Seyfi Erbaş CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday...

Seyfi Erbaş, CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday oldu. Uzun yıllardır hem CHP siyasetinin hem de İstanbul'daki Trabzon hemşehri derneklerinin içinde faal olarak görev yapan ve taraflı tarafsız herkesin sevgi ve saygısını kazanan Seyfi Erbaş, Trabzon Hayrat doğumlu bir hemşehrimiz. Kendisiyle adaylığı hakkında yaptığımız mini röportajı ilgi ve bilginize sunuyoruz.

Seyfi Erbaş CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday...
Seyfi Erbaş CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday... Admin
Advert

 

-Şimdilerde elinizi eteğinizi çekmiş olmanıza rağmen uzun bir süre İstanbul’da hemşehri derneklerinde çeşitli kademelerde görev yaptınız ve taraflı tarafsız herkes sizi hayırla yâd ediyor. Neden geri çekildiniz? Herkes bu kurumlarda sizin gibi birine ciddi ihtiyaç olduğunu düşünüyordu, hala da düşünüyor?

-Evet, bir müddet dinlenmek istedim. Çok yoğun ve çok yorucu dernek ve sivil toplum faaliyetlerinde bulundum, alışılmış dernek anlayışının dışında bir şeyler yapmak istedim, kısmen başarılı olduysak da hayal ettiğimiz noktalara gelemedik. Yapılacak çok şey vardı ve biz çok yalnızdık. Ayrıca bahsetmeden geçemeyeceğim; bütün bu süreçlerde İstanbul’daki Trabzonlu ve Trabzonsporlu Üniversite öğrencilerinin verdiği destek ve özveriye her zaman müteşekkirim. Yapmış olduğumuz çok önemli ve toplumsal faydası yüksek, özellikle de eğitim ve kültür anlamında olan çalışmalarımıza yeterli destek bulamayışımızın çok farklı sebepleri var, onları tartışmak bence bir panel konusudur. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki, büyük kentlerdeki hemşeri derneklerinin misyonu neredeyse bitmiştir.

Artık köylerinden çok uzaklarda ekmek ve hayat mücadelesi vermek, kendilerine ve ailelerine bir gelecek yaratmak için gelen insanların oluşturduğu bu dernekler o günkü dayanışma duygusundan uzaklaşmış olup, uyanık iş adamlarının işlerini kolaylaştırmak için kullandıkları lobi merkezlerine dönüşmüştür. Normalde kentlere iş ve aş aramak üzere gelen Anadolu insanları, zaman içerisinde kentlerin yarattığı sosyal ve kültürel olanaklar, ekonomik refah düzeyi, daha farklı kimlikteki ve daha kalabalık insanlarla bir arada yaşama durumu, bütün gelişmiş batılı demokrasilerde bir kentli insanın ve topluluklarının oluşmasına neden olurken, maalesef ülkemizde feodal değerlerin kentlere taşınması, kent nimetlerinden kaçınma gibi sosyolojik sonuçlar doğurmuştur. Bu vesileyle diyorum ki, var olan bu dernek anlayışını değiştirerek yeni ve modern çalışma şekilleri oluşturmalıyız.

-CHP’de Karadenizlilere (özelde de Trabzonlulara) fazla kontenjan ayrılmadığı şeklinde bir görüş dillendirilir. Siz buna katılıyor musunuz? Yoksa Karadenizliler mi CHP’ye ilgi gösterip parti içinde çalışmaktan uzak duruyorlar? Her halükârda bir mesafe olduğu görülüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?          

Hayır, tabii ki katılmıyorum. Şu anda İstanbul’da dört Trabzonlu ilçe belediye başkanımız var. Bu başkanların üçü atama ile bir tanesi önseçimle geldi diyebiliriz. Partinin üst kademelerinde böyle bir hassasiyeti gözetme durumu var tabii ki, özellikle genel başkanımız bu duruma dikkat etmeye çalışıyor. Ama sonuç olarak her makama demokratik yöntemlerle seçilinmesi gerekirken bu tür tercihler yanlış olmakla birlikte bazı durumlarda zorunluluk olabiliyor. Aslında bizlerin görevi bu tür bir yapılanmadan çok, görev almış hemşeri belediye başkanlarımızın hemşerileri ile partinin arasında bir taraftarlık duygusu yaratmak ve onları parti saflarına katmaktır.

Bugün geldiğimiz noktada arkadaşlarımız bu durumdan çok uzaktır. Ama şu kesindir ki partiyi temsil eden insanlarla partiye oy veren insanların önemli ölçüde sosyolojik örtüşmesini sağlamak gerekir. Ayrıca hemşerilerimizin özellikle büyük kentlerde partiye ciddi anlamda oy verdiklerini biliyorum, ilçelerdeki oy sonuçlarına baktığınızda bu çok aşikârdır. Ayrıca çok önemsediğim diğer bir husus bazı kesimlerin Cumhuriyet Halk Partisi’ni belli bir sosyolojik kesimin partisi olarak kamuoyuna sunmak tuzağıdır. Bu çok tehlikeli bir bakış açısı olduğu gibi doğru da değildir. Partimiz laiklik, demokrasi, hukuk, insan haklarını önemseyen ve bu değerleri önceleyen çağdaş sosyal demokrat bir partidir. Ayrıca yolumuz Atatürk’ün bize gösterdiği aydınlanma yoludur ve onun ilkeleridir.

-Seçildiğiniz takdirde başta CHP İstanbul İl Teşkilatı olmak üzere parti içinde yetkileriniz dâhilinde ne gibi yenilikler ve farklılıklar göreceğiz? Sizi aday olmaya sevk eden sebepler ve motivasyon kaynağı nedir?

-Öncelikle en yakınlarımızdan başlayarak çok farklı kesimlere partimizi anlatmaya çalışacağım. Geleneksel iletişimin dışında farklı yöntemler ile vatandaşa ulaşmaya çalışacağım. Siyaset şöhret adamların işi değil, tam da halkın içinde yaşama durumudur. Hitap ettiğiniz, oyunu almaya çalıştığınız insan sizin nasıl yaşadığını, ailenizi, işinizi, karakterinizi, duygularınızı, bilmesi gerekir ki o zaman işler daha da kolaylaşıyor. Cumhuriyet Halk Partisi geçmiş tarihsel misyonu ve yaptıkları ile övünç duyacağımız çok değerli bir siyasi harekettir. Ama bunu anlatacak halkın içindeki siyasi kadrolarımızda sıkıntılar yaşıyoruz. Rakiplerimiz yapmadıklarını, yapamadıklarını, bir başarı ambalajına sokup propagandasını yaparken, biz geçmiş başarılarımızı sahiplenemiyoruz. Ama geriye takılıp kalmamak gerekir, önümüze bakacağız, elimizi taşın altına koymaya hazırız, görev verilirse başaracağıma inanıyorum.

***

Seyfi Erbaş kimdir?

*1959 Trabzon doğumlu olan Erbaş, Mali Müşavir.

*Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Mezunu.

*1980 öncesi üniversite yıllarında adım attığı sol siyasal düşünce yolculuğu 1986 yılında SHP ile birleştirdiği, 1989 yılından beri de Beşiktaş ilçesinde CHP saflarındaki siyaset yaşamına devam ediyor.

*2006-2007 yıllarında İstanbul il yönetiminde bulundu. 2008 yılında İstanbul İl Saymanlığı görevinde bulundu. Seyfi Erbaş birçok yerel ve genel seçim kampanyalarında seçim komisyonlarında görev aldı, seçim kampanyalarını yönetti.

*Trabzon Ve Sakarya’da partinin çalışmalarına katkı vermeye il ve ilçe örgütlerine destek vermeye devam etmektedir.

*Eğitim alanındaki çalışmaları ile öne çıkan Seyfi Erbaş, Karadeniz ve özellikle Trabzon bölgesinde öncelikle yoksul kız çocukların eğitimine katkı sunmanın yanında bir çok eğitim projesinde yer aldı ve bu projeleri bizzat yürüttü.

*Karadeniz bölgesindeki çevre sorunlarıyla ilgili özellikle HES projelerine karşı yürütülen mücadelede yer aldı. Bu sorunları konu alan bir sinema filmi olan 'KIRLANGIÇLAR SUSAMIŞSA' ve bir kültür projesi olan, Osmanlı döneminde medreseler bölgesi Of'un yöresel tarihi ile ilgili hazırlanan 'Eski Of Medreseleri' isimli belgeselin yapımcılığını üstlendi.

*Trabzon Eğitim Kültür Ve Sanat Derneği Başkanlığı, Trabzon Dernekleri Federasyonu Saymanlığı, Karadeniz Konfederasyonu Üyeliği, Of-Hayrat Derneği Yönetim Kurulu üyeliği, Beşiktaş Dikilitaş Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda görevlerde bulundu.

*Halen İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi olan Erbaş, birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici ve başkan olarak görevlerde bulundu.

*Medikal ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir firmada üst düzey yöneticilik yapan Seyfi Erbaş, bu görevinden emekli oldu.

*Evli ve 2 çocuk babası olan Erbaş, İngilizce bilmektedir.

Karadeniz Manşet

           

           

 

Seyfi Erbaş Trabzon Hayrat CHP İstanbul İl Başkanlığı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg