Tutmayan projeyi anlattı

Büyük umutlarla hazırlanan ‘Yaş Çay Bizim İşimiz Projesi’ne ilgi olmadı. Of TSO Başkanı Saral: Bu proje ile amaç kültürel yozlaşmayı engellemekti

Tutmayan projeyi anlattı
Tutmayan projeyi anlattı Admin
Advert

ÇAY Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) tarafından hazırlanan ve tamamen yabancı işçilikle alakalı “Yaş Çay Bizim İşimiz Projesi”nin neden amacına ulaşmadığını anlatan Of Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Erdal Saral, “Niteliksiz ama kendini nitelikli sayan bir kitle var. Bunlar masabaşı bir iş istiyorlar. Biz çalışmayalım ama iyi derecede bir maaş alalım mantığındalar.” ifadelerini kullandı. Saral, “Yabancı işçilerle beraber her yıl yaklaşık 70 milyon dolar dışarıya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.

Projenin amacını anlatan Of TSO Başkanı Erdal Saral, “Projemizin gerçek amacı yöremizde var olan yabancı işçi sayısını en aza indirmekti. Biz bu projeyi hazırlarken ilk önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gittik. Daha sonra Tarım Bakanlığından destek alarak Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği ile bu projeye destek verdik. Tarım Bakanlığınca bu projenin destek alınması gerekiyordu. Tarım Bakanlığı desteği ile bu projeyi gerçekleştirmek için Of ilçesini pilot uygulama olarak seçtik. İlk etapta 250 işçi istihdam edip onların eğitimlerini karşılayacaktık. Onlara yaş çay ile ilgili teorik bilgi verecektik. Daha sonra yaş çay sezonunda uygulamalı olarak işçilere kesme, gübreleme tarzında bilgiler verilecekti. Sezon başladığında ihtiyacı olan işveren eğittiğimiz işçilerden faydalanacaktı. Bunlar birer eğitimli eleman olacaklardı. Mevsimlik işçi gibi görünseler de aslında hepsinin sosyal güvenceleri olacaktı. Sosyal güvenlik hakları, bunun yanında barınma, beslenmeleri hepsini biz karşılayacaktık. Ayrıca bin 500-2 bin lira arasında bir maaş alacaklardı. Bu eğittiğimiz işçileri ihtiyacı olan alanlara yönlendirecektik.” şeklinde konuştu.

Amaç kültürel yozlaşmayı da engellemekti

Bu projeyi tüm ilçelerde anlattıklarını söyleyen Saral, “İlçemize ilişkin ilk uygulama böyleydi. Biz bu doğrultuda bütün ilçeleri kapsayan toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda bu projeyi anlattık. Tüm ilçelerin kaymakamlarını, belediye başkanlarını, muhtarlarını ve imamlarını çağırdık. Bu tarz talepleri olanları bize iletmesini veya il tarım müdürlüklerine iletmelerini istedik. Bu projeye yaklaşık 112 kişi müracaat etti. Normalde sezon geldiği zaman bu işçilerin istihdamı için başvuranlara dönüş yaptık. Şöyle düşündük ilk etapta 250 kişi olmaz da 112 kişi ile devam ederiz diye geri dönüşler yaptık. Başvuranların içerisinden bize sadece 6 kişi dönüş yaptı.” dedi.

Projenin bir diğer amacının kültürel yozlaşmayı engellemek olduğunu belirten Saral, “Bu devlet tarafından desteklenen bir projeydi ama bunu kimse anlamadı. Buna talebin neden az olduğuna biz de anlam veremedik. Böyle olunca bu yıl bu projeyi hayat geçiremedik. Bu projeyi tekrar hayata geçirmek için projeye neler eklenebilir, neler çıkarılabilir, nasıl iyileştirmeler yapılabilir üzerine çalışacağız ve gelecek yıl tekrardan bu projeyi hayata geçireceğiz. Şimdilik bu proje askıya alınmış durumda. Buradaki temel amaç şu: Burada mevsimlik işçi olarak istihdam edilen yabancı işçiler zamanla şehrin kültürel yozlaşmasına neden oluyor. Burada aldıkları ücretleri dolara çeviriyorlar ve hiçbir vergi ödemeden aldıkları artı değerleri dışarıya götürüyorlar.” diye konuştu.

Her yıl yaklaşık 70 milyon dolar ülke dışına çıkıyor

Yabancı işçi sayısının 25 bin civarında olduğunu belirten Saral, “Bizim araştırmamıza göre yöremizde çalıştırılan yabancı işçi sayısı 25 bin civarındadır. Yani şöyle kabataslak hazırlarsak bunların aldıkları ücretler 210 milyon lira gibi bir ücrete tekabül ediyor. Bu da yaklaşık 70 milyon dolara eşit oluyor. Bu yabancı işçilerden kaynaklanan bir sürü problem oluyor. Hırsızlık olayları, toplumda hoş karşılanmayan davranışlar artık normal karşılanıyor. Bu da kültür erozyonuna neden oluyor. Bu projenin bir de şu amacı vardı: Yöreler arasındaki kültür erozyonunu engellemekti. Böyle bir projeydi ve bunu çok fazla önemsemiştik. Bu projenin ilk ayağını önce 250 kişi, daha sonra 5 bin kişiye çıkarmayı hedeflemiştik. Bu proje gerçekleşmiş olsaydı Trabzon dışında birçok ilde etkisi olacaktı. Ama proje istediğimiz gibi gerçekleşmedi.” ifadelerini kullandı.

Projeyi iş adamlarına anlattık

Saral, “Biz projeyi anlatmaya çalışırken temel hedefimiz şuydu: Her köyde bir imam vardı, biz imamlara projeleri anlattık. Bizim tüm işsizlere ulaşmamız imkânsızdı. Biz de kanaat önderlerine anlattık. Yöremizde niteliksiz ama kendini nitelikli sayan bir kitle var. Bunlar masabaşı iş istiyorlar. Çalışmayalım ama iyi derecede bir maaş alalım mantığındalar. Bunun haricinde kimse bana dokunmasın. Bizim yöremizdeki insanın temel mantığı bu. Ben kendi fabrikamda çalışacak insan bulamadığım için şehir dışından istihdam sağlıyorum. Tüm imkânlarını da sağlamış durumdayım. Yani bizim yöremizde hiçbir vasfı olmayan ama kendini vasıflı sayan çok fazla bir bilinçsiz gençlik var. Şöyle bir şey daha var: Yöre halkının el beceresi de yüksek olduğu için daha çok inşaat sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Az zamanda çok para kazanma mantığı ile hareket ediyorlar. Baktığımızda hiçbir sosyal güvenceleri olmayan, uzun çalışma saatleri olan bir sektörü tercih ediyorlar. Bu süreç içerisinde 3 bin lira kadar bir maaş alabiliyorlar. Hayatlarını idame ediyorlar. Tüm imkânlarını da sağlamış durumdayım. Benim düşünceme göre bu projenin hayata geçirilmesi çok büyük önem arz ediyor. Bizde her yıl yeşil çayın kalitesi düşürülmektedir, yeşil yaprak yerine çöp alıyoruz. Eskiden işçiler yevmiye ile çalışırken şimdi kilo ile çalışıyorlar. Onun için çayın bir sonraki serüveni onun için önemli değil. Çayı keserken çöp kısımları ile beraber kesiyorlar. Tabii biz de tüm özel sektör olarak fiyatlarda bir indirime gidiyoruz. Taban fiyatı yerine kendisini zarara uğratmayacak bir fiyat belirliyoruz. Dışarıdan gelen işçi alımı da durduracak bir iş değil. Fındık gibi depolama olayı yoktur. Bunun için dışarıdan gelen işçiye de bir sınır koyulamaz. Yani devlet bu işin arkasında, bunu insanlara anlatmak lazım ki insanlara cazip hâle gelsin.” dedi.

Günebakış - Müyesser ANİK

Of Çay Erdal Saral Yaş Çay Bizim İşimiz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg