Apolas Lermi ödülü reddetti!

Trabzonlu ünlü ses sanatçısı Apolas Lermi, İstanbul Uni-TS’nin 3. Kez düzenlediği “Karadeniz’in EN’leri” adlı ödül töreninde kendisine layık görülen ödülü kabul etmeyeceğini söyledi ve sebeplerini açıkladı.

Apolas Lermi ödülü reddetti!
Apolas Lermi ödülü reddetti! Admin
Advert

2011’de başlayan profesyonel sanat hayatında birçok önemli çalışmaya imza attığını, bedeller ödediğini, ancak söz konusu organizasyonun ilk iki yılında kendisinin görülmediği halde sırf Trabzonspor marşı sebebiyle ödüle layık bulunmasını kabul edemeyeceğini ifade ederek İstanbul Uni-TS’nin sanat alanında ödül verme kriterlerini de üstü kapalı eleştirdi.

Genç sanatçının açıklamasının tam metni şöyle:

2011’de başlayan ve devam eden profesyonel sanat hayatımda KALANDAR, SANTA ve ROMEIKA isimli 3 albüm yaptım. Hepsi sanat çevrelerinden güzel eleştiriler aldı. Bu albümlerden tamamen Rumca olan ROMEIKA, Türkiye dışında Avrupa’da da yayınlandı. Yurtdışında albümü yayınlanan kaç tane Karadenizli müzisyen var?

Şarkılarım birçok sinema filminde, belgeselde, TV dizilerinde ve çeşitli projelerde kullanıldı. Yurt içinden ve yurt dışından birçok sanatçı ile düetler yaptım. Dünyanın farklı ülkelerinde yabancı sanatçılarla ortak konserlerim oldu. Birçok eserime çeşitli projelerle klipler çektim. Karadeniz’in yok sayılan antik dili Rumca’yı haksız eleştirilere rağmen ve bedel ödeyerek ülkemize tanıttım. Benden sonra Rumca ‘öcü’ olmaktan çıktı. Rumca Karadeniz’in diğer etnik dilleri arasında yerini aldı ve genç müzisyenler bu konuda daha çok çalışma yapmaya başladı.

Ayrıca Kalandar isimli bir TV programı hazırladım ve Geleneksel Karadeniz Müziğine emek veren ozanlarımızın hayatını ve eserlerini yaşatmaya çalıştım. Yeni nesillerin onları tanımasına bir nebze vesile oldum. Birçok farklı kurumdan ve kişiden ödüller aldım. Kazım Koyuncu’dan sonra ilk defa 2013 yılında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, bir müzisyen olarak ‘Sanat Ödülü’nü bana verdi.

Ve son olarak 2017 yılında Trabzonspor kulübünün RESMİ 50.Yıl Marşı’nı hazırladım. Öncelikle bizi bu başarılara vesile eden tarihimize, kültürümüze ve halkımıza çok teşekkür ederim.

Bu yıl İstanbul UniTs ‘Karadenizin Enleri 3’ isimli gecede, yukarıdaki nedenlerden sadece sonuncusu için bana bir ödül vermek istiyor. İyi niyetle bana bu ödülü layık gördükleri için çok teşekkür ederim. Ancak yoğun bir emek ve ağır bir bedel ödeyerek kazandığım yukarıdaki nedenleri yok sayıp, sadece sonuncusu için bana verilen bu ödülü kabul etmeyi doğru bulmuyorum. UniTS’nin Karadenizin Enleri 1. ve 2. gecesinde görülmeyen Apolas Lermi’nin, sadece Trabzonspor Marşı üzerinden görülmek istenmesini kabul edemem. Ve bu yıl Trabzonspor için marş yapmış diğer arkadaşlarımın emeğine haksızlık etmiş olacağımızı düşündüğüm için de bu ödülü kabul etmiyorum. Belki de ‘Marş Alanında’ bu yıl marş yapmış herkese küçük bir plaket vermek birliktelik ve beraberlik adına daha anlamlı olurdu.

Ayrıca UniTS’nin sanat konusundaki kararlarına bakarak, sanatsal değerlerin farkındalığı ve bilinciyle ödül verdiğini düşünmüyorum.

Bundan sonraki sanatsal değerlendirmelerini daha bilinçli ve sağduyulu yapmasını temenni eder, başarılar dilerim.

Apolas Lermi İstanbul Uni-TS Karadeniz'in EN'leri Trabzonspor 50. Yıl Marşı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg