Ahi Evren’den büyük başarı

Trabzon Ahi Evren Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez bir hastanın açık kalp ameliyatı yöntemi ile aynı seansta hem aort kapağı değiştirildi hem de abdominal aort anevrizması tedavi edildi.

Ahi Evren’den büyük başarı
Ahi Evren’den büyük başarı Admin
Advert

Trabzon Ahi Evren Göğüs, Kalp, Damar Cerrahisi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez bir hastaya açık kalp ameliyatı yöntemi ile aynı seansta hem aort kapağı değiştirildi hem de abdominal aort anevrizması tedavi edildi. Ahi Evren Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Korkmaz tarafından 76 yaşındaki Lütfü Bayram adlı hastaya aort kapak defekti ve abdominal aort anevrizması (aort damarının karın bölgesinde patolojik genişliği) tanıları olan, genel durumu ve yaşı itibarıyla açık kalp ameliyatı açısından yüksek riskli olarak değerlendirilen hastaya kasık damarından girilerek; aynı seansta hem aort kapağı değiştirildi hem de abdominal aort anevrizması tedavi edildi. Dr. Korkmaz, hastanın göğüs ağrısı ile kendilerine müracaat etiğini ifade ederek, "Literatüre baktığımızda dünyada bu şekilde aynı seansta aort kapak değişimi ile birlikte abdominal aort anevrizmasının tamir edildiği bildirilen hasta sayısı üç kişidir. Türkiye’de de bu şekilde yapılan ilk operasyonu yapmak bize nasip oldu." dedi.

Dr. Korkmaz, şöyle devam etti: “Hastamız Lütfü Bayram yaklaşık 1,5 yıl önce nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikâyetleri ile hastanemize başvuran ve aort kapak darlığı ve aort damar genişliği yönüyle takip ettiğimiz bir hastadır. Son 1 aydır nefes darlığı şikâyetlerinde belirgin artma olan hastamızın aynı zamanda aort damarındaki genişlemenin de arttığını tespit ettik. Hastamız yaşının ileri olması daha önceden koroner By-Pass ameliyatı geçirmiş olması ve aynı zamanda diyaliz gerektiren ciddi böbrek yetmezliği bulunması nedeniyle ameliyat açısından yüksek risk taşıyordu. Bu nedenlerle hastamızın hem aort kapağının hem de aort anevrizmasının ameliyatsız kasık damarlarından girilerek tedavi edilmesine karar verdik. Hastamız Lütfü Bayram’ın hem aort kapağını hem de aort anevrizmasını yaklaşık 2 saat süren bir operasyonla genel anestezi almadan sadece kasık bölgesi uyuşturularak başarılı şekilde tedavi ettik. Literatüre baktığımızda dünyada bu şekilde aynı seansta aort kapak değişimi ile birlikte abdominal aort anevrizmasının tamir edildiği bildirilen hasta sayısı üç kişidir. Türkiye’de de bu şekilde yapılan ilk operasyonu yapmak bize nasip oldu. Hastamızı işlemden 1 hafta sonra şifa ile taburcu etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

Hastanede daralmış ya da bozulmuş aort kapağının tedavisinin 2012 Mart ayından itibaren başarıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Korkmaz, "Kasık damarından girilerek daralmış ya da bozulmuş aort kapağının tedavisi kısaca TAVI (Transaortik Aort Kapak Implantasyonu) olarak adlandırılmaktadır. Bu zamana kadar yaklaşık 130 hastamıza bu işlemi başarılı şekilde uyguladık. İşlem yaptığımız hastalar genellikle yaşlı ve açık kalp ameliyatı şansı olmayan hastalardır. Yaklaşık 10 hastamızın yaşı 90 üzeri olup en yaşlı hastamız 95 yaşındadır. Ahi Evren Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi olarak sadece Trabzon'a değil birçok ilden hastaya da hizmet ediyoruz." diye konuştu. Lütfü Bayram da kalbiyle ilgili sıkıntısı yüzünden İstanbul’dan Trabzon’a geldiğini kaydederek, “Kalbimle ilgili sıkıntılarım arttığı esnada İstanbul’da bulunmaktaydım. Tedavim için hemen Trabzon’a geldim. Doktoruma çok inandım ve güvendim. Kısa zamanda sağlığıma kavuştum ve taburcu olmanın sevincini yaşıyorum. Başta doktorum olmak üzere bütün ekibe çok teşekkür ederim.” dedi.

Kaynak: günebakış

Trabzon Ahi Evren Hastanesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg