Trabzon hasır bilezikte hedef büyüttü

Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, çeşitli yörelerde en çok tercih edilen takılardan olan Trabzon hasırı"nın tanıtımına ağırlık verilerek, ihracatından elde edilen gelirin artırılması hedefleniyor.

Trabzon hasır bilezikte hedef büyüttü
Trabzon hasır bilezikte hedef büyüttü Admin
Advert

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, yaptığı açıklamada, Trabzon hasırının külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapıldığını söyledi.

Yazıcı, Trabzon hasırı takı setinin, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluştuğunu, bunlar arasında bileziğin dünyada bir marka haline geldiğini belirtti.

Hasır bileziğin marka değerini artırmaya dönük çalışmalar yaptıklarını anlatan Yazıcı, "Dünyada marka olan Trabzon hasır bileziğini, uluslararası piyasalarda daha fazla tanıtabilmek ve geleceğe taşıyabilmek, çocuklarımızın da bu hasırdan tekrar para kazanabilmesini sağlamak, bu mesleği unutturmamak için mücadele içindeyiz." dedi.

Trabzon'da hasır bilezik üreten 64 atölye olduğu belirten Yazıcı, "Her atölyemizin de yıllık üretimi tahmini olarak 4 ile 10 ton arasında değişiyor. Altın ham madde olarak bize geliyor, elle ve makineyle üretilip iç ve dış piyasada ihracata yönelik satışlarımız oluyor." diye konuştu.

Hasır bilezik kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor

Yazıcı, Trabzon hasır bileziğinin üretiminde 4 bin kadın örücünün çalıştığına işaret ederek, "Bunun yanında telkari ve kazaziye ören kadınlarımız da var. Buradaki 4 bin kadınımızın evine ayda bin-bin 500 lira giriyor. Bunu 3-4 çocuğu ve eşiyle birlikte yapanlar da var. Trabzon nüfusunun yaklaşık 20-25 bini yani yüzde 3'ü bu meslekle uğraşıyor." ifadesini kullandı.

Hasır bileziğin Trabzon ve bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getiren Yazıcı, "Üretimde birinci sıradayız. İhracat rakamlarına baktığınızda ise 2016 yılında yaklaşık 462 milyon dolarlık ihracatımız var. İç piyasa olarak bölge geneline indirgediğiniz zaman rakamları, hasır bilezik ihracatında zaman zaman zirve yapmış durumdayız." dedi.

Yazıcı, ihracatta piyasa aramanın ve arz-talep dengesinin önemine dikkati çekerek, "Bunu bulduğunuzda da elinizde tutabilmeniz gerekiyor. Türkiye'de özellikle Trabzon'da üretilen hasır bileziğe coğrafi işaret aldık. Bu coğrafi işaretin alınmasındaki yegane neden de tescilsiz ürünlerin satışını engellemekti. 2017'de bu kapsamda denetimler gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

İç piyasada Araplar başı çekiyor

Hasır ihracatında söz sahibi olmak istediklerini vurgulayan Yazıcı, bu kapsamda tanıtıma öncelik verdiklerini söyledi.

Yazıcı, hasır ihracatında, ihracat rakamlarını tek elden belirleyen bir firma olmadığını belirterek, "O nedenle ihracat rakamlarımız dağınık. Trabzon'da ayda yaklaşık 200 kilogram civarında ürün üretiliyor. Bunu yıla vurduğumuzda rakamlarımız ürün bazında 2 ile 4 ton arasında değişebiliyor. Yani bir şehirde yaklaşık 2 ile 4 ton arasında ürün üretiliyor. Bu ürünlerin de iç ve dış piyasada satışları yapılıyor. Bu bizim için büyük bir nimet. Bacasız fabrika. Bu bacasız fabrikayı taçlandırmak için projelerimiz var." ifadesini kullandı.

Yazıcı, şunları kaydetti:

"Trabzon'da iç piyasadaki satışlarda Araplar başı çekiyor. Bu yıl 500 bin civarında Arap turist bölgemizi ziyaret etti. Bu turistlerin kuyumculardan yaptığı alışverişte 800 bin dolar rakamını görme ihtimalimiz var. Bu rakamların artacağını düşünüyoruz. Hedefimiz ihracatı, Türkiye genelinde 1,5 milyar dolar, Trabzon genelinde ise 2 milyon dolar seviyelerine çıkarmak."

Trabzon Hasır Bilezik İhracat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg