Rekolte düşük beklenti yüksek

Fındıkta bu yıl rekolte kaybı olduğunu söyleyen fındık üreticisinin fiyat beklentisi devam ediyor.

Rekolte düşük beklenti yüksek
Rekolte düşük beklenti yüksek Admin
Advert

Dünyanın fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’lik oranını karşılayan Karadeniz’de üretici emeğinin karşılığını almak istiyor. Son yıllarda olumsuz hava şartları ve küllenme hastalığı ile mücadelesini sürdüren üretici son 40 yılın en düşük rekoltesiyle karşı karşıya geldi. Umutlarını tüketmeyen üretici, fındığını gözü gibi koruyarak sabah akşam fındığın başında bekleyip hem temizliğini yapıyor hem de kurumasını sağlıyor. Giresun sahilinde günlerdir harman kurup fındığını bekleyen üretici Kemal Engin, fındıkta bu yıl yüzde 50 oranında rekolte kaybı olduğunu ve buna göre bir fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl 2 ton fındık topladığını ama bu sene 300 kilo fındık aldığını belirten Engin, "Küllenme (küf) diye bir hastalık var ve sahil tarafını çok fazla etkiledi. Bunun sonucunda ise fındığın 15 gün önceden düşmesine sebep oldu, bu da rekolteyi çok etkiledi." dedi.

Ordu fındığı soğuk havaya ve hastalığa karşı dayanıklı

Yüksek rakımlı alanlarda daha çok Ordu fındığı olarak bilenen fındığın dikildiğini vurgulayan Engin, "Ordu fındığı bizim Giresun’da yetişen yağlı fındıktan 10-15 gün sonra oluşur. Soğuk havaya çok dayanıklıdır ve bu özelliği ile sahil kesimlerinde değil yüksek kesimlerde yetiştirilir. Bu fındık asla Giresun kalite fındığın yerini tutmaz çünkü yağsızdır ve tadı saman gibidir. Kalite olarak fındık yağı hâline getirilmez. Giresun yağlı fındığı ile kilo başına fiyat farkı 1 liradır. Her ne olursa olsun çok fazla fiyat farkı da yok." ifadelerini kulandı.

Karan’dan yine emanet uyarısı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatındaki düşüşün önlenmesi için çiftçilere pazara ürün getirmemeleri ve emanete fındık bırakmamaları önerisinde bulundu. Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 Ağustos'ta sezona 11,50 liradan başlayan fındık fiyatının hızla artarak 15 lira seviyesini gördüğünü belirtti. Birkaç gündür ise pazarda yükseliş trendindeki fiyat rüzgârının tersine dönerek düşüşe geçtiğini ifade eden Karan, "Ne olduysa son günlerde fındık fiyatı birden düşüşe geçti, 13 liraya kadar indi. Bu da birilerinin hızla artan fiyat üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını göstermekte." dedi.

Karan, yeni sezon fındıkta avantajlı tarafın üreticiler olduğunu kaydederek fiyatı çiftçinin tavrının belirleyeceğini söyledi. Üreticilerden, serbest piyasada fiyatın yeniden yükselişe geçmesi için fındığına sahip çıkmasını isteyen Karan, "Piyasada fındık fiyatı düşük seviyelerde tutulmak isteniyor. Üreticilere çağrımız bir kez daha bu oyuna gelmemeleridir. Bu yıl zaten ürün yok. Avantaj üreticimizde. Fiyatı çiftçinin tavrı belirleyecek. Ürününe, emeğine sahip çıkmalılar. Hiçbir üreticimiz kesinlikle emanete bir kilo fındık vermemeli ve kafalarındaki fiyat oluşana kadar pazara ürün indirmemelidir. Biz ürünümüze ve alın terimize sahip çıkarsak karşılığını alırız. Üreticinin, üreticiden başka dostu yok." diye konuştu

Karan, yeni sezon öncesi 2015 ürününden devredecek stok miktarının 70-80 bin ton olduğunu kamuoyuna ilan ettiklerini belirterek şunları kaydetti: "Türkiye'nin 2015 tahmini rekoltesi 680 bin ton. Geçen sezon Türkiye 250 bin ton iç fındık ihracat etti ki bu 500 bin ton kabukluya denk gelmekte. İç piyasada tüketilen 100 bin ton kabuklu fındıkla geçen sezonda işlenen fındık miktarı 600 bin ton. Devreden miktar 80 bin ton civarında. Bizim aylardır iddiamız da bu rakam civarındaydı zaten. Bazı kesimler devir miktarını yeni sezon öncesi 150 bin ton olarak açıklamıştı. Onların iddiasının bu rakamlar ışığında doğru olmadığı, bizim haklılığımız bu sonuçlarla ortaya çıktı."

Fındık Fiyat Emanet Kaç lira Nurittin Karan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg