Mete: Yatarak kazanma devri bitti

Başkan Vekili Halim Mete, transferden, ekonomiye, kadro yapısından, altyapıya kadar birçok konuda önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mete: Yatarak kazanma devri bitti
Mete: Yatarak kazanma devri bitti Admin
Advert

Yerli ve yabancı transfer çalışmalarını sürdüren Çaykur Rizespor' da söz; Başkan vekili Halim Mete’de. Gelecek sezon hazırlıkları için Mehmet Cengiz tesislerinde bir dizi toplantılar ile planlamalar yapan Mete; ekonomiden, transfere, alt yapıdan taraftara kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. İşte noktasına dokunmadan Mete'nin gündem oluşturacak açıklamaları;

Atmacacıların tabiri ile “tüylek” olduk

“Rizespor A.Ş. yönetimi olarak görevi devraldıktan sonra geçen sekiz sezonun ilk beş senesini 1. Ligde mücadele etmiştik. Hatırlarsanız rahmetli Şadan Abey 'ilk beş yıl bizden şampiyonluk beklemeyin' dediğinde çok tepki çekmişti. Acele gelinen yerden acele gidiliyor. Beş yıl sonunda Türkiye'nin önemli hocalarından biri Mustafa Denizli'nin gelmesi ile Süper lige çıktık. Süper lige gelene kadar burası para bakımından çok rahat diyorduk ama hiç de öyle olmadığını şimdi çok daha iyi anladık. İlk iki sezon sadece küme düşmeme mücadelesi verdik. Üçüncü sezonun birinci yarısında ise bu yörede atmacacıların tabiri ile “tüylek” olduk, bize bir şey olmaz dediğimiz anda özellikle Kweuke ve Eren’in sakatlıkları bizi maalesef etkiledi ve son dört haftayı “acaba biz düşer miyiz?” korkusu altında ligde küme düşme potası içinde yer alan diğer takımların aldığı sonuçları takip ederek yine sıkıntılı bir şekilde ligi tamamlamış olduk.

Bunun birkaç sebebi vardı. Birincisi sakatlıklar, ikincisi ise devre arası transfer yapmadık. Bunun sorumluluğunu da Bunu Hikmet hoca yüklendi. Menajerlerin oyununa hoca gelmedi. Kümede kalmayı garantilediğimiz son Gaziantepspor maçında bir takım köşede, bucakta yer alan taraftarlarımız bize” istifa” diye bağırdılar. Bunlar her takımın gördüğü şeyler ama ben şahsen üzülüyorum.

Biz bir şey yapmamız gerekiyor. Transfer komitemiz eskiden geniş tabanlıydı. Sonra dar tabanlıya çevirdik. Bu sezon ise yönetim kurulu üyelerinin onayı ile Başkana tam yetki verildi. Önce Hikmet hoca ile yola devam kararı alındı. Daha sonra transfer konusunda Hikmet hoca ve Başkan Metin bey tam yetkiyle göreve geldiler. Bu sezon her menajerle çalışma politikasına geçtik ama bu menajerler bize uyacaklar.

Futbolcu yatarak para kazanamayacak, bu devir bitti

Hikmet hoca’nın bu sezon transferde izlediği bir başka yol ise transfer ücretinin üçe bölünmesi oldu. Bundan önce yatan oyuncular parasını alıyordu. Bundan sonra para üçe bölünecek. Biri peşin, diğeri 10 aylık, diğeri ise maç başı. Artık Rizespor’da futbolcu yatarak para kazanamayacak, bu devir bitti” cümlesini kullandı.

Çaykur Rizespor Başkan Vekili Halim Mete, transferde ödeme sisteminin değiştiğini belirterek, yapılan ve yapılacak olan transfer çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Süper ligde birçok takım transfer yapamadı. Trabzonspor, Fenerbahçe, son Şampiyon Beşiktaş henüz transfer yapamadı. Sadece G.Saray takımı Bursa’dan Serdar Azizi’i aldı. Anadolu takımları da transferlerde zorlanıyorlar. Bak Konya UEFA’ya gidecek transfer yapmadı. Bunu neden diyorum? Biz Koray’ a 400 bin Avro teklif ettik kabul etmedi. Gitti İstanbul takımının birine, Gaziantep'te bizim verdiğimiz paranın üçte birini ona teklif ettiler. Deniz hala boşta. Eren Albayrak transfer sezonunun ilk transferi sayılır. Şimdi bu oyuncunun aldığı parayı verecek kulüp de zor bulunur. Bu arada biz piyasayı öğrendik. İlk transferlerimiz gençlerden oldu. Dört futbolcuyu transfer ettik. Bu oyuncuların rakamı 250 – 300 bin Avro civarında. Sercan Kaya’ya yıllık 1. 200 bin önerdik, kendisi umreden bize teklif sundu 1.800 bin lira. Anlaşamadık.

Gençlerin yanında iyi baba topçular da almamız lazım. Bunlar Oscar Scarıone, İsmail Asiati... Özelikle Faslı oyuncu Asiati ile konuşmamız sonrası fiyatı uçtu. Sanırım araya birileri girdi. Bu hafta Faslı orta saha oyuncusu Saadane, İranlı gol kralı Mehdi Teremi, yine sağ kanatta hızlı bir oyuncu Ramin , hocanın Avrupa’dan takip ettiği ve son iki sezon ülkemizde A.Demirspor ve Karabükspor’da forma giyen Oğuz Han gibi oyuncuları kadromuza dahil ettik. Matic Fink’i de katarsak sekiz oyuncuyu kadroya dahil ettik. Bu oyuncu Şampiyon takımdan geldi. Ceyhun Gülselam ismi olumsuz. İsmi gündeme geldi ama, olmadı. Hikmet hoca Avusturya kampında sanırım başka oyuncuları kadroya dahil edecektir. Diğer yandan Orhan ve Kweuke ile sözleşme uzattık. Gitmesi gerekenler var ve bunların başında Nika geliyor.

Transferde son üç güne kaldığınızda “ayvayı” yiyorsunuz

Un var, şeker var, et var… Daha da mutfağa malzeme gelecek. Şimdi bunları Güveç yapacak olan usta ben değilim, Başkan da değil, o usta Hikmet hoca. Hikmet hoca bu sezon başı ilk kez iskelet kadroyu kurarak çalışmalara başlayacak. Dediğim gibi 2 – 3 oyuncu Avusturya kampında aramıza katılır. Transferde son üç güne kaldığınızda “ayvayı” yiyorsunuz. Basın, taraftar zorluyor ve son üç günde çok zorlama transferler yapıyorsunuz. Bu arada gençlerden birkaç oyuncu kiralanacak. Bazı isimler kadroda yer almayacak.

Geçen sezon yaşanan kur artışı sonrası harcanan paralar TL bazında çok artı. Bu takım ayakta kalması için bir, giderlerin azalması ikincisi ise muhakkak futbolcu yetiştirmek ve satabilmek. Yoksa taşıma suyla değirmen dönmüyor. Bir de ligi ilk altı içinde bitirdin mi çok daha fazla ücret alıyorsunuz.

Yapılan transferlere baktığımızda da şehirde önemli bir hava var. Yani gidişat iyi gözüküyor. Bu sezon geniş bir Scout ekibi var. Müthiş bir çalışma içindeler. Irak ve İran pazarına yönelmemiz Ali Adnan’dan kaynaklanıyor. Ali Adnan bizde tuttu ve iyi bir paraya bu oyuncuyu gönderdik. Şimdi Ali Adnan’dan daha iyileri geliyor” dedi.

Günebakış - Alihan Telatar

Rizespor Halim Mete Hikmet Karaman
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg