Fındıkta verim yükselince kurslara ilgi arttı

Akçaabat'ta açılan fındık budama, gübreleme ve ilaçlama kursunu bitiren üreticilerin bahçelerinde verim arttı. 80 kilogram fındık alınan bahçeden 180 kilo fındık toplandı.

Fındıkta verim yükselince kurslara ilgi arttı
Fındıkta verim yükselince kurslara ilgi arttı Admin
Advert

Akçaabat Ziraat Odası tarafından geliştirilen proje ile fındık üretiminde rekoltenin artırılması için budama, gübreleme ve ilaçlama kursu açıldı. 2 yılda 500 dolayında üreticinin katıldığı kurslarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından budama, gübreleme ve ilaçlama metotları anlatıldı. Eğitimler sonucunda sertifika verilen üreticiler bahçelerinde fındık üretim tekniklerine uygun olarak tarıma başladı. Ortalama 80 kilogram fındık alınan bahçelerde verilen üretici eğitimlerinden sonra rekolte 180 ile 200 kilograma kadar çıktı. Verimin arttığını işiten diğer üreticiler de eğitim almak için Ziraat Odası'na başvurmaya başladı. Taleplerin artması üzerine yeni kurslar açılması için çalışma başlatıldı.

Verim 2 ilâ 2,5 kat arttı

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için düzenledikleri kurslara yoğun ilginin olduğunu ifade ederek bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Eyüpoğlu, "Çiftçimizin bahçesinde yapılan sayımda yapmış olduğu budama, gübrele ve ilaçlama ile fındık veriminin aynı bahçede geçen yıla oranla 2- 2.5 kat arttığı rekolte tahmin komisyon üyelerinin de dikkatini çekti. Aynı rakımda ve aynı çeşit bulunan aynı parsel üzerindeki arazide doğru budama gübreleme ve ilaçlama ile verim ve kalite iki katına çıktı. Akçaabat ta 91 bin dekar fındık bahçemiz var. Ortalama verim 75 ila 80 kilogram iken kurslara katılan üreticilerin bahçelerinde yapılan hesaplamada verimin ortalama 180 ila 200 kilograma çıktı. Bu da gösteriyor ki bahçelerimize gerekli bakımı yaptığımızda gelirimizi iki katına kadar çıkarabiliyoruz" dedi.

Hedeflerinin düzenleyecekleri kurslar ve eğitimlerle ilçeleri Akçaabat'ı fındık üretiminde Trabzon'da birinci sıraya çıkarmak olduğunu ifade eden Eyüpoüğlu, "Eğitimlerin ardından görülen verim artışı ile üreticilerimiz odamıza kurs talebinde bulunmaya başladı.  Yeni bir kurs açıyoruz. Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak kurs düzenleyeceğiz" diyerek kursa katılmak isteyen çiftçilere kayıt için çağrıda buluındu.

Kaynak: Haberler.com

 

Fındık Verim ve kalite artışı Akçaabat Ziraat Odası budama gübreleme ve ilaçlama kursu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg