Ormanlar için emsal karar: Kamulaştırmasız el koyma!

Prof. Dr. Kazım Üzüm, kadastro çalışmaları sırasında tapulu arazisine, orman olduğu gerekçesiyle el konulmasına itirazda bulundu.

Ormanlar için emsal karar: Kamulaştırmasız el koyma!
Ormanlar için emsal karar: Kamulaştırmasız el koyma! Admin
Advert

Tapulu arazilerinin “devlet ormanı” adı altında kayda alınarak devlet hazinesine dahil edilmesini yasadışı bir müdahale olduğu gerekçesiyle dava eden Üzüm, bu konuyu yargıya taşıdı. Sürecin mahkeme tarafından “kamulaştırmasız el koyma” olarak değerlendirilmesi üzerine, dava Prof. Dr. Kazım Üzüm’ün lehine sonuçlanmış oldu.

Üzüm’ün 6 yıl boyunca devam eden hukuksal mücadelesi, Orman Bakanlığı’nın kendisine 217.375,84 TL tazminat ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlandı.

Üzüm, bu süreci şu sözlerle aktardı: “Resmi tapu senedi ile tamamına sahip olduğum, tapulu taşınmazlarım 2008 yılında yapılan kadastro çalışması sırasında, Devlet ormanı olarak hazine adına tapulandı. Mülkiyet hakkım, herhangi bir bedel ödenmeden elimden alınmıştı. Bu durum mülkiyet hakkımla çelişiyordu ve ben de hukuksal yollarla mücadeleye başladım. 6 yıl mahkemelerde hukuk mücadelesi verdim. Mülklerimin tarafıma iadesi için, Tonya Kadastro Mahkemesi’nde ve Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davalar açtım.”

Yanlış hesap mahkemeden döndü

Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 14 Ocak 2016 tarihli duruşmada, ‘217.375,84 TL tazminatın 10.000 TL’sine ilişkin kısmına dava tarihinden, 207.375,84TL’lik kısmına ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı hazineden alınarak davacıya verilmesine’ karar verdi.

Kadastro çalışmaları sırasında, orman olduğu iddiasıyla arazilerine el konulan diğer vatandaşların dava açma hakkı doğdu. Prof. Dr. Üzüm, yaptığı açıklamada, “İlk aşamada reddedilen davamı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdım ve bu davayı kazanmamla birlikte, benim gibi tapulu arazileri orman adı altında devlet hazinesine kaydedilen diğer mağdurların da tazminat davası açma hakkı kesinleşmiş oldu. Yanlış hesap mahkemeden döndü. Tapulu mülkleri orman yazılan hemşehrilerime avukatım ve gelinim olan Zeynep Gizem Üzüm ile birlikte yardımcı olacağımızın bilinmesini isterim” diye konuştu.

Kaynak: Karadeniz

karadeniz orman Prof. Dr. Kazım Üzüm mahkeme emsal karar
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg