Taraftarın sabrı nereye kadar?

Orta sahada biri topla buluşunca diğerleri “aman topu bana atmasın, başıma iş almayayım” diye uzaklarda saklanırsa gol filan atamazsınız. Hatta pozisyona bile giremezsiniz. Kendi yarı sahanızdan ileriye attığınız uzun toplarla bir mucize olup kendiliğinden gol pozisyonu oluşmasını beklemek nafile bir çaba.

Taraftarın sabrı nereye kadar?
Taraftarın sabrı nereye kadar? Admin
Advert

Alanyaspor maçının ardından da yazdım, rakibin sahaya çıkan 11+3 futbolcusunun 12’si bu sezon transfer edilmiş. Karabük maçında da durum aynıydı. Bu sefer durum daha da acaip! Geçen yılki kadrodan sahada sadece İlhan Depe var. Trabzonspor’da ise ilk 11’de yeni transfer sayısı 3 (Yazıyla üç). Toplamda ise sahaya çıkan 14 futbolcudan 5’i bu sene transfer edilmiş futbolculardı. Zeki, Yumlu ve Akbaş’ı yeni transfer saymıyorum tabii.

Sahaya sürdüğünüz takımda, golü düşünen ve bunun için gerekeni yapan/yapabilen futbolcu yoksa yeni transfer eski transfer fark etmiyor, hepimiz gördük. Trabzonspor’un yaşadığı hezimetlerin takıma transfer edilen oyuncu sayısıyla ilgili olmadığı Alanyaspor maçından sonra Karabükspor maçıyla da ortaya çıkmış olmalı.
Trabzonspor kaptanı Onur Recep Kıvrak, Karabük maçından sonra şöyle bir demeç vermiş: “Büyük bir şok yaşıyoruz. Neden böyle oluyor anlamıyoruz. Tüm camiamızdan özür diliyoruz. Bu forma bu skorlara alışkın değil. En kısa zamanda düzelmeliyiz.” (Kaynak: 61saat.com)

Google’a girip “futbolda hücum nasıl yapılır?” yazdığınızda ilk sırada www.golbee.com sitesindeki kısa bir makale çıkıyor. Sonlarına doğru Ersun Yanal hocamızın futbol literatürüne kattığı “Toplam Koşu Mesafesi” kavramına da atıf yapılan makalede ortalarda bir yerde şöyle yazıyor:

“Hücumda rakip kaleye gol atma hedefi ile gösterilen hareket iletişimini PASLAŞMA olarak tanımlarsak, bu iletişim topa sahip oyuncu ile başlar diyebiliriz. Bu iletişim ağının en sık noktası da topa sahip oyuncunun etrafı olmalıdır. Bu oyuncunun iletişim gücü, diğer oyuncuların saha içindeki hareketlenmeleri ile güçlenir. Hücum sırasında oyunculardan ne kadar çoğu topa sahip oyuncudan pas almak için doğru yönde ve doğru hızda hareketlenirse, topa sahip oyuncunun da iletişim kurmadaki karar ve pas başarısı o kadar artar. Hücum oyununun başarısı, saha içindeki iletişim ağının sık ve etkin olarak kurulmasıyla mümkündür. Elbette bu ağın sıklığı ve hareketlerin senkronizasyonunun da taktik ve diziliş ile uyumlu olması gerekir.”

Kaptan Onur’un anlayamadığı ve düzeltilmesi gereken de tam olarak bu. Orta sahada biri topla buluşunca diğerleri “aman topu bana atmasın, başıma iş almayayım” diye uzaklarda saklanırsa gol filan atamazsınız. Hatta pozisyona bile giremezsiniz. Kendi yarı sahanızdan ileriye attığınız uzun toplarla bir mucize olup kendiliğinden gol pozisyonu oluşmasını beklemek nafile bir çaba.

Daha önce de yazdım. Bu soruna çözüm olacak futbolcular Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür’dür. Bir an önce takıma monte edilmeleri gerekiyor. Aytaç, Okay ve Onazi gibi futbolcular iyi birer kesici ama ileri hamle yapma becerisi de niyeti de yok. Tam o mevkide olması gereken Mehmet Ekici de kenarda köşede oyalanıyor. Bu takımda ceza sahasına dalabilen, araya pas atabilen ve uzaktan şut atabilen, sorumluluk alan futbolculara ihtiyaç var. Mevcut kurguyla oynamaya devam ettikten sonra bu futbolcular on sene de bir arada oynasa ortaya iyi bir takım çıkmaz.

Şunu unutmamak gerekiyor: Taraftar size yeni transferlerden bir takım yapmanız için süre veriyor. Elinizdeki futbolcularla doğru bir kurgu oluşturamazsanız, doğru adamı doğru yerde oynatmazsanız, futbolculara sorumluluk almaları gerektiğini anlatamazsanız bu sabır devam etmez.

Trabzonspor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg