Trabzon'da örnek bahçelerde ilk hasat yapıldı

Trabzon'daki fındık bahçelerinin bazılarında yaşlı ağaçları sökerek yerlerine genç fidanların, farklı biçimde dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerde fındık hasadı yapılmaya başlandı.

Trabzon'da örnek bahçelerde ilk hasat yapıldı
Trabzon'da örnek bahçelerde ilk hasat yapıldı Admin
Advert

Projeye; Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit Gülbayır da katıldı.

Trabzon Ticaret Borsası'nın önderliğinde 2013 yılında başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında Trabzon'da ilk dikimlerin yapıldığı 10 bahçede dallarda fındıklar olmuştu. Yomra'nın İkisu Mahallesi'nde Ömer Ustaömeroğlu'na ait 3 dönümlük yaşlı bahçe sökülerek yerine ikili ve tek dal sistemi ile dikilen Giresun kalite fındıklar törenle toplanarak ilk hasat gerçekleştirildi. Ocak 2014'te dikilen iki yaşındaki fındıkların daha dördüncü yılını doldurmadan ürün vermesi, fındıkta verim ve kalitenin artması hedefindeki doğru tercihi ortaya koydu. Normal şartlarda yenilenen bahçelerde ürün alımı 6-7 yıl içinde gerçekleşebiliyor.

2014 yılında yenilenen 10 yaşlı bahçe sökülerek yeniden dikilmişti. 2015 yılında ise devletin sağladığı destekle sökülen yaşlı bahçelere 53 tane daha eklenerek sayı 63'e yükseltilmişti. Proje ile Trabzon'da son yılların ortalamasına göre dekarda 80-90 kilogram civarında olan verimin asgari 150-200 kilograma yükselmesi hedefleniyor. Proje fındık sektöründeki diğer kurullar tarafından da örnek alınarak diğer illerde uygulanırken devlet tarafından da hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatılmıştı.

Öte yandan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmasında, "Bu çalışmalarla çok şey öğrendik. 50 senedir öğrendiklerimizin yanlış olduğunu bize anlattılar. Mesela gübrelemenin merkezden değil çember şeklinde yapılaması gerektiğini öğrendik. Budamaların nasıl yapılması gerektiği gibi çok önemli bir konuyu öğrendik. Ben tüm üreticilerimize bu eğitimlerin ciddi şekilde verilmesini talep ve tavsiye ediyorum. Borsa Başkanımıza, Fındık Tanıtım Grubumuza, Tarım İl Müdürlüğümüze, bu bahçemizin sahibine, ilçe belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Edip Bey "üretim ve tüketim artmalıdır" dedi. Mehmet Bey de dedi ki "biz 3 milyar doları 600-700 bin ton ürünle sağlamamız lazım." Bu parayı 400 bin tonla sağlamak üretici olarak benim giderimi düşürür. Bunun tek çözümü dünyada en büyük global üretici ve piyasayı belirleyen olacağız ama kalan büyük üretimi ülke içinde işleyeceğiz. Çözüm budur. Onun için Ordu'da çikolata vadisi fabrikası kuruluyor. Fındık kullanılacak burada. Yani iş adamlarımız 900 bin fındık üretsek bile onu ülkede işleyip ihraç ederse ancak üreticinin maliyetleri karşılanır" ifadelerine yer verdi.

Fındık Yenileme Budama
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg