Fındık Üreticisi Bindiği Dalı Kesti

Fındık fiyatlarının seyri hayal kırıklığı yaratırmaya devam ediyor. Dünya fındık üretiminin % 75'ini karşılayan ülkemizde fiyatların 8-9 TL seviyelerine kadar düşebileceği söylentileri dolaşıyor.

Fındık Üreticisi Bindiği Dalı Kesti
Fındık Üreticisi Bindiği Dalı Kesti Admin
Advert

Fındık sezonu neredeyse bitmek üzereyken fındığını hala elinde bulunduran üreticinin kafasında ise ‘Fındık fiyatı yükselir mi?’ sorusu yer edinirken gelişmeler büyük hüsrana yol açtı. Sezon başında 15 liraya kadar çıkan fındık 11 liraya kadar düşerken, fındık tüccarı Mehmet Berber, fiyatların düşmesini üreteciye bağladı. Berber, “Üretici emanete fındık vererek bindiği dalı kesti. 20 lira olması gereken fındık 11 liraya kadar düştü” dedi.

Dünya fındık ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan Türkiye’de rekolte tartışmaları aylardır devam ederken fiyatlar ise hızla düşüyor. Geçen yıl kilogramı 22 liraya ulaşan fındık fiyatları sonrası 2.8 milyar dolarlık rekor ihracat yakalanırken, bu yıl yüksek beklenen rekolte ile fiyatlar 11 liraya kadar geriledi. Bazı tüccarlar ise fiyatın 8-9 TL’ye kadar inebileceğini söylüyor.
2016 yılı fındık ürünü satışları sezona 15 lira ile başlarken beklenti 20 liraya kadar çıkar yönündeydi. Ancak tam tersi oldu. Üretici fındığını emanete verince fiyatlar adeta darbe yedi ve üretici büyük hayal kırıklığı yaşadı. Bazı üreticiler 2016 yılı ürünü fındığını fiyatlar yükselir beklentisiyle elinde tutarken, fındık tüccarı Mehmet Berber, üreticinin bindiği dalı kestiğini belirtti. Berber, her yıl aynı uyarıların yapılmasına rağmen bazı üreticilerin fındığını emanete bıraktığını belirterek, “Üretici emanete fındık vererek bindiği dalı kesti. 20 lira olması gereken fındık 11 liraya kadar düştü” dedi.

Kaynak: günebakış

 

Fındık Fiyatları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg