AKSA hakkında 11 soru

Bektaşoğlu, herkesin dert yandığı elektrik kesintilerini TBMM’ye taşıdı.

AKSA hakkında 11 soru
AKSA hakkında 11 soru Admin
Advert

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’un en önemli sorunlarından birisi olan, herkesin dert yandığı elektrik kesintileri konusunu TBMM’ye taşıdı. Bektaşoğlu, bu konuda hem söz alarak konuştu hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP Milletvekili, Çoruh Aksa Şirketi’nin Ankara ihalesinden ettiği milyonlarca dolar zararını Giresun’a hizmet vermeyerek, altyapıya, teknolojiye, araç-gereç ve personele yatırım yapmayarak karşılamaya çalıştığını, hizmet verilmeyen konuların da faturalarda gösterilerek yapıldığını iddia ederek, Bakan’dan EPDK’yı devreye sokarak araştırma yapmasını istedi. Bülent Bektaşoğlu, 11 soruluk önergesinin gerekçesinde, Çoruh Aksa Şirketi’nin Giresun’‘da kesintisiz enerji verme hizmetini yerine getiremediğini, hiçbir doğa olayı yokken, hayat tamamen normal koşullarda devam ederken dahi nedensiz biçimde ve hiçbir açıklama yapılmadan ay içinde sayıları 15’ten aşağı düşmeyen elektrik kesintileri meydana geldiğini kaydetti. Bektaşoğlu, “Bu kesintiler gün içinde 2-3 kez, bazen de saatlerce, köy ve kırsal yerleşim yerlerinde günlerce sürmekte, dolayısıyla vatandaşı canından bezdirdiği gibi elektronik cihazlarda arızalara, sanayide ise üretim kaybına, enerjiye ihtiyaç duyan iletişim ve bilişim teknolojilerinin kullanılmamasına neden olmaktadır.” dedi. Bülent Bektaşoğlu, Aksa’nın arıza, bakım ve onarım hizmeti vermemesi nedeniyle vatandaşların kendisinin bunları yaptığını, hattâ nakil hattı direklerini kendilerinin diktiğini söyledi. Milletvekilinin bir başka gündeme taşıdığı konu da şişirilmiş faturalar oldu.

BEKTAŞOĞLU, 11 SORUDA GİRESUN’UN ENERJİ SORUNUNU SIRALADI

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun soru önergesindeki Bakan Albayrak’a yönelik sorular şu biçimde sıralandı:

1) Dağıtım hizmeti veren firmanın yükümlülüğünün gereği kesintisiz enerji ulaştırma konusunda başarısızlığını, altyapı çalışması bahanesiyle izah etmesi Bakanlığınız tarafından makul karşılanmakta mıdır? Arıza nedeni dışında bakım-onarım gerekçesiyle herhangi bir duyuru yapılmadan gerçekleştirilen enerji kesintileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

2) Giresun’da şirkete yapılan arıza ve diğer ihbarların değerlendirilmediği iddiaları doğru mudur? Giresun’un bazı ilçe ve bağlı köylerinde vatandaşların bu nedenle enerji nakil hatlarını kendilerinin çektiği, arızaları kendi imkânlarıyla onardıkları, direkleri kendilerinin diktikleri doğru mudur?

3) Dağıtım şirketinin verdiği hizmetin kalitesine ilişkin, tüketicilerin şikâyetleri ya da mağduriyetlerine ilişkin tespitler ve istatistikler bulunmakta mıdır? İl geneline anında hizmet veren, 24 saat esasına dayalı görev yapan arıza ekibi var mıdır? Sayısı nedir ve yeterli midir? Bu ekipler günlük kaç arıza ihbarı almaktadır? Kaçına ne kadar sürede müdahale etmektedir?

4) Bir başka şirketin sorumluluğundaki ilimiz Ordu’da, Samsun’da hiçbir sorun yaşanmazken ve Çoruh EDAŞ’ın sorumluluğundaki diğer illerde arıza oranı %10’lara kadar düşmekte iken, bu oranın Giresun ilinde %115’ler düzeyine çıktığı doğru mudur? Ordu, Samsun ve Trabzon illerinde arıza oranlarına ilişkin veriler ile Giresun ilindeki arıza oranları karşılaştırıldığında aradaki farkı nasıl izah ediyorsunuz?

5) Köy, kırsal ve yayla yerleşim yerlerindeki abonelere faturaların düzenli tahakkuk ettirilmediği buna karşın faturalarında bir günlük gecikmeyle elektriklerinin kesildiği, açma-kapama ücreti yanında yüksek miktarda faizlerle borç tahsilâtı yapılması konusunda artık bir çözüm bulunacak mıdır? İlgili firmanın faturaların tahsilâtı konusunda gösterdiği özeni, tüketicilerin elektrik kesintileri nedeniyle yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda göstermediği iddialarına siz de katılıyor musunuz? Kış mevsiminde il ilçe ve köy yerleşim yerlerinde meydana gelecek kesintilere karşı hangi önlemler alınmıştır?

6) Çoruh Aksa Şirketi’nin Ankara ihalesinden ettiği milyonlarca dolar zararı Giresun’a hizmet vermeyerek, altyapıya, teknolojiye, araç-gereç ve personele yatırım yapmayarak karşılamaya çalıştığı iddiaları doğru mudur? Giresun ve diğer illerden bu yolla elde edilen gelirle şirketin mali tablosunun düzeltilmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?

7) Kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, siyasi parti ve özel kişi ve bazı şirketlerin enerji borçlarının tahsili zamanında yapılmakta mıdır? Kurumlar arasında farklı toleranslarla bir uygulama yapıldığı iddiaları doğru mudur?

8) Cami gibi ibadethanelerin, okul, sağlık ocağı, köy evi, muhtarlık gibi hizmet kurumlarının girişlerinde, yol güzergâhlarında sokak lambası ile aydınlatma yapılmamasını, yapılan yerlerden ise ücret tahsil edilmesini doğru buluyor musunuz?

9) Hiçbir konuta bağlantı-dağıtım hizmeti verilmediği hâlde ev abonesi faturalarına bu hizmet veriliyormuş gibi gösterilmesi, faturalarda buna benzer verilmeyen hizmet kalemleri gösterilerek haksız kazanç elde edilmeye devam edecek midir?

10) Başka bir dağıtım bölgesi ve ilde tüketilen kayıp-kaçak elektriğin başka bir ildeki aboneye yansıtılması uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Bu haksız uygulamaya ne zaman son vereceksiniz? Kayıpkaçak oranlarının en düşük olduğu bölgemizin hizmetin en çok aksadığı yerlerin başında olması sizce nasıl izah edilebilir? Bu devlete karşı yükümlülüğünü yerine getirmeye azami özen gösteren vatandaşa saygısızlık değil midir?

11) Bu ve benzeri konularda EPDK’yi (Enerji Piyasa Denetleme Kurumu) devreye sokarak kapsamlı bir araştırma yaptırmayı düşünüyor musunuz?”

Kaynak: günebakış

CHP Bülent Bektaşoğlu AKSA Elektrik
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg