60'ından sonra okuma yazma öğreniyorlar

Rize’de 60 yaş üzerindeki 4 kadın günlük işlerini bile tek başına yapamayınca, kurslara katılarak okuma yazma öğrenmeye başladı.

60'ından sonra okuma yazma öğreniyorlar
60'ından sonra okuma yazma öğreniyorlar Admin
Advert

Güneysu ilçesinin Kıbledağı köyünde yaşayan 63 yaşındaki Hatice Küçük, 60 yaşındaki Meryem Yılmaz, 63 yaşındaki Hatice Erkan ve 62 yaşındaki Meryem Erkan, günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan okuma yazma kursuna gitmeye karar verdi.

Kursa kaydolan kadınlar, bir aylık süre sonunda okuma ve yazmayı az da olsa öğrendi. Bu süre zarfında öğrendikleriyle birçok günlük işi kendileri yapmaya başlayan kadınlar, 4 ay sürecek kursun ardından hayatlarının çok daha kolaylaşacağına inanıyor.

"Kendi hastane raporumu okumak istiyorum"

Hatice Küçük, okuma yazması olmayan kişinin başkasına bağımlı yaşadığına işaret ederek, okuma yazmanın hayatını büyük oranda kolaylaştırmaya başladığını belirtti.

Meryem Yılmaz ise okuma yazmadan önce hayatında hep birisinden yardım beklediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bir yere giderken benimle beraber birinin gelmesi gerekiyordu. Kendimi hep onların zamanına göre hazırlamak zorundaydım. Doktora gittiğim zaman birisinin eşlik etmesini bekliyordum. Tahlil verdiğim zaman ya sürekli yol soruyordum ya da okuma bilen birisinin götürmesi gerekiyordu. Okuma yazmayı öğrenmeye başladıktan sonra kendin aldığın tahlili kendin okuyorsun. Her işini kendin görüyorsun, onun için ikinci bir kişiye gerek duymuyorsun. Kendi işini kendin halledebiliyorsun. Bunun önemi çok büyük. Ben de kendi raporumu artık kendim okumak istiyorum."

Okuma yazmanın ilk zamanlarda çok zor geldiğini anlatan Hatice Erkan da "Hocamız bize çok güzel şekilde anlattı ve hiç zor olmadığını gördük. Kısa zamanda, bir ay içerisinde öğrenmeye başladık. Allah izin ederse daha da ilerleteceğiz. Marketlerden gidip de bir şey alamıyorduk, arabaları tanıyamıyordum ama artık çok daha kolay oluyor" ifadelerini kullandı.

Kurs öğretmeni Hamdi Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezlerinin son yıllarda okuma yazma alanında ciddi çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, Güneysu'da yaptıkları çalışmalara ilginin çok fazla olduğunu söyledi. İlçede 55-65 yaş arasındaki kişilerin okuma yazma öğrenmeye ilgisinin çok yüksek olduğunu dile getiren Arslan, "Kadınlarımız hastaneye, alışverişe gittiği zaman kendi işini kendisi halletmek istiyor. Birine bağımlı kalmadan, birine yol sormadan hayatlarının kolaylaşmasını istiyor. Bu nedenle ilgi her geçen gün artıyor. Okuma yazmaya çok istekliler. Sonuçlarını gördükçe de öğrenme azimleri artıyor" dedi.

Kaynak: günebakış

Rize Güneysu Okuma-Yazma Seferberliği
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg