Bu nasıl restorasyon?

Ortahisar Kaymakamlığı’nın önünde yer alan yaklaşık 100 yıllık tarihi geçmişi olan duvarların bir bölümünün restore edilmesi çalışmalarında aslına uygun taşların kullanılmaması tepkilere neden oluyor.

Bu nasıl restorasyon?
Bu nasıl restorasyon? Admin
Advert

Uzunsokak’ta bulunan Ortahisar Kaymakamlık binasında geçtiğimiz aylarda kopan parçaların yoldan geçen vatandaşların üzerine düştüğü gerekçesiyle başlatılan restorasyon çalışmasında kullanılan malzeme tepki çekiyor. Vatandaşlar, taşların 100 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Restorasyon çalışmaları aslına uygun yapılmıyor. O taşlar 100 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Kaymakamlığın önündeki duvarların bir bölümünün farklı malzeme ile restore edilmesi ortaya çirkin bir görüntü çıkarıyor. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları böyle bir restorasyona nasıl izin veriyor anlamış değiliz.” diye konuştular.

Öte yandan Trabzon Valiliği ise restorasyon çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: “Bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Kaymakam Sustu Valiye Çağrı Yapalım’ başlığı ile yayınlanan haber yorumda, Ortahisar Kaymakamlık hizmet binasındaki restorasyon onarımı gündem yapılıp eleştirilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Mülkiyeti Hazine’ye ait, kaymakamlığımıza tahsisli, Trabzon ili Kemerkaya Mahallesi, 277 ada, 10 parselde bulunan taşınmaz kültür varlığı olarak tescillidir. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28.04.2015 tarih ve 2307 sayılı kararı ile söz konusu tescilli taşınmazın kopan kısımların aynı malzeme ile değiştirilmesi ve bahçe duvarında bulunan sütün başlıklarının aslına uygun olarak aynı malzeme ile değiştirilmesi ve bahçe duvarında bulunan sütun başlıklarının aslına uygun olarak aynı malzeme ile basit onarım kapsamında onarımın uygun olduğuna, ayrıca bahçe duvarında bulunan sütun başlıklarına ilişkin ilgili belediyesi ve kurumunca can ve mal güvenliğinin alınması gerektiğine karar verilmiştir. Ortahisa rBelediyesi’nce söz konusu karar doğrultusunda 30 gün içerisinde çevre güvenliğinin sağlanarak tescilli taşınmazın bahçe duvarının yapılması gerektiği kaymakamlığımıza bildirilmiştir. Kaymakamlık hizmet binasının onarım işi teknik konuları içerdiğinden söz konusu bakım ve onarıma ilişkin ihale Trabzon Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca yapılmış olup söz onarım hâlen devam etmektedir. Yapının aslına uygun olarak ve kurul kararı doğrultusunda onarımın tamamlanması için azami özen gösterilmektedir.”

Kaynak: günebakış - Aydın GELLECİ

Ortahisar Restorasyon
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg