Mavi Yemiş seferberliği başlıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Karadeniz’de mavi yemiş bahçeleri kuruyor. 2019’a kadar 2 bin dekar alanda mavi yemiş bahçeleri kurulacak

Mavi Yemiş seferberliği başlıyor
Mavi Yemiş seferberliği başlıyor Admin
Advert

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu Mavi Yemiş (Likapa) Eylem Planı ile Karadeniz Bölgesi’nde mavi yemiş bahçeleri kuracak. Eylem planı çerçevesinde 2019’a kadar 2 bin dekar alanda mavi yemiş bahçeleri tesis edilecek. Yaban mersini (Likapa) ülkemizde mavi yemiş, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurt dışında ise blueberry olarak tanınıyor. Yaban mersini gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkması maksadıyla ve ülkemizde mavi yemişin daha geniş alanlarda ve yoğun olarak üretilmesi için bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koydu.

Örnek bahçeler kurulacak

Birçok bölgede tabii ortamlardan toplanarak satışa sunulan yabani likapaların miktarının gün geçtikçe arttığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Hazırladığımız bu eylem planı ile 2016’da 60 dekar, 2017’de 240 dekar, 2018’de 550 dekar ve 2019’da 1150 dekar olmak üzere 2019’a kadar toplam 2 bin dekar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kuracağız.” diye konuştu.

400 bin fidan üretilecek

Eylem planı çerçevesinde Trabzon ve Rize’de bulunan fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceklerini de vurgulayan Veysel Eroğlu, ayrıca 120 bin mavi yemiş fidanının ise yerel halka dağıtılacağını belirtti. Tabii alanlarda bulunan potansiyelin de tespit edilerek meyve ve yaprak üretimine konu edileceğinin altını çizen Veysel Eroğlu, “Bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerimizin farkındalığını artırarak üretim ve işleme için gerekli altyapı desteğini sağlayacağız. Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonunu da yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Karadeniz'deki ürün çeşitliliği sorununa çözüm olacak

Bu eylem planı ile Doğu Karadeniz başta olmak üzere bölgede sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine katkı sağlanacağını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Üniversitelerle iş birliği hâlinde uygulamayı geliştirici nitelikte araştırmaları destekleyeceğiz. Yürüttüğümüz faaliyetlerin ana gayesi bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek. Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu maksatla bu tür eylem planlarını hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Likapa Libarga Ligarba Maviyemiş Mavi Yemiş
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg