Giresun Adası'nda kazı yapılıyor

Bizans döneminde çoğunlukla dinî bir merkez olarak kullanılan Giresun Adası'nda, arkeolojik kazıyla bu döneme ait yapı, mezarlar ve eşyalar gün yüzüne çıkarılıyor.

Giresun Adası'nda kazı yapılıyor
Giresun Adası'nda kazı yapılıyor Admin
Advert

Giresun Adası'nda başlatılan arkeolojik kazı ile Bizans dönemine ait yapı, mezarlar ve eşyalar ortaya çıkarılıyor. Milattan önce 3. yüzyıldan bu yana yaşam sürülen adada geçen yıl yapılan kazılarda şapel (küçük kilise), pitos (ürünleri saklamaya yarayan büyük çapta küplere verilen ad) ve mezar gibi kültür yapıları gün ışığına çıkarıldı. Bu yıl pitos ve şapel etrafındaki mezarlıkta yoğunlaştırılan kazının ilk haftasında üst üste gömülmüş kadın ve çocuk mezarları ile yeni pitoslar bulundu. Yaklaşık 45 gün sürecek kazıda sarnıçlar etrafında da çalışma yapılacak.

Kazının bilimsel danışmanı Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının bu yıl pitoslar ve şapel çevresindeki mezarlıkta yoğunlaştırıldığını söyledi. Daha önceki yıllarda yapılan kilise kazısında 100'ün üzerinde mezar açıldığını belirten İltar, bu kilisedeki mezarların tamamının erkek mezarları olduğunu ifade etti. İltar, bu yıl şapel çevresindeki kazılarda ortaya çıkardıkları mezarlarda ise kadın ve çocukların gömülü olduğunu kaydederek, mezarlardan bazılarında kadın ve çocuğun üst üste gömülü bulunduğunu, bunun ilginç bir durum olduğunu vurguladı.

Adanın çok ağaçlık olduğunu aktaran İltar, bazı mezarların da defne köklerinin altında kaldığını, bazı defne köklerinin altında iskeletler olduğunu gördüklerini dile getirdi. Kazı çalışmalarında şu anda 17 mezarın açıldığını belirten İltar, şöyle devam etti: "Klasik Bizans usulü yöntemle defnedilmiştir. Bazılarının ayak uçlarında birer bronz sikke görüldü. Yine pitos alanı çevresinde yapmış olduğumuz çalışmalarda ise bol miktarda ya harçla desteklenmiş, kuvvetlendirilmiş ya da direkt toprağa gömülmüş pitoslar ortaya çıkmakta. Son bir hafta içerisinde 3 pitos daha ortaya çıktı ve yenilerinin geleceğini öngörüyoruz." İltar, bundan sonraki kazı çalışmalarını sarnıçlar ve önümüzdeki yıllarda manastır binasında yoğunlaştırmayı düşündüklerini kaydetti.

Giresun Adası Arkeolojik Kazı Bizans
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg