Fındık üreticileri için Mart uyarısı

Mart ayında havaların ve toprağın ısınmaya başlamasıyla fındıkta yaprak deleni ile mücadele edilmesi gerektiği bildirildi.

Fındık üreticileri için Mart uyarısı
Fındık üreticileri için Mart uyarısı Admin
Advert

Trabzon Ticaret Borsası yazılı bir açıklamayla fındık üreticilerini uyardı. Yapılan açıklamada, bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerini yani gübreyi toprağa vermek gerektiği belirtilerek “Özellikle azotlu gübrelerin tavsiye edilen miktarının yarısı bu ay içinde, çiftlik gübresinde olduğu gibi dal iz düşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yalnız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle, eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur” ifadeleri kullanıldı.

Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılmasıyla hem gübrenin yararının sağlanmış, hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edileceğinin kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen fındık kozalak akarı zararlısı için ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında, yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devrildiğinde ilaçlı mücadeleye başlanır. Fındık yaprak deleni ile mücadelede yine bu ayın başlarında, larvaları galeri açmadan önce yapılır. Bu ayda, ilkbahar geç donlarından erken yeşillenen bahçelerde zararlanmalara karşı önlemler alınmalıdır. Bu arada, kıştan zarar görmüş sürgün ve dalların ayıklanmasına yine devam edilir. Yazlık (azotluk) gübrelerle, ahır gübrelerinin ocaklarının dibinde 50-60 cm uzaklıkta, dalların altına gelecek şekilde serperken, mutlaka çapalanmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır.”

Fındık Mart bakım TTB açıklama
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg