Denizlerde balık azaldı

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, avcıların trol ve gırgır aracılığıyla henüz büyümeyen balıkları avlamasından dolayı balık miktarının önemli derecede azaldığını söyledi

Denizlerde balık azaldı
Denizlerde balık azaldı Admin
Advert

Yazıcı, avcıların trol ve gırgır aracılığıyla henüz büyümeyen balıkları avlamasından dolayı balık miktarının önemli derecede azaldığını bildirdi. Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, balığın, av yasaklarına uyulmadığı takdirde gelecekte tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de balık avcılığında birkaç farklı yöntem kullanıldığını vurgulayan Yazıcı, bu yöntemlerin başında trol, gırgır, olta balıkçılığı ve balık çiftliklerinde üretim olduğunu aktardı. Avcıların trol ve gırgır aracılığıyla henüz büyümeyen balıkları avlamasından dolayı balık miktarının önemli derecede azaldığına dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti: "Bundan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye kara sularında 18 metre derinliğe kadar olan avlanma yasağını 18 Ağustos 2012'de yayımlanan tebliğ ile 24 metreye çıkardı. Böylece, balıkların üreme ve gelişme dönemleri koruma altına alındı. Ülkemizde 15 Nisan'da başlayan ve yaklaşık 5 ay süren balık avı yasağı 1 Eylül'de sona eriyor. Bu dönemlerde av yasağı olmazsa hem balık fiyatları çok pahalı hale gelir hem de piyasada taze ve lezzetli balık bulmak çok zorlaşır."

Yazıcı ayrıca açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Balık türlerinin nesillerini devam ettirebilmeleri için balığın en az 1 kere yavru vermesi, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için balıkların avlanırken boy yasağına uyulması, bir kez de olsa üremelerine fırsat verilmeli. Bu durum gelecek yıllarda balık miktarında artışı sağlayarak bol olmasının önünü açacaktır. Bir diğer husus ise tüketici açısından balığın daha ucuz olmasını sağlayacaktır. Su ürünleri avcılığı konusunda bilinçli ve duyarlı balıkçılarımızın bu hassasiyetleri göstereceğinden eminim. Yasak avcılık faaliyetlerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine ya da jandarmaya bildirerek su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir."

TRABZON'DA BALIKÇILAR SEZONUN İKİNCİ GÜNÜNDE DE DENİZE AÇILAMADI

Öte yandan Trabzon’da 2016-2017 balıkçılık av sezonunun ikinci gününde çoğu balıkçı teknesi denize açılamazken, Trabzon balık haline az sayıda balık geldi. Çok sayıda balıkçı teknesi hava muhalefeti nedeniyle denize açılamazken, Trabzon Balık Hali'ne az miktarda istavrit gelirken, palamut ise gelmedi. Balık haline gelen çoğu esnaf, balık alamadan geri dönmek zorunda kalırken balıkçılar sezonun ikinci gününde de hüsran yaşadı.

Veteriner Sebahattin Yazıcı Balık
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg