Hamdi Aslan: Trabzonspor seneye Avrupa'da olmalı

Trabzonspor'un eski futbolcusu Hamdi Aslan, Günebakış'tan Nurgül Günaydın'a konuştu.

Hamdi Aslan: Trabzonspor seneye Avrupa'da olmalı
Hamdi Aslan: Trabzonspor seneye Avrupa'da olmalı Admin
Advert

Süper Toto Süper Lig maçlarının yayıncı kuruluşu Beinsports’un yorumcusu ve Trabzonspor’un eski futbolcusu Hamdi Aslan, Trabzonspor’un gidişatı hakkında Günebakış Gazetesi'ne açıklamalar yaptı. Takımın ligin ilk devresindeki durumuyla, ikinci devredeki durumunu sık sık mukayese eden Aslan, takımın maç içinde gösterdiği performans dalgalanmalarına da dikkat çekti. Forvetlerin performansından, Yusuf Yazıcı'ya ve Castillo'ya, Avrupa hedefinin önemine kadar bir çok konuya değinen Aslan'ın geniş analizini okuyabilirsiniz:

İlk yarıda lider oyuncu yoktu

“İlk yarıdaki bölümde saha içerisinde çok fazla lider oyuncu yoktu. Kazanma kaybetme duygusunu beraber yaşayamıyorlardı ya da beraber düşünen, beraber oynayan bir oyuncu grubu yoktu. İkinci yarı transferler ve oyuncu karakterleri ile bu duygular arttı. Trabzonspor’un şu anki görüntüsündeki en önemli katkı bence bu. Lider oyuncular geldi. Kalede Onur, arkada Durica orta sahada Okay, ileride Olcay. Bunlar liderlik veya sorumluluklarını biraz daha fazla hissettirdiler. Bence ikinci yarıdaki en büyük değişim de buydu.”

Trabzonspor ilk 11'i ile sonuca gidebilmeli

Trabzonspor’un bütün oyunları ikinci yarılarda ilk yarılardaki gibi çok istediği oyunu yakalayamıyorlar. İlk kez skor olarak Kasımpaşa ve Karabükspor maçında bu skoru elde ettik. Ancak oyun olarak ikinci yarıları ilk yarıdaki gibi olmuyor. Bunun birazcık oyuncu değişiklikleri ve takımın fiziksel değişimi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Yani oyuncuların fiziksel yorgunluğu ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü gerçekten o ilk yarıdaki baskıcı oyunu, yani oyunda kalma yönünde bir değişikliği öne çıkıyor. Zaten yapılan oyuncu değişiklikleri de hep bunu gösteriyor. Genelde bir bölümlerde Medjani oyuna giriyordu. Şimdi Aytaç oyuna giriyor. Böyle kendi sahasında kalan bir takım görüntüsü içinde oluyor. Bu Trabzonspor açısından bundan sonraki haftalar için sorun olabilir diye düşünüyorum. Yani Trabzonspor, sahaya çıktığı 11 ile skoru değiştiremiyorsa, değişen oyuncularla eğer oyuncu değişikliğine giderse bunu zor yakalar diye bir görüntü görüyorum. Yani oyuncu değişiklikleri ile skoru değiştirmeye çalışırsa bu tabloda bunu zor görüyorum. Çünkü hem kenarda oturan oyuncunun o motivasyonu şu ana kadar çok yansımış bir görüntü değil. Bu Trabzonspor için bir zorluk olabilir kalan süreçte.”

İlk yarıda yapılması gerekenler yapılıyor

“Genel olarak bakıldığında ilk yarıdaki görüntüden çok uzak Trabzonspor, çok şeyi mi halletti? Hayır çok şey halletmedi. İlk yarıda yapılması gereken oyunu oynuyor. Bunun üzenine daha çok katmalıydı, bu oyunu geliştirmeliydi. Kalan haftalar içerisinde iyisiyle kötüsüyle gelecek yılların planının yapılabileceği bir takım şablonu yakalar Trabzonspor”  

Trabzonspor seneye muhakkak Avrupa'da olmalı

“Trabzonspor’un Avrupa’ya gitmesi de elbette ki olumlu etki yapar. Olumlu etkiler. Sonuçta Trabzonspor’un Avrupa’da olması her zaman o sezonki motivasyonunu artırır beklentilerini yukarıya taşır. Avrupa’da olacak Trabzonspor seneye transferde de ona göre bir takım farklılıklar içine gider. Bence bu çok olumlu bir düşünce. Ancak hedef Avrupa diye işin içine girerseniz, zamansız bir hedef belirleme olur. Sonuçta Ersun hoca da onu söylüyor, ‘Her haftayı gelişen futbolla oynayıp kazanmak istiyoruz” diye. Bunun sonunda Avrupa olması da güzel bir şey tabi ki. Avrupa’da oynamak her oyuncunun istediği bir şey ve her oyuncunun motivasyonunu yukarıya taşır. Bence Trabzonspor seneye Avrupa’da olmalı.”

Yusuf Yazıcı oyuna küsmeyen bir yapıya sahip

“Yusuf Yazıcı’nın şu anki oyununun tamamen rakibin oyunuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. İyi oynadığı dönemde rakibin oyunu Yusuf’a çok fazla bir olumsuz etki yaratmadı. Zorluk derecesi yüksek maçlarda oynadı. Konya ve Osmanlı gibi. Bunlarda Yusuf’un performansı rakip takımın o bölgedeki zorluğundan dolayı bu seviyede kaldı. Yusuf’un geliştirilmesi gereken saha içi düşüncesi olduğunu düşünüyorum. Bu zorlu maçları, büyük maçları oynamalı ki en azından kendisinde olan gelişmesi gereken bölümü daha kolay yakalasın. Ben bunların olabileceğini düşünüyorum. Yani Yusuf gelişime açık bir oyuncu. Yusuf için “Artık buraya kadar, sınırı bu kadar” demiyorum. Yusuf sahada çok özgüvenli. Hata yaptığı zaman bile tekrar olayın içerisine girebilen bir yapısı var. Bu çok önemli bir yapı. Gamsız değil. Gamsızlarla karıştırmayalım. Hata yapıp çok fazla ilgisiz oyuncu rolünde değil. Tekrar kaldığı yerden devam eden bir oyuncu yapısı var. Güzel bir karakter. Bunu da devam ettirmesi gerekiyor. Gelişebilecek bir futbolcu. Yalnız antrenör ilişkisi çok önemli. O yüzden Ersun Hoca ile bunu daha yukarılara taşıyabilir.”

Orta saha oyuncularının gol sayısı artmalı

“Trabzonspor’un şu an orta sahadaki oyuncularının gol sayıları önemli. Rodalallega bir santrafor. Rodallega ne yapar ne yapmaz? Çok fazla tartışılacağını düşünmüyorum bu saatten sonra. Çünkü Rodallega hem önemli hem özel bir oyuncu. Skor yapar, gol yapar. N’doye şu ana kadar hazır olduğunu gösterdi. İhtiyaç olduğunda muhakkak onun da katkısı olacak. Ben orta sahadaki oyuncuların gol sayısını yukarıya taşımaları gerektiğini düşünüyorum. Bunlar çok önemli. Yusuf’un, Olcay’ın, Okay’ın, Castillo’nun skor anlamında katkıları Trabzonspor’u daha güvenli, daha doğru oynar hale getirir. Yoksa sadece Rodallega ya da N’doye ne zaman gol atacak diye beklememek lazım. Genel bir hücum yapısını geliştirmek gerekiyor skor anlamında.”

Castillo’nun oyun yapısı bu

“Castillo’da düşüş yok. Castillo oyun içerisinde bir bakıyorsunuz farklı şeyler yapıyor, bir bakıyorsunuz acemice şeyler yapıyor. Bu Castillo’nun oyun yapısında ve hep de böyle devam eder. Genç bir oyuncu olsa belki bir istikrara getirebilirsiniz. Castillo saha içerisinde topla beraber düşünme yeteneği çok yüksek bir oyuncu değil. Fiziksel bölümünü ve top becerisini iyi kullanıyor. Ama bunu genel düşünceyle top ilişkisine getirmekte sıkıntı yaşıyor. Bu da son temaslarda çok net ortaya çıktı şu ana kadar. Daha iyi bir seviyeye getirilebilir iyi bir çalışmayla.”

Günebakış - Nurgül GÜNAYDIN

Trabzonspor Hamdi Aslan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg