Davut Çakıroğlu'ndan demokrasi dersi

Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi ve MHP Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, 15 Temmuz Darbe Girişimi'yle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Çakıroğlu basın açıklamasında tam anlamıyla demokrasi dersi verdi.

Davut Çakıroğlu'ndan demokrasi dersi
Davut Çakıroğlu'ndan demokrasi dersi Admin
Advert

Hadiseyi "çok talihsiz ve çirkin bir şekilde sahneye konulan darbe girişimi" olarak tanımlayan Çakıroğlu, demokrasinin tarih ve tanımını da hatırlatarak yaptığı açıklamayı "askeri darbe ve benzeri yapılanmalara her hal ve şartta karşı koymak ve dik duruş sergilemek te yine her Türk vatandaşının yurtseverlik ve vatanseverlik görevi olmalıdır." diyerek bitirdi.

Davut Çakıroğlu'nun açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Hakimiyet Kayıtsız  Şartsız Milletindir’’…

Darbelere karşı dik duruşu sergilemek ve milli iradeyi hâkim kılmak asli vatandaşlık ve demokratik bir görevidir…

Öncelikle, 15 Temmuz 2016 tarihinde çok talihsiz ve çirkin bir şekilde sahneye konulan darbe girişimini, bir demokrat insan olarak şiddetle ve büyük bir tepki ile kınadığımı belirtmek ve bu çirkin anti-demokratik olayın Türk demokrasi ve siyasi tarihindeki karanlık yerini alacağından hiç şüphe duymadığımı belirtmek isterim. Bu menfur olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına sabır ve metanet temenni ederim.

İnsanlık tarihinin bilinen yaklaşık 2500 yıllık demokrasi süreci hep çalkantı ve mücadelelerle geçmiştir. Bu yazılı tarihin tespit ettiği en eski demokrasi yorumunu (M.Ö.500-429) Atina şehrinde yaşamış devlet adamı Perikles kullanmıştır. Buna göre, demokrasi çoğunluk esasına göre halkın yönetilmesi ve idare edilmesidir. Bu demokrasi yorumuna yine (M.Ö. 40) yıllarında yaşamış yunan filozofu tam katılmamasına karşın, demokrasinin belli bir olgunluk seviyesine kavuşması ve halk tarafından benimsenmesi için insanlığın 19.yy. ve 20. Yüz yıla kadar beklemesi gerekiyordu. İlk demokrasi dalgasını dünyamız 1820-1926 arası fiilen yaşamıştır. Bu zaman sürecinde dünya üzerinde sadece 29 demokratik devlet kurulabilmiştir ve bu sayı 1926-1945 arası diktatörlük rejimlerinin devreye girmesi ile maalesef 12 ‘ye kadar gerilemiştir. Üçüncü demokrasi dalgası olarak siyasi literatüre giren, günümüz demokratik devlet rejimleri ise ancak 1960-1990 yılları arasında 30 sayısına erişebilmiştir. 21 .yy. dünyamızda da demokratik parlamenter sistemle yönetilen devletler sayısı yaklaşık 120 sayısına erişmeyi başarabilmişlerdir.

Bu kısaca yukarda özetlemeye çalıştığımız demokrasinin geçirdiği büyük zaman evreleri, demokratik devlet rejimlerinin ne kadar zorlu bir süreç izlediği ve ilgili gelişen  toplumlar tarafından benimsenip kabul görmesinin ağır toplumsal bedellerle de ödendiğini ve bu manada demokrasinin de özenle korunması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Artık günümüz çağdaş ve müreffeh devletlerin halk yönetim model ve biçimlerinin ‘Demokrasi’’ olduğunun altını kalın çizgilerle bir kez daha çizmek zorundayız. Halkın iradesinin demokratik seçimle oluşan bir devlet yönetim biçimi olduğunu tüm toplum tarafından benimsenmesi gerekliliğini, her vatandaşın, siyasetçinin ve devleti oluşturan tüm kurumsal yapıların da bu rejim sistemini kabulden başka bir alternatifleri olmadığını, zorunlu kılmaktadır.

Milli irade ile iktidara gelmiş siyasi parti ve kişilerin, yine milli irade ile iktidardan uzaklaştırılmaları demokratik parlamenter rejimlerin olmazsa olmazıdır.

Bu hususun önemini ve hayatı gerçekliliğini Türkiye Cumhuriyetini kuran ve milli iradeyi Cumhuriyetin kayıtsız ve koşulsuz ana maddesi yapan ‘’Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’’ ibaresi ile pekiştiren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun vizyoner görüşü önderliğinde kurulan ve bugün sahip olduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi ve bu kapsamda işleyen bir demokratik parlamenter rejim olduğunu ve bu sistemin bütün Türk milletinin-hangi parti ve inançta olursa olsun- ortak ve zengin değeri olduğunu birkez daha tespit etmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yılı aşan siyasi tarihinde, milli irade dışı yapılan askeri darbeler, Türk toplumuna telafisi mümkün olamayan maddi ve manevi travmalar, ağır siyasi ve özellikle de ekonomik kayıplar geçmişte yaşatmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcudiyetini ortadan kaldırmayı, üniter yapısını bölmeyi ve Milli Birliği parçalamayı amaçlayan ve Devletin Bekası’nı tehlikeye atan her türlü oluşumun karşısında dik duruş sergilemek her Türk vatandaşının yurtseverlik ve vatanseverlik görevidir. Bunun dışında sahneye koyulmaya çalışılan, her nereden gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik parlamenter rejimini ve halkın milli iradesini ipotek altına alan ve seçimle işbaşına gelmiş siyasi iktidarları ortadan kaldırmayı amaçlayan, askeri darbe ve benzeri yapılanmalara her hal ve şartta karşı koymak ve dik duruş sergilemek te yine her Türk vatandaşının yurtseverlik ve vatanseverlik görevi olmalıdır..

 Davut Çakıroğlu

MHP Ortahisar Meclis üyesi ve Grup Başkanı

 

Davut Çakıroğlu MHP Grup Başkan vekili 15 Temmuz Darbesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg