Kiloda hafif pahada ağır olanı üretmek

Ülkemizde üretim yapan ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun sadece % 5’inin yüksek teknoloji ile üretim yaptığı düşünülürse, yenilikçi ve yüksek teknoloji üretmemizin ne kadar zorunlu olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Kiloda hafif pahada ağır olanı üretmek
Kiloda hafif pahada ağır olanı üretmek Admin
Advert

Kiloda hafif pahada ağır olanı üretmek yüksek teknoloji gerektirir. Yüksek teknoloji kullanımının ülkeler için ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeği ülkemizi yönetenlerin de her fırsatta vurgulamasına karşın, şimdiye kadar yeterli altyapıyı oluşturamamış olmamız, kaynakları kullanırken önceliklerimizi belirleyemememiz ve gerekli insan gücünü yetiştiremeyişimiz önümüzdeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu engellerin aşılmasına yönelik olarak son dönemlerde ümitvar gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Ümidimiz bu gelişmelerin hızlanarak kesintiye uğramadan artmasıdır. 

Yüksek teknoloji kullanımının önemine ilişkin bir örneği herkesin anlayabileceği açıklıkla sizlerle paylaşmak istedim.

Geçenlerde bir otomobil firmamıza ait web sayfasını ziyaret ettim. 2016 kg ağırlığında bir minibüsün fiyatının 90 bin TL olduğunu gördüm. Aracın satış fiyatı kilogram başına yaklaşık 44 TL’dir.

Başka bir web sayfasında 140 gr ağırlığında bir akıllı telefonun satış fiyatı ise 2.700 TL olarak görülmektedir. Yüksek teknoloji kullanılarak üretilmiş bu telefonun kilogram fiyatı ise yaklaşık 19 bin TL.

Terazinin bir tarafına 2016 kilogramlık bir minibüsü koyduğunuzda ağırlıkça teraziyi dengelemek için diğer tarafa yukarıda belirtilen telefondan 14.400 adet koymanız gerekecektir. 14.400 adet telefonun parasal karşılığı yaklaşık 39 milyon TL’dir. Özetle 2016 kg ağırlığında klasik teknoloji ürününü 90 bin TL ile satarken, aynı ağırlıkta yüksek teknoloji ürününü yaklaşık 39 milyon TL’ye satmanız mümkün. Üstelik sizi milyonlarca alıcı beklerken.

Ülkemizde üretim yapan ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun sadece % 5’inin yüksek teknoloji ile üretim yaptığı düşünülürse, yenilikçi ve yüksek teknoloji üretmemizin ne kadar zorunlu olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Yatırımlarımızı gerekli altyapı ve insan kaynağını yetiştirmeye yönelik olarak planlayıp uygulamamız halinde, yüksek teknolojinin üretildiği ve bu üretimin insanımızın refahına katkıda bulunduğu bir ülke haline geleceğimize inancım tamdır.

Prof. Dr. Ali Kandemir Kiloda hafif pahada ağır olanı üretmek Yüksek teknoloji
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg