Tonya pilot şehir seçildi

Young Guru Academy'nin (YGA) bilimi sevdirmeyi amaçlayan projesi pilot şehir olarak seçilen Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı.

Tonya pilot şehir seçildi
Tonya pilot şehir seçildi Admin
Advert

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefiyle kurulan Young Guru Academynin (YGA) bilimi sevdirmeyi amaçlayan projesi bu yıl ilk kez pilot şehir olarak seçilen Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı. YGA’lılar (Young Guru Academy) geleceğin bilim insanlarının yetişmesine destek olmak için çocuklara bilimi sevdiren sosyal inovasyon projeleri üretiyor ve hayata geçiriyor. Bu kapsamda ilk kez Trabzon’un Tonya ilçesinde gerçekleşecek proje ile Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden 50 bin başvuru arasından özenle seçilen 50 YGA gönüllüsü, Feride Ahmet Şener Ortaokulundaki çocuklarla YGA Hayal Ortaklarının danışmanlığında bilim, yazılım, yenilenebilir enerji ve değerler atölyesi eğitimi verecek.

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma amacıyla kurulan, TAV Havalimanları ve Sera Holding’in desteğiyle yürütülen ve her yıl 50 bin üniversitelinin başvurduğu Uluslararası Sivil Toplum Örgütü olan Young Guru Academynin (YGA) ‘Anadolu’ya Bilim Göçü’ projesi Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı. Tonya Feride Ahmet Şener Ortaokulundaki çok amaçlı salonda düzenlenen törene TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Eski Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, YGA Kurucusu Sinan Yaman, YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA Başkan Yardımcısı Ömer Görgülü ve Sadık Ünlü, YGA Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli, Yazar-PsikologYGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Tonya İlçe Belediye Başkanı Osman Beşel, Tonya Kaymakamı Halit Mengi ile çok sayıda öğrenci ve velisi katıldı.

YGA’nın yürüttüğü çalışmalar ve projeler hakkında bir sunum yapan YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA’nın 2000 yılında kurulduğunu ve uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Program hakkında da konuşan YGA Başkanı Altıntaş, amaçlarının öğrencilere bilimi öğretmek ve sevdirmek olduğunu kaydetti.

YGA Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli ise YGA’da gönüllü olarak çalıştığını belirterek, çocukların bilim sevgisini canlı tutmayı hedeflediklerini ifade etti. Özalevli, YGA’nın İstanbul’da bilim merkezi kuracağını ve burada Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyan birçok proje ve bilim festivalleri düzenleneceğini duyurdu.

Sürekli kendimizi yenilememiz gerekmektedir

Törende bir konuşma yapan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise YGA’nın Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinin birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “YGA gerçekten ülkemizde en önemli ve en etkin sivil toplum örgütlerinden birisidir. Türkiye’nin en parlak üniversite mezunları ve öğrencilerinin gönüllü ve hiç para almadan çalıştığı bir örgüttür. Ben kendilerine çok destek oluyorum. Ben 60 yaşındayım, 53 yaşında dünyanın öbür ucunda eğitim aldım. Çünkü biz 18 ile 20 yaş arasında aldığımız diplomaları ne de okulumuzun adı bizim 50 yıllık iş ve çalışma hayatımıza yetmez. Sürekli kendimizi yenilememiz gerekmektedir. Benim iş arkadaşlarıma söylediğim bir laf vardır: ‘Diplomalarınızın geçerlilik süresi vardır, kredi kartı gibi 4 yıl. Eğer kendinizi yenileyemezseniz diplomalarınız geçersiz olur.’ Her 4 yılda bir yeni şeyler yapmanız gerekir.”

Bu proje tüm türkiye’ye yayılacaktır

Projenin ileride önemli ödüllere layık olacağını ve çalışmaların Türkiye geneline yayılacağını ifade eden Sani Şener, “TAV olarak bünyemizde 54 bin kişi çalışıyor. Bu çalışanların içinde 4 bini Trabzonlu. Bu bize çok önem verdiğimizi gösteriyor. Biz özümüzü hiçbir zaman terk etmedik. Benim oğlum Tonya’ya ilk defa geliyor. Ama 2 ay önce doğan kızının adını Tonya olarak koydu. Amerikan Hastanesinde doğum oldu, 2 hemşire koştu geldi: ‘Niye Tonya koydunuz?’ dediler. Ben de ‘Niye soruyorsunuz?’ dedim. Hemşirelerden ‘Biz de Tonyalıyız da.’ yanıtını aldım. Yani insanlara ata topraklarını anlatmak ve hatırlatmak gerekiyor. Bizim şirketimizin yaptığı kârları eğer biz böyle sosyal paydalarla taçlandırabilirsek bir anlamı var. Yoksa kâr edip sadece ailenin içinde kalıyorsa hiçbir anlamı yok. Onun için dünyanın her bir köşesinde varız ama bütün oralarda kazandıklarımızı bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz. Ben Tonya’daki bu eğitim seferberliğiyle gurur duyuyorum. Biz de buna ufacık da olsa bir katkıda bulunmak istedik. En büyük gurur Anadolu’ya Bilim Göçü Projesi’ne Tonya’dan başlanması. Bu proje tüm Türkiye’ye yayılacaktır. Bu proje çok önemli ödüller alacaktır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bu topraklardan trabzonspor’u şampiyon yapmış başkan çıkmıştır

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise yaptığı konuşmada, “Trabzon’un en güzel şehirlerinden birisi. İyi ki varsınız. Şener ailesinin eğitime çok önemli katkıları olmuştur. Trabzon’u, Tonya’mızı yaptıkları işlerle çok başarılı bir şekilde temsil ediyorlar. Ülkemizin birlik ve beraberliği, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için bilgiye ulaşmamız gerekiyor. Eski köye yeni âdet getiren bu programı çok önemsiyoruz. İnşallah bilimi yakaladığımız zaman yeni neslimizi çok daha farklı noktalara taşıyabiliriz. Tonya’dan çok önemli insanlar yetişti. Ben ilkokulu burada okudum. Sonrasında öğretmen olmadığı için Trabzon’da yatılı okumak zorunda kaldım. Buralardan milletvekili, bakan çıkmıştır. Bu topraklardan Trabzonspor’u şampiyon yapmış başkan çıkmıştır. Bu topraklardan dünyanın en büyük havalimanlarını yapan, Türk bayrağını en iyi şekilde dünyanın her yerinde dalgalandıran Sani Şener çıkmıştır. Çok çalışmalıyız. Hedefimiz herkesten daha çalışkan olmak olmalı. Bu sert coğrafyanın çok daha başarılı insanlar yetiştireceğine inanıyorum. Bize hangi görev düşüyorsa bunu bir görev olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Her insan merak ve sevgiyle doğar

Yazar-Psikolog YGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu da “Çocuklarımıza merakı ve sevgiyi öğretmemize gerek yok. Her insan merak ve sevgiyle doğar. Bize düşen sorumluluk, onları canlı tutmaktır. Tonya'ya gelecek YGA gönülleri çocuklardaki bu merakı ve bilim sevgisini canlı tutacaklar.” dedi. Gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından katılımcılar eğitimin verileceği bilim atölyesi ve kütüphaneyi ziyaret ettiler.

Günebakış - Hasan BAHADIR

Trabzon Tonya Pilot Şehir YGA Young Guru Academy Av. Salih Cora Sadri Şener Sani Şener TAV
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg