Doktorlara sahip çıktı

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, kamu görevlisine yapılan saldırıların asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

Doktorlara sahip çıktı
Doktorlara sahip çıktı Admin
Advert

Başsavcı Mithat Kutanoğlu, yaşam hakkını koruyanlara yönelik yapılan saldırıları kabul edemeyeceklerini söyledi. Kutanoğlu, “Biz bu kamu görevlilerine yapılan saldırılara devlete yapılan bir saldırı olarak bakarız. Hepimiz bu konuda duyarlı olmalıyız” dedi.

SALDIRI GÖREVLİYE DEĞİL DEVLETEDİR

Trabzon’da kolluk güçlerine yönelik iki gün sürecek bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, yargıya güvenin artmasını sağlamakla yükümlü olduklarını söyledi. Akademisyenin kendini güvende hissetmediği bir yerde imkân bulduğunda kaçmayı deneyeceğini belirten Başsavcı Kutanoğlu, “Sağlık hizmeti veren hekimlere yapılan saldırılar çok önemlidir. Yaralı şahıs geliyor, tedavi edilmesi gerekir. Birinci önceliğiniz o hastayı iyileştirmekken, o hasta veya hasta yakının saldırısına uğrayabiliyorsunuz. Hiçbir günahınız yokken, hiçbir suçunuz yokken maalesef bu tür saldırılara maruz kalıyorsunuz. Sizler o görevi ifa ederken devleti temsil ediyorsunuz. Sizden kaynaklanan ağır bir kusur olmadığı sürece, bakışımız şudur; Kamu görevlisine yapılan saldırı devlete yapılan saldırıdır” şeklinde konuştu. Kutanoğlu, “Biz burada vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak durumundayız. Yaşam hakkını koruyucu girişimleri sağlama durumunda olan kişilere yapılan saldırı asla kabul edilemez. Hepimiz buna karşı duyarlı olmalıyız” diye konuştu.

SALDIRI DOSYASI ETKİN OLACAK

Kamu görevlisine yapılan saldırılarda soruşturmanın etkin ve verimli yapılması gerektiğini belirten Kutanoğlu, yaşanan olayın görüntü ve fotoğraflarının savcı ve hâkim huzuruna çıkarılması gerektiğini hatırlattı. Yeterli delil olması hâlinde savcı ve hâkimin gerekli değerlendirmeyi yaparak karar vereceğini ileri süren Kutanoğlu, “Trabzon’un kendini daha huzurlu ve güvenli, devlet hâkimiyetinin daha güçlü olduğu, devletin hem şefkat elinin hem de gerektiğinde ceza ve adalet sistemiyle diğer yöntemlerle gücünü hissettirdiği bir kent olmasını diliyoruz. İyi işler yaparsak vatandaşın desteği ve güveni artar” diye konuştu.

BAŞSAVCI ÖZELEŞTİRİ YAPTI

Yargıya güvenle ilgili zaman zaman haklı zaman zaman haksız eleştiriler olduğunu ifade eden Başsavcı Kutanoğlu, “Vatandaş niye yargıya güvenmiyor sorusu bizim için önemli. Yargıya olan güveni artırmak noktasında eksiklerimizi belirleyip varsa yanlışlarımızı düzeltip vatandaşımızın yargıya olan güvenini üst seviye çıkarmak zorundayız. Vatandaş bize güvensin demekle olmuyor. Vatandaşın yargıya, devlete olan güvenini sağlamak bizim temel görevlerimizden bir tanesidir. Niye güvenmiyor diye eleştirmektense önce aynaya bakıp, nerede eksiğimiz var sorusunun cevabını bulmak daha isabetli olur” dedi.

HEDEF TEK DURUŞMADA KARAR

CMK’nin hedeflediği; tek duruşmada yargılamanın bitmesi hedefinin delillerin zamanında ve eksik toplanmamasıyla mümkün olduğunu savunan Kutanoğlu, “Soruşturma aşamasında delilleri eksiksiz ve hukuka uygun toplayarak bunu başabilirsek, CMK’nin belirlediği tek duruşmada yargılamanın bitmesi hedefine ulaşmış oluruz. Aksi takdirde yargılamalar 3-5 sene sürüp gider. Hem vatandaşın bize olan güveni sarsılacak hem de bizler de bir birey olarak bunun faturasını hep birlikte ödeyeceğiz. Etkin bir soruşturmayı başarmak zorundayız” dedi.

FAİLİ MEÇHUL OLAY SAYISINI AÇIKLADI

Trabzon’da 6 bin 700 faili meçhul olayın olduğunu belirten Başsavcı Kutanoğlu, “Suç işlemesine rağmen ortaya çıkan beraat kararları veya soruşturma aşamasında failini bulamadığımız veya failini belirleyip dava açamadığımız her olay bizlerin eksiği ve ayıbıdır” şeklinde öz eleştiride bulundu. Kutanoğlu, “Devletin varlık sebebi vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlamaktır. Her beraat kararını ve her faili meçhul olayı kendimize mesele yapmalıyız. Olabildiğince bu rakamları aşağı düşürmek zorundayız” şeklinde konuştu.

ADLİ RAPOR SIKINTISNI GİDERDİ

Trabzon’da katı raporun savcılığa geç ulaştığı yönündeki sıkıntıyı gidermek için doktorlarla toplantı yaptığını açıklayan Kutanoğlu, toplumun tüm kesimleriyle adaletin gerçekleşmesi noktasında iş birliğine uygun ilişkiler kurmak istediklerini söyledi. Kutanoğlu, “Bir ülkede yargıya güven üst seviyeye çıktıkça, ekonomisi de eğitimi de sağlığı da gelişir. Toplumun her kesimine can ve mal güvenliğini sağlama noktasında ciddi bir güven vererek, yatırım ortamı da güzelleşir ve gelişir” diye konuştu.

GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELİNECEK

Herkesin hakkında bir suç isnat edilebileceğini belirten Başsavcı Mithat Kutanoğlu, iddiaların gerçek dışı olma ihtimalinin yüksek olduğunu, insanların manşetlere taşınarak suçlu ilan edilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Manşetlere taşınan insanların beraat ettiklerini gördüklerini belirten Kutanoğlu, “Toplumun bilgi edinme ihtiyacını karşılayacak durumda paylaşım yapılmalı. Mahkeme sonuçlanıncaya kadar hiç kimseyi suçlu ilan edilmemeli” dedi. Kutanoğlu, gazetecilerle yargı-medya ilişkileri sağlam bir zemine oturtma noktasında çalışma yapacaklarını söyledi. Polis, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman işletme müdürlüğünde görevli personeli, iki grup hâlinde Cumhuriyet Savcısı Olcay Alicanoğlu tarafından bilgilendirilecek.

Kaynak: günebakış - Enis YILDIRIM

 

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu Kamu görevlisine şiddet
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg