Komşularımıza iyi davranmak

Dünya ve insanlık ekolojik komşularımızla değerlidir. İnsanın ekolojik komşularını yok saydığı dünyada biyolojik olarak insanın, değerler açısından ise insanlığın yaşaması mümkün değildir.

Komşularımıza iyi davranmak
Komşularımıza iyi davranmak Admin
Advert

Apartmanımızı ve mahallemizi birlikte paylaştığımız aileleri komşularımız olarak adlandırırız.  Bir de farklı türlerden oluşan aynı ekosistemin parçalarını meydana getiren “ekolojik komşularımız” vardır. Çoğu zaman farkında bile değilizdir. Evimizin yanındaki ormanların otları, ağaçları, çalıları, sincap ve tavşanları, ırmak ve denizlerimizin sürü sürü balıkları, bahçemizin bülbülleri, caddemizin kedileri… bizim ekolojik komşularımızdır.  Bu komşularımızın ayrı ayrı her birisinin bize farklı yararı olmasına karşın, bir gün yolumuzu kesip “sağladığım imkanların karşılığını verin, bizden yararlandığınız yeter” dediği görülmemiştir. Ürettiği oksijenin hesabını insandan soran bir bitkiye rastlanmamıştır. Lisan-ı halleri ile bizden tek talepleri vardır; aç gözlülüğünüzün ve hırslarınızın esirliği altında bizi yok etmeyin, gerekli olmadıkça evimizi yıkmayın, yuvamızı dağıtmayın. 

Dünyada insana karşı ortalama yılda 70 köpek balığı saldırısı olmaktadır. Bu saldırılardan ölen insanın ortalama sayısı 2 dir. Her yıl öldürülen köpekbalığı sayısı ise 100 milyonun üzerindedir. Öyle ise hangi canlı komşusuna iyi davranmaktadır. Gereksiz yere yaşam ortamlarının hızlı ve geri dönüşümsüz bir şekilde doğallıklarının dışına dönüştürülmesi ekolojik komşularımızın yok sayılması anlamına gelmektedir.

Bir ortama salınan yüzlerce litre son derece zararlı kimyasal maddenin tespitinden sonra “çok şükür ölen ve yaralanan insanımız yok” derken ekolojik komşularımızın başına nelerin geldiğini düşünmüyoruz demektir.

Komşu komşudur. Komşuluk hakları kültürümüzde de inancımızda da önemlidir. Ekolojik komşusuna hatır etmeyen zamanı geldiğinde diğer komşusuna da hatır eylemez. Elbette yaşamak için ekolojik komşularımızın istemesek de yaşamlarını zorlaştıracağız. Fakat onları tamamen yok saymak insanlığın geleceğini de yok saymak olacaktır.

Genel olarak ani gelişen olaylardan korkmamak gerek. Çünkü çözümü daha kolaydır. Ekolojik komşularımızın yok olması gibi yavaş yavaş ortaya çıkan sorunların çözümü imkansız, neden olduğu yaraları kapatmak hemen hemen imkansızdır. İnsanlık ve doğa için açtığı çukur doldurulamaz derinliktedir. 

Temel düzeyde eğitim programlarımıza ekolojik komşularımızın tanıtıldığı etkinlikler koyalım, yatırımcılarımıza ekolojik komşularımızın doğa ve insanlık için önemini anlatalım. Görülecektir ki onları tanımak, tanıdıktan sonra iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmek yatırımlarımızı ve gelişmemizi engellemeyecektir. Bilakis daha anlamlı ve verimli kılacaktır. Dünya ve insanlık ekolojik komşularımızla değerlidir. İnsanın ekolojik komşularını yok saydığı dünyada biyolojik olarak insanın, değerler açısından ise insanlığın yaşaması mümkün değildir.  

Ali Kandemir Komşularımıza iyi davranmak ekolojik komşu Ekosistem
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg