GİK-DER Başkanı Selim Nas: Demiryolu Yapılsın da İsterse Sırtımdan Geçsin

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİK-DER) Başkanı Selim Nas, Başbakan Binali Yıldırım’ın Trabzon’da verdiği demiryolu mesajını yorumladı.

GİK-DER Başkanı Selim Nas: Demiryolu Yapılsın da İsterse Sırtımdan Geçsin
GİK-DER Başkanı Selim Nas: Demiryolu Yapılsın da İsterse Sırtımdan Geçsin Admin
Advert

Gümüşhane İktisadi ve Kalkınma Derneği(GİKDER) Genel Başkanı Selim Nas, geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından Erzincan’da müjdelenen Erzincan-Gümüşhane- Trabzon Demir Yolu Projesi ve Trabzon’da yaptığı konuşmada yer verdiği Zigana’dan geçecek 23 kilometrelik 2 demiryolu tüneli ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nas, “Memleketime Demiryolu Yapılsın da İsterse Sırtımdan Geçsin” başlığı ile yayınladığı açıklamasında, “1741 yılından bu yana yapılması planlanan, çoğu hükûmetlerin de gündeminden düşmeyen fakat günümüze kadar fizibilite çalışmaları haricinde hiçbir çalışma yapılmayan Karadeniz-GAP Demir Yolu Projesi şehrimiz için hayati bir önem taşımaktadır. Trabzon-Gümüşhane-Erzincan Demir Yolu Projesi ilimizin geçmişten bugüne en büyük ideallerinden olmuştur. Coğrafi yönden dağlık bir araziye sahip olan Gümüşhane’de ne tarımdan, ne hayvancılıktan, ne sanayiden, ne de nakliyecilikten bahis olunabilir. Son yıllarda karayollarında geçmişe nazaran gözle görülür iyileştirmeler yapılmış, sayısız tüneller açılmış, yılan gibi kıvrılan tehlikeli virajlarla dolu yollar düzgün bir yapıya kavuşturulmuş fakat Gümüşhane’nin makûs talihini değiştirmeye yetmedi ve yetmeyecek de. Zengin maden yataklarının gün yüzüne çıkarılarak işletilebilmesi için ekonomik yönden en ideal taşımacılık şekli olan demir yolu taşımacılığının gerekliliği inkâr edilemez bir gerçektir. Buradaki zengin maden yataklarının yeniden doğuşuna ilk adım atılsın. Yeni işletmeler kurulsun, devletimiz kazansın, milletimiz kazansın. Yöre insanının refah seviyesi yükselsin, yarınlarına daha bir güvenle bakabilsin.” ifadelerini kullandı.

Erzincan’dan Gümüşhane’ye demir yolu bağlantısının Karadeniz sahilinde noktalanmasının ulaştırmayı rahatlatarak yöreyi ekonomik yönden canlandıracağını kaydeden Nas , “İstihdam sahası oluşturması yönünden de stratejik önem arz etmektedir. GAP’tan başlayıp Gümüşhane güzergâhından Karadeniz sahilinde son bulacak olan bir demir yolu projesi, Türkiye’de bölgesel kalkınma bakımından hayati bir dönüm noktası olacak ve Türkiye’nin coğrafi olarak doğal mirasçısı olduğu tarihi İpek Yolu’nu da yeniden canlandıracaktır.” diye konuştu.

GİKDER olarak demir yolu projesini önemsediklerini ve bu doğrultuda birçok etkinliğe imza attıklarını belirten Nas, önceki yıllarda “Memleketime Demir yolu Yapılsın da İsterse Sırtımdan Geçsin” temasıyla çalışmalar başlattıklarını hatırlattı. Bu kapsamda, 2009 yılında Gümüşhane Üniversitesi ile ortaklaşa Demir Yolu Paneli düzenlediklerine vurgu yapan Nas, “Demir yolu konusunda ilimizde ilk defa bilimsel olarak masaya yatırılarak demir yolu konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmaya başlanmıştır. Daha sonra GİKDER’in öncülüğünde kurulan Harşit Demir Yolu Platformu olarak 2011 yılında birçok akademisyen ve uzmanın katılımıyla 2. demir yolu paneli düzenlenmiştir. Bunun yanında 2011 yılını demir yolu yılı ilan ederek kamuoyunda dikkat çekecek birçok etkinliğe imza attık, demir yolu bilincini artıracak afiş ve tanıtıcı materyalleri şehrin değişik bölgelerine asarak kamuoyu oluşturulmuştur. Bunun yanında Giresun ve Trabzon’da STK’lar ziyaret edilerek demir yolu konusunun sürekli gündemde kalınması sağlanmıştır. 2011 yılında dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilimize geldiğinde demir yolu ile ilgili hazırladığımız özel dosyayı kendilerine sunduk, bunun yanında birçok bakana da demir yolu ile ilgili hazırladığımız dosyaları sunduk. Demir yolu konusunda 6 defa geniş katılımlı basın açıklaması yaptık çevre illerdeki STK’lara düzenli olarak ziyaretler düzenledik, sosyal medyada demir yolu ile ilgili gruplar kurarak demir yolu konusu sürekli canlı tutulmuştur. Yine 2012 yılında GİKDER’in öncülüğünde başlatılan çalışmayla Gümüşhane Belediyesinin sekretaryasını yaptığı Demir Yolu Çalışma Grubu kurulmuştur.” dedi.

61medya

GİKDER Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği Selim Nas
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg