KTÜ Birleşmiş Milletler gibi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, bu yıl üniversitede 88 değişik ülkeden bin 336 yabancı öğrenci olduğunu açıkladı.

KTÜ Birleşmiş Milletler gibi
KTÜ Birleşmiş Milletler gibi Admin
Advert

Dünyanın her bölgesinden KTÜ’de öğrenim gören öğrenci olduğuna dikkat çeken Öksüz, bu durumun Türkiye ve KTÜ için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili günebakış’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Öksüz, hedeflerinin bu sayıyı çok yukarı taşımak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz ilk göreve geldiğimizde 574 yabancı öğrenci vardı. Biz bunu dört yılda neredeyse iki buçuk katına çıkarttık. Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) kurduk. Gelen öğrencilere bir yıl Türkçe hazırlık veriyoruz. Çok da başarılı gidiyor. Sene sonu geldiğinde o öğrenciler Türkçeyi çok rahatlıkla okuyor, anlıyor, yazıyor ve normal Türkçe eğitim alacak seviyeye geliyor.”

Gerçek üniversite kimliğine ulaşılıyor

Yabancı öğrencilerin KTÜ’yü tercih etmesinin “gerçek üniversite” kimliğine ulaşmak anlamına geldiğini kaydeden Öksüz, “Üniversitenin bir anlamı da budur. Üniversite evrensel bilgiyi kullanıyor. Dolayısıyla dünyanın neresinde olursa olsun insanlar bilimsel bilginin peşinde koştuğu müddetçe her yere gidip oradan beslenmesi gerekiyor. Biz bu anlamda her dalda ve uluslararası düzeyde yetkin ve yeterli olduğumuzu kanıtlamış oluyoruz. Öğrencilerimiz burada eğitimlerini aldıktan sonra Türkiye’nin gönüllü elçisi hâline gelmektedirler. Kendi ülkelerine dönerek hem insanlığa hem ülkelerine faydalı olacak bireyler oluyorlar. Bu da bir üniversite için gurur vericidir.” diye konuştu.

İleride doğal elçi vazifesi görecekler

“Bir ülkenin dilini öğrendiğiniz zaman onun kültürünü de öğreniyorsunuz.” diyen Öksüz, “Orada gördüğünüz yakınlık, oluşturduğunuz dostluklar sizin bakış açınızı geliştiriyor. Bu da insan yaşamının ileriki safhalarında kendini gösteriyor. Bu öğrenciler ileride kendi ülkelerinde görev alacaklar ve Türkiye’nin bu ülkelerle yürüteceği diplomatik ilişkilerde bir doğal elçi vazifesi görecekler.” ifadelerini kullandı. Yabancı öğrencilerle toplantılar yaptıklarının altını çizen Öksüz, “Toplantıda sorunlarını değerlendiriyoruz. Varsa talep ve beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz. Elimizdeki imkânları onlar için seferber ediyoruz. Gerek giysi gerek gıda olarak bize yapılan bağışları onların ihtiyaçlı olanlarına iletiyoruz.” biçiminde konuştu.

Berkant PARLAK

Trabzon KTÜ Karadeniz Teknik Üniversitesi Yabancı Öğrenciler
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg