Trabzon 'Dış Hatlar' içler acısı!

Turizmle kalkınmayı planlayan Trabzon Havalimanı’nın dış hatlarını Günebakış'tan Ali Savaş yerinde inceledi.

Trabzon 'Dış Hatlar' içler acısı!
Trabzon 'Dış Hatlar' içler acısı! Admin
Advert

BÜFEDE İÇKİ VAR, SU YOK

Günebakış'ın haberine göre : Trabzon Havaalanı dış hatlar terminalinde tam bir utanılacak tablo var. Gelen yolcu bölümündeki alana inen turistler içmeye su bulamıyor. Gümrüksüz alanda bulunan tek Free Shop’ta içki var ama turistlere su satılmıyor. Turistlere suyu Turizm Enformasyon Bürosu’nun önünde turist bekleyen büro çalışanları ikram ediyor.

MESCİT YOK, İNTERNET YOK

Havalimanı dış hatlarda gelen yolculara ikram edilen pet şişe suları çalışanlar kendi paralarıyla alarak hizmet veriyor. Arap turistleri bekleyen 3 rehber İş-Kur üzerinden ve asgari ücretle çalışıyor. Dış hatlar gelen yolcu salonunda namaz kılmak isteyen Arap turistler mescit bulamıyor. İnternet arayan Arap turistler  “no” cevabı alıyor. 

Dış Hatlar Gelen Yolcu Bölümü’nde en çok ihtiyaç duyulan şey içme suyu. Trabzon’a giriş yapanlar, anılan bölümde su ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Zira gümrüksüz alanda bulunan tek free-shopta içki vb. içecekler satılıyor ama su satılmıyor

Dış Hatlar Giden Yolcu Bölümü’nde döviz bozdurma bürosu var ancak en çok ihtiyaç hissedilen Dış Hatlar Gelen Yolcu Bölümü’nde ise böyle bir büro yok. Gelen yolcular için döviz bozdurmak mümkün değil

İŞTE BİZİ ŞOK EDEN O AN...

Bir Arap turist Trabzon’a inip Pasaport kontrolden geçti. Minik kızına su aradı ama bulamadı. Turizm Enformasyon Bürosuna müracaat etti. Büro çalışanları Trabzon’u tanıtan bir bröşür ile bir pet şişe su verdi. O anı yaşadık ve fotoğrafladık...

Trabzon Havalimanı müthiş bir yoğunlukla çalışıyor. Özellikle Arap turistlerin akın akın geldiği Trabzon Havalimanında zaman zaman deyim yerindeyse iğne atsan yere düşmüyor.
Bu bereket elbette Trabzon ekonomisine can simidi oluyor. Hele Orta Doğu’dan gelen turistlerin yoğunluğu Trabzon için bir nimet. Zaman zaman havalimanı hizmetleri ile ilgili olarak şikayetler kulağımıza kadar geliyordu. Bunlardan biri de şuydu: “Havalimanı gelen yolcu peronlarında su bulamazsınız. Sanki orası Kerbela...”

Bu iddiaya pek de inanmak istemedik. Olur mu öyle şey, su ne ki! Turist, ülkeye giriş yapacak. Bavulunu beklerken özel güvenlikli alanda su bulamayacak. Yani parası ile pet şişe içinde su bulamayacak. Çok saçma geldi bu şikayet ve kalktık Trabzon Havalimanı Gelen Yolcu peronuna girdik...

BİR BROŞÜR, BİR PET ŞİŞE SU...

Gelen Yolcu peronunda gümrüksüz satış yapılan alan var. Buna free-shop deniyor. Sessizce bu satış alanına girdim, elimi cebime atıp bir su istedim. Kasadaki kız ‘Su yok.’ dedi. Şaşırdım. ‘Nasıl yani su satmıyor musunuz?’ dedim. ‘Hayır.’ dedi. Raflara göz attım her türlü içki satılıyor ama su yok. Şaşırdım, donup kaldım. Bir anda gözüm Turizm Enformasyon masasına takıldı. Oradaki görevlilere sordum: ‘Burada su satılmıyor mu?’ İşte bunu dediğimde sanki bam tellerine dokundum. Bir laf dedim, bin laf işittim. Bakın neler dediler... “Evet, burada su yok. Gelen Arap turistler uçaktan indikten sonra bavullarını beklerken su arıyorlar ama su yok. Şaşırıyorlar. Öyle anlar yaşadık ki kucağındaki çocuk su diye ağlıyor, yaşlılar su su diye bağırıyor. Mecburen WC’lerdeki musluk sularını içiyorlar.” Yani dedim “Kerbela gibi.” “Aynen.” dediler. İŞKUR vasıtası ile Turizm Bürosunda çalışan üç rehber asgari ücret alıyor. Ve sırf ülkeye ilk girişte, Trabzon’a ilk ayak basışta kötü imaj olmasın diye kendi paraları ile pet şişe suları almışlar, her Arap turiste bir broşür verirken bir de pet şişe suyu ücretsiz veriyorlar.

SU SKANDALINA ÇÖZÜM ÖNERİYORUZ: SEBİL

Gümrüksüz alanlardaki büfelerde su satılıp satılmaması ile ilgili bir kural yok. Alanda su satmak da yasak değil. Ama havalimanı ilgilileri free shoplarda su satılmaz demiyor. Peki, hadi öyle olsun. Su satılmıyor. O zaman gelen yolcu peronunun bazı bölümlerine “sebil” denilen damacana bidonları konulamaz mı? İşte önerimiz bu.

MESCİT DE YOK

Trabzon Havalimanının Gelen Yolcu Bölümü’nde mescit de yok. Uçaktan inip pasaport işlemini yapan Ortadoğulu turistler bavullarını beklerken namaz saatine rastladıklarında mescit olmadığı için ulu orta yerde namaz kılıyorlar. Bu da hiç göze hoş gelmiyor. Peki alanda mescit olacak uygun bir yer yok mu? Elbette var ama düşünen yok.

İNTERNETE BAĞLANILAMIYOR

Gelen Yolcu Bölümü’nde en çok ihtiyaç duyulan bir başka talep ise internet. Maalesef internet bağlantısı gelen yolcu bölümünde yetersiz. Telekom’un konu ile ilgili bağlantıları tam randıman vermiyor. Gelen yolcu bölümündeki Arap turistler alana geldiklerinde ilk önce internet bağlantısı ile cep telefonlarına SİM kart satın almak istiyor ama onlar da gelen yolcu bölümünde yok. Bu talepte bulunanlara, buradan çıkınca alırsınız deniyor. Kesinlikle bu bölümde internet hizmeti sunacak bir stant olmalı. SİM kart da satılabilmeli. Türk Telekom bu konuda sorumluluk almalı.

ENFORMASYON BÜROLARI DÖRT DÖRTLÜK

Hem gelen hem de giden yolcu bölümünde Kültür ve Turizm İl  Müdürlüğünce oluşturulan enformasyon büroları ise 7/24 görev başında. İfade ettiğimiz gibi büroda çalışanlar İŞKUR vasıtası ile görevlendirildiler. Hepsi de iki dil biliyor. Arapça ve İngilizce... Asgari ücretle çalışanlar kendi paraları ile aldıkları pet şişe suları Arap turistlere vererek büyük bir sorumluluk yerine getiriyorlar. Bize de ‘helal olsun’ demek düşüyor.

DÖVİZ BOZDURAMAZSINIZ

Peki, gelen yolcu perona girdi. Bavulunu aldı, dışarı çıkmadan o alanda döviz bozdurmak isterse ne olacak? Bozduramayacak. Çünkü gelen yolcu alanında döviz bürosu yok. Gelen yolcu ile giden yolcu arasında elektronik güvenlikli bir kapı var. Bu kapıdan geçtiğinizde hemen yanında döviz bürosu var. Yani tam bir Temel fıkrası. Oysa giden yolcudaki döviz bürosundan gelen yolcu bölümüne bir pencere açılsa, iş pratik olarak çözülecek ama kimsenin umurunda değil...

VE SON SÖZ:

Trabzon Havalimanı Dış Hatlar Gelen Yolcu Bölümü’nde gördüğümüz bu eksikliklerin giderilmesi son derece kolay. Pratik çözümleri de önerdir. Artık ilgililerin bir an önce olaya duyarlı olmaları gerekiyor. Çağrımız bu

Günebkaış - Ali Savaş

Trabzon Havalimanı Dış Hatlar Su Mescit
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg