasa denilen sahadaki, sektördeki aktörlerin istediği gibi oynaması fiyatların bu denli düşmesini oluşturan sebeplerin başında geliyor.” ifadelerini kullandı.

Devletin sektöre çok para harcamasına rağmen, fındıktaki olumsuz durumu kontrol etmeye yetmediğini belirten Bekar, “Serbest piyasa adı altında fındık serbest piyasada birilerine bırakıldı. Buna engel olabilecek bir güç de kalmadı. Şu anda, serbest piyasada işlem gören fındık 8 TL’ye kadar düşmüş durumda. Bu durum bizlerde ve üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu düşüş nedeniyle üreticilerimizin çok büyük kaybı var. Hükümetin alan bazlı destek paralarını ödemesi bir nebze üreticinin yanan yüreğine su serpmiştir. Fındıkta istikrarlı bir piyasanın oluşması için, Hükümetin daha radikal ve köklü tedbirler acilen alması gerekir.” dedi.

Çayda olduğu gibi taban fiyat uygulanmalı

Yeni sezon fındık fiyatını belirlemenin piyasada at koşturanların eline bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Bekar, “Yabancı sermayenin eline bırakılmamalıdır. Çünkü serbest piyasa artık bu soruna çare olamıyor. Bunu artık görmelisiniz. Serbest piyasa çökmüştür. Ziraat Odaları olarak, bizler sorunları çözüm merkezleri değiliz. Bizim böyle bir yetkimiz ve sorumluluğumuz da yok. Çözüm mekanizması hükümetimizdir. Çare ve tedbir olarak, her zamanki uyarılarımızı yine tekrarlıyoruz. Fındıkta çayda olduğu gibi taban fiyat uygulaması getirilmeli, lisanslı depolar kurulmalı.” şeklinde konuştu. Bekar, sözlerini şu cümlelerle noktaladı.

Emanete vermeyi önlemek için üretici fındığını emanete verecekse bunu devlete vermeli. Gerektiğinde, fındığın bu günkü duruma düştüğü durumlarda, TMO’lar hemen devreye sokulmalı. Eğer bu tedbirler ve önlemler alınmazsa, yine fındığın akıbeti iyi değildir. Üreticimizin mağdur duruma düşmemesi için, Ziraat Odaları olarak, görevimizin ve sorumluluğumuzun gereği, uyarılarımızı yapmaya devam ediyoruz, bundan böyle de devam edeceğiz

Haber : Şükrü Üçüncü

Mustafa Bekar Ortahisar Ortahisar Ziraat Odası Trabzon Karadeniz fındık
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg