Rusya'ya gemi seferleri başladı

Türkiye ile Rusya arasındaki krizin çözülmesi ve düzelmeye başlayan ilişkiler Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yapılan ihracata da olumlu yansıdı.

Rusya'ya gemi seferleri başladı
Rusya'ya gemi seferleri başladı Admin
Advert

Türkiye'den Rusya'ya narenciye götüren gemilerin seferleri geçtiğimiz perşembe günü başlarken, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmeye başlamasıyla krizden en fazla etkilenen Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ihracatçıların rahat bir nefes aldığını kaydetti. DKİB Başkanı Gürdoğan, kriz nedeniyle Rusya ile olan ticari ilişkilerde yüzde 80 oranında Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarının etkilendiğini ifade ederek "Bizim ihracatımızın çoğunluğu Rusya ile yapılıyordu. Şu anda her ne kadar ilişkiler düzeldi diyorsak da tam anlamıyla düzelmedi. Belli ürünlere izin verildi. Domatese nara vb. birtakım ürünlere hâlâ izin yok. Bölgenin ticari hayatı ve ihracatı açısından yaşanan olumlu gelişmeler önem arz ediyor. Elbette bir bardak kırıldı, onu tekrar yapmak zor olacak ama karşı tarafla ilişkileri tekrardan sürdürmek istiyoruz. Sochi'ye tekrar gemi seferi başlatma durumumuz vardı. Kazbegi Lars kapısını çalıştırıyorduk. Bu düzelmeye başlayan ilişkiler sürecinde tekrar çalışmaya başladık. Rusya'ya geçtiğimiz perşembe günü itibarıyla gemi seferleri başladı. İlk etapta Türkiye'den limon ve narenciye gitti. Süreci takip ediyoruz, daha iyi olacaktır." dedi.

400 milyon dolarlık ihracat söz konusu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Rusya'ya yapılan ihracatın toplam 400 milyon dolarlık bir rakama tekabül ettiğini hatırlatan Gürdoğan, "Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracatta en çok pay sahibi olan yer Doğu Karadeniz. Bu da yaklaşık olarak asgari 400 milyon dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Bu rakam bölgemiz için çok ama çok önemli. İkili ilişkilerin eski hâline gelecek olması gemilerin ve araçların çalışacağı, işsiz kalan insanların yeniden işine kavuşacağı anlamına geliyor." diye konuştu.

İhracatçıların iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir sürece girmesinden ötürü heyecanlı olduklarını vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti: "Herkes bir heyecan ve beklenti içinde. Bu heyecan ve beklentilerimizden, geçmişte yaşadığımız tecrübeleri de göz önüne alarak birlikte çalışma olgusunu geliştirmeli, pazara da böyle girmeliyiz. Bu anlamda ihracatçılarımıza da pazara girecekleri ürünler hakkında kendilerini iyi konumlandırmaları gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerimiz var. Bölge olarak Rusya'ya ihracatın yanı sıra direkt piyasada da bulunuyoruz. Sadece Trabzon'da 30 gemimiz ve binlerce tırımız var. Dolayısıyla bu pazar binlerce insan için iş kapısı demek."

Trabzon Liman Rusya Gemi İhracat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg