Güney Çevre Yolu’nu hatırlattı

Yaylalı: Kanuni ve Tanjant yolları kent içi yollardır ancak Güney Çevre Yolu transit bir yoldur

Güney Çevre Yolu’nu hatırlattı
Güney Çevre Yolu’nu hatırlattı Admin
Advert

Güney Çevre Yolu'nun Trabzon için hayati derecede önem taşıyan bir yol olduğu ve bu yolun yapımında karşılaşılabilecek kamulaştırma sorunları karşısında mutlaka İmar Kanunu'nun 18. maddesinin uygulanması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Kent Konseyi Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Kanuni Yolu için çalışmaların 2009 yılında sonra başladığını, daha önce planda işlenen yol güzergâhında 2x2 yolun 2x3 şeklinde revize edildiğini hatırlattı. Yol genişliğinin 25 metreden 30 metreye yükseltildiğini ifade eden Yaylalı, "Bu yolun büyük bir kısmı da bitmiş durumda. Özellikle bizim bölgemiz kamulaştırma bedelleri ile gündem oluyor. Bundan hep beraber dersler çıkarmamız lazım. Bu tür projeleri geliştirirken kamulaştırma maliyetini en aşağıya indirecek şekilde düşünmek lazım. Ancak yerleşmenin bittiği yerlerde maalesef bu kent için önemli ve yapılması zorunlu olan yolları kamulaştırma bedelleri çok yüksek oluyor. Tüm kamulaştırma işlemleri mahkemeyle devam ediyor. Mahkeme süreçleri yolun yapımına bazı yerlerde engel oluyor, bazı yerler engel teşkil etmiyor.” dedi. Projenin hayata geçmesiyle kent trafiğinin ciddi şekilde rahatlayacağını kaydeden Yaylalı, "Yıldızlı mevkisinden başlayıp Trabzon-Maçka Yolu Gözalan mevkisinde son bulacak bulvar üç gidiş, üç geliş trafik şeridine sahip olacak. 24 km uzunluğundaki Kanuni Bulvarı’nda 8’i hemzemin, 15’i köprülü olmak üzere toplamda 22 kavşağın yanısıra 47 köprü ve 1 viyadük yer alıyor. Dev projede 7’si çift, biri tek tüp olmak üzere 8 adet tünel bulunuyor. Ulaşımı ciddi şekilde rahatlatacak bir proje. Kanuni Bulvarı'nda yolun genişletilmesi proje ömrüne katkısağlamıştır. Tanjant Yolu 1960 yılında başladı. Projenin ömrü 30 yıldı ama proje ömrü bittikten sonra ancak Tanjant Yolu bitebildi. Bu yüzden Tanjant Yolu kente beklenileni katamadı. Ama Kanuni Bulvarı'nda inşallah bu sıkıntıları yaşamayacağız.” diye konuştu.

YÜKSEK KAMULAŞTIRMA BEDELLERİ PROJELERİN ÖNÜNÜ TIKIYOR

Trabzon'un ulaşım sorunu açısından hepsinden önemlisi Güney Çevre Yolu'na acil ihtiyacı olduğunu kaydeden Yaylalı, Güney Çevre Yolu'nun kesinlikle gerekli olduğunu ifade etti. Yaylalı, “Güney Çevre Yolu Trabzon’a kesinlikle gereklidir. Kanuni ve Tanjant kent içi yollardır. Güney Çevre Yolu ise transit taşımacılığını yönlendirebileceğimiz kentin gelişimine yönelik ciddi adımlardan birisidir. Bizim en önemli beklentimiz Güney Çevre Yolu'nun şimdiki güzergâhının değiştirilmesidir. Mutlaka Of’tan Beşikdüzü’ne kadar olan kısmı da projelendirilmelidir. Hızlı birşekilde plana işlenmelidir. Kanuni ve Tanjant’ta yaşadığımız kamulaştırma sorunlarını yaşamamak için de mutlaka orada İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre düzenlemeleri yaparak kamulaştırma maliyetini minimum seviyeye indirmemiz lazım. Bu, kenti yönetenleriçin de Ankara’da proje takibi yapanların da elinirahatlatacaktır. Ankara olaya şöyle bakıyor; yol yapmak birşey değil, Trabzon’da çivi çakmak kamulaştırma parası gerektiriyor. Bu projenin 3-4 katı maliyet gerektiriyor. Buradan Ankara’ya proje için gidenler projenin bedeli konusunda kimseyi ikna edemiyorlar. Çünkü maliyetler ve kamulaştırma bedelleri projelerin önünü tıkıyor. Kanuni Yolu'nda bu tarz sorunlar yaşanıyor, yaşandı. Kamulaştırma maliyeti Güney Çevre Yolu’nda şimdiden bu şekilde minimize edilebilirse yolun kısa sürede yapılabilirliği de sağlanmış olacak.İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre imar düzenlemeleri yapılarak Güney Çevre Yolu kamulaştırma bedeli minimuma inecek şekilde kente kazandırılabilir.” ifadelerini kullandı.

3194 SAYILI İMAR KANUNU'NUN 18. MADDE UYGULAMASI NEDİR?

İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın birbirleri ile yol fazlaları ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada ve parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.

Günebakış

Trabzon Kent Konseyi Mustafa Yaylalı Güney Çevre Yolu İstimlak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg