Ziver Kahraman: Fındıkta aktörler değişti

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Dünya fındık üretim ve ihracatının Türkiye’nin elinde olmasına rağmen fındık aktörlerinin her geçen gün biçim değiştirdiğini, küresel rekabetin artık daha da hissedilir hale geldiğini söyledi.

Ziver Kahraman: Fındıkta aktörler değişti
Ziver Kahraman: Fındıkta aktörler değişti Admin
Advert

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman Dünya fındık sektörünün artık biçim değiştirdiğini ve aktörlerin çeşitlendiğini belirterek, “Dünya fındık sektöründe küresel rekabet daha da belirginleşmeye ve hissedilmeye başlandı” dedi.

FINDIĞIN AKTÖRLERİ DEĞİŞTİ

Ziver Kahraman, şöyle konuştu: “Fındık sektörü artık biçim değiştiriyor. Aktörler çeşitlendi ve küresel rekabet daha da belirginleşmeye ve hissedilmeye başlandı. Bu rekabetten koşulsuz olarak üstün çıkabilmemiz için daha çok çalışmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Dünyanın tamamında, artık, birbirine geçmiş ve ortaklıklara dayalı ilişkiler rağbet görmektedir. Gelişmekte olan ülkeler, küresel rekabette yok olmamak adına reformlara yönelmiştir. Bu süreci pas geçemeyiz, yok sayamayız. Ülke olarak topyekun, yatırım ve istihdamın önünü açacak reformlara yönelmek ve rekabette güçlenmek zorundayız.”

TÜRK FINDIK SEKTÖRÜ KLASİK YÖNTEMLERİNİ DEĞİŞTİRMELİDİR

Fındık sektörünün kendi kabuğuna sıkışıp kalmış, teamüllerle ayakta duran, ürüne katma değer kazandırmanın önemli olmadığı, Ar-Ge ve Ür-Ge’nin bir anlam taşımadığı sektör olarak görmemek gerektiğini dile getiren Kahraman, şöyle devam etti: “Artık, dünya çok küçüldü. Çin’e düşen bir yıldırımın etkisini Borsa İstanbul’da anında hissediyoruz. Bu zamana kadar klişe ve klasik yöntemlerle işi buraya kadar getirdik. Ancak değişen konjonktür ve küresel rekabet şartları, artık bundan sonrası için bu klişe ve klasik yöntemlerden vazgeçilmesini öğütlemektedir. Değişime ve sürecin dayattıklarına kayıtsız kalırsak şayet, değil büyümek, mevcut durumu dahi korumak mümkün olmayacaktır.” Kahraman, Türk fındık sektöründe ortak iş yapma kültürünün çok gelişmediğini, ortaklık ilişkileri hususunda sektörün geçmişinin başarısız örneklerle dolu olduğuna dikkat çekti.

Fındık Ordu Ticaret Borsası Ziver Kahraman
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg