Tuzlaspor neden el değiştirdi?

Tuzlaspor bizi iki açıdan ilgilendiriyor: Birincisi, geride kalan yaklaşık beş yıllık süre zarfında kulüp başkanlığını yapan ve takdir edilmesi gereken bir başarıya imza atan ekibin başındaki kişi kulüp başkanı ve Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çabuk Trabzon Şalpazarlı bir hemşehrimiz. İkincisi de yazılan başarı hikâyesinin Türk Futbolu için bir model teşkil ettiği gerçeği.

Tuzlaspor neden el değiştirdi?
Tuzlaspor neden el değiştirdi? Admin
Advert

 

Tuzlaspor Ahmet Çabuk başkanlığında –yani yaklaşık beş yıllık zaman diliminde- Süper Amatör, BAL Ligi ve 3. Lig şampiyonlukları yaşadı ve halen Türkiye 2. Futbol Ligi’nde mücadele ediyor. Aynı süre zarfında Ziraat Türkiye Kupası’nda da herkesin görüp gıpta ettiği başarılara imza attı. Türkiye’de büyüğünden küçüğüne neredeyse bütün kulüpler borç batağında debelenirken Tuzlaspor yeni yönetime borçsuz devredildi.

Ortada bu kadar parlak bir tablo varken bir kulüp neden başkasına devredilir? Mevcut yönetimin mevcut imkanlarıyla kulübü daha fazla taşıyamayacağı, daha büyük hedeflere yürüyemeyeceği için mi? Mantıklı değil. Tuzlaspor bir semt takımıdır, başarıyı tabii ki hedefler ama öncelikli olan semtin sporun güzellikleriyle ilişkisini pekiştirmek, adı geçen semti kamuoyuna futbol kanalıyla tanıtmaktır.

Bu “tanıtmak” kısmı çok önemlidir, çünkü İstanbul’un merkezden uzak semtlerinin futbolla yerel düzeydeki ilişkileri merkezdeki semtlere göre daha güçlü ve samimidir. Mesela bakınız; Üsküdar İstanbul’un göbeğindedir, Üsküdar Anadolu adında 100 yıllık bir de kulübü vardır ama üç büyük kulübe mesafe anlamında çok yakın olduğu için gelişip sivrilme şansı bulamamıştır. Eski adıyla İnönü, yeni adıyla Vodafone Arena stadı Üsküdar’ın tam karşısında yer almaktadır, her hafta sonu oradan “goool!” sesleri Üsküdar’da yankılanmakta ve başta takım tutma yaşına gelmiş çocuklar da olmak üzere herkese ister istemez bu seslerin etkisinde kalmaktadırlar.

Merkezden uzak semtler bu etkiden nispeten uzaktırlar ve geçmişte Sarıyer, Zeytinburnu, Bakırköy gibi kulüpler yıllarca -şimdiki adı Süper Lig olan- Türkiye 1. Futbol Ligi’nde mücadele etmişlerdir.

Medyanın çok daha yaygın ve güçlü olduğu, futbola maddi anlamda çok daha fazla yatırım yapıldığı günümüzde semt takımlarının benzer başarıları hem daha fazla ses getirecek ve semtin tanıtımına daha fazla katkıda bulunacak hem de saha başarıları geldikçe bu girişimin maddi yükü de hafiflemiş olacaktır. Ki, Tuzlaspor zaten bunu fazlasıyla başarmaktaydı.

Tuzlaspor’un başarı hikâyesi, günümüzde geçerli olan “başarı için mutlaka çok para gerekir” mitosunu da aslında yerle bir etmiştir ve tam da bu yüzden bir türlü istenen düzeyi yakalayamayan Türk Futbolu’na örnek teşkil etmektedir.

Durum bu merkezdeyken, Tuzlaspor’un elden çıkarılma kararını anlamak gerçekten zordur. Yeni yönetimin yapmış olduğu açıklamanın son bölümünde “Kısa, orta ve uzun vadeli planlarımızın hedefinde Tuzlaspor’a ve bu güzel ilçeye katkı yapmak, sonrasında ise Türk Futbolu’na hizmet etmek var” ifadesi yüreklere su serper gibi olsa da Tuzla ilçesi ve Türk Futbolu adına iyimser olmak için çok erkendir. Çünkü geçmiş bunun kötü örnekleriyle doludur.

Bülent Şirin Karadeniz Manşet

 

Tuzla Tuzlaspor Ahmet Çabuk Şadi Yazıcı Ümit Davala Murat Erdoğan Yıldıray Baştürk
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg