Hamzaçebi: Dere denize ulaşamazsa...

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Trabzon Şubesi Başkanı Semi Hamzaçebi, Beşikdüzü ve Vakfıkebir’deki sel felaketi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hamzaçebi: Dere denize ulaşamazsa...
Hamzaçebi: Dere denize ulaşamazsa... Admin
Advert

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Trabzon Şubesi Başkanı Semi Hamzaçebi, Beşikdüzü ve Vakfıkebir’deki sel felaketini değerlendirerek, “Denize ulaşması engellenmiş dere yatakları, bu yataklar üzerine kurulmuş yerleşim alanları sel ve taşkın suları altında kalmıştır. Kayması, akması zaten olası olan yamaçlardaki evler ve tarım alanları zarar görmüştür.” dedi.

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak 21 Eylül 2016 tarihinde Trabzon ili Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçeleri ile Giresun ili Eynesil ilçesini etkileyen sel, taşkın ve heyelanlara ilişkin yerinde gözlem ve değerlendirmeler yapılmıştır.

Esas olarak, bölgemizde sık periyotlarla meydana gelen aşırı yağışların bir sonucu olarak olağan bir sonuç (!) şeklinde karşılaşılan sel, taşkın ve heyelanlar ne yazık ki yine can almaya ve milyonlarca TL’lik mal kayıplarının oluşmasına sebep olmaya devam etmektedir. Birkaç ay önce Artvin ili ve ilçelerinde meydana gelen sel ve heyelanlara yönelik şubemiz tarafından yapılan değerlendirmelere ilave olacak ek değerlendirmeler yapmak mümkün değildir. Bunun nedeni, yaşanılan son olayların sebep-sonuç ilişkilerinin aynı olmasıdır. Aslında doğal bir olay olan yağışlar, dünya ölçeğinde yaşanılan iklim değişiklikleri sonucunda olması gereken miktarlardan daha yüksek değerlerde yağışın meydana gelmesine neden olmaktadır. Aşırı yağışlar da bölgemizde olduğu gibi uygun topoğrafik ve jeolojik yapı gereği taşkın ve heyelan olaylarının meydana gelmesini kolaylaştırmaktadır. Her ne kadar olması gerekenden daha fazla yağış bir alana düşüyor olsa da doğal bir olaydır ve insan ile etkileşimi olmadıkça afet oluşturma potansiyeli yoktur. Akan bir dere doğal bir yapıdır. Akmış olduğu yatak içine bina, yol vb. yapmadıkça, önünü yol vb. gibi insan yapısı unsurlarla kapatmadıkça akışına devam eder. Hâlbuki bu sözü edilen insan unsurları ne zaman doğal olayın meydana geliş sürecini etkilemeye başlar, o noktadan itibaren artık doğal olaydan çıkarak doğal afet boyutuna ulaşmış olur. Yaşanmış olan bu son olay da tıpkı daha önce çok kez yaşanılan örnekleri ile aynı özelliklere sahiptir. Denize ulaşması engellenmiş dere yatakları, bu yataklar üzerine kurulmuş yerleşim alanları sel ve taşkın suları altında kalmıştır. Kayması, akması zaten olası olan yamaçlardaki evler ve tarım alanları zarar görmüştür.”

TMMOB Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi Sel Heyelan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg