Doğu Karadeniz'de ihracat artışı sürüyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2017 yılının ilk 2 ayındaki ihracat artışı sürüyor.

Doğu Karadeniz'de ihracat artışı sürüyor
Doğu Karadeniz'de ihracat artışı sürüyor Admin
Advert

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının Ocak ve Şubat aylarında 252 milyon 295 bin 170 dolar tutarında ihracat gerçekleştiğini ve bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 artış anlamı taşıdığını söyledi.

2016 yılı Ocak ve Şubat ayı ihracatının 240 milyon 953 bin 159 dolar tutatırında gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan “Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk iki ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 8 düşüşle 161 milyon 110 bin 243 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 60 artışla 39 milyon 168 bin 401 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 39 artışla 26 milyon 49 bin 324 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2017 ilk iki ayında 81 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Gürcistan olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya, Fransa ve Gürcistan’a düşüş yaşanmasına karşın, Almanya’ya yüzde 18, Rusya’ya yüzde 106 oranında ihracat artışı yaşanmıştır” dedi.

Gürdoğan, bu artışlardaki en önemli etkenin 2016 yılında küresel ölçekte yurtdışı piyasalarda yaşanan yoğun baskı ve sorunların, 2017 yılı ilk aylarından itibaren yavaş da olsa ortadan kalkmaya başlamasının etkili olduğunu vurguladı. Gürdoğan “Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin normal seyrine girmesi ile ihracatımız artış trendine girerek hızla yükselecektir. Yakın komşu coğrafyamızdaki pazarlarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ile bu artış trendinin çok daha üst noktalara ulaşması hiç de zor olmayacaktır. Zira bölge ihracatçılarımızda bu enerji ve azmin fazlasının mevcut olduğu bölgemizden dünyanın tüm kıtalarına yapılan ihracatla ortaya koyulmuş bulunmaktadır. Yerelde bürokrasi mekanizmalarında yaşamış olduğumuz sorunların ortadan kaldırılması, gümrük kapılarımızdaki altyapıların tamamlanması ve yeni sınır kapılarının da açılması ile ihracatçılarımız ihracat rakamlarını çok daha üst noktalara taşıyacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ay içinde Rusya Federasyonu’na yapacağı ziyaret kapsamında yaş sebze ürünlerindeki ihracat yasağını ve iş adamlarına vize uygulamalarını da gündemine alarak Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e aktaracak olması ve bu sayede de önümüzdeki günlerde yaş sebze ürünlerimizdeki yasağın kalkacak olması, ihracatımızda ayrı bir doping etkisi yapacak ve bu olumlu hava ülke ve bölge ekonomimize büyük katı sağlayacaktır” diye konuştu.

Trabzon Doğu Karadeniz ihracat DKİB Ahmet Hamdi Gürdoğan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg