Bölge turizminde İran beklentisi

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, doğalgaz ithalatının yüzde 18'ini İran'dan yapan Türkiye'nin, İran'ın en büyük müşterisi olduğunu vurgulayarak, "Ülkenin nüfusu 80 milyon. Bizim buradan istediğimiz 3-3.5 milyon turist. İran'ın bize komşuluk hakkını vermesi lazım" dedi.

Bölge turizminde İran beklentisi
Bölge turizminde İran beklentisi Admin
Advert

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’nin İran’dan petrol ve doğalgaz aldığını ifade ederek, “En büyük müşterileri de biziz. Onlar da bize turist göndersinler. Dengeyi sağlayalım. En rahatlıkla gelebilecekleri ülke, en rahatlıkla gezebilecekleri ülke Türkiye. Alışveriş olsun, aile yapıları, gezecekleri yer olsun onlar için en önemli yer Türkiye” dedi.

Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre, bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ulusoy, İran’ın 37 trilyon metreküp doğalgazı 157 milyar varil ise petrolü olduğunu söyledi. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 18’ini ise İran’dan karşıladığını ve İran’ın nüfusunun 80 milyon olduğunu anımsatan Ulusoy, “Bizim buradan istediğimiz 3-3.5 milyon turist. Otellerimiz, imkanlarımız çok iyi. Turist göndermeleri için buradaki alt yapıya destek vermemiz lazım. Yapısal değişiklikleri desteklememiz lazım” dedi.

'500 YILDIR ÇATIŞMA YOK'

Özel Anayasalarda komşuluk hakkı hükmü olduğunu vurgulayan Ulusoy, “İran’ın bize komşuluk hakkı vermesi lazım. 500 yıldır çatışma ve sınır ihlalimiz olmadı. İlişkilerimiz gayet medeni gidiyor. İran’a ambargo konulduğu zaman Türkiye her zaman yanında olmuştur. Biz de iş yapmak istiyoruz. Bize bu konuda öncelik vermeliler” dedi. İpek Yolu’nun ticari bir yola dönmesi için gayret sarf ettiklerini belirten Ulusoy, “Pazarda yerimizi almak istiyoruz. İhracat ithalat dengesi bizim aleyhimize işleyen rakamlar var. Rusya’dan da alışveriş yaptığımızda eksideydik, onlar da bize turist gönderiyorlardı. Dengeden değil, Türkiye turizm ülkesi ve geleceği de turizm. Bu nedenle gönderiyorlardı. Hizmette bizden önde olan yok. Oteller zaten kabili kıyas değil. Bu sektör kendi imkanlarıyla 65-70 milyar dolarlık yatırım yapmış. Bunlar kolay değil. Bu ülkenin dinamik sektörü bunu yaptı” dedi.

'BATININ DA TERCİHİ TÜRKİYE'

Batıdan da gelecek olan turistler için en iyi ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Almanya’nın, Fransa’nın, İtalya’nın, turistin gelip tatil yapabileceği kıyı bandı olsun, Kapadokya olsun, Karadeniz yaylaları olsun, Orta Doğu'dan turistin tercih edeceği ülke Türkiye'dir” diye konuştu. Diğer taraftan son dönemde bir güvenlik algısı olduğunu ancak bunun Paris’te ve Brüksel’de de olduğunun altını çizdi.

TÜRSAB Trabzon Doğu Karadeniz Turizm Turist İran İranlı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg