Deli Dumrul sistemini savundu

TEDES uygulamasını savunmak için CNN Türk'te canlı yayına çıkan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'dan kızdıran açıklamalar.

Deli Dumrul sistemini savundu
Deli Dumrul sistemini savundu Admin
Advert

Trafik cezası yiyen vatandaşları 'Trafik canavarı' olarak tanımlayarak Yılmaz, eleştirilerin sadece Rize ve Trabzon'dan geldiğini savundu. Ancak Samsun, Giresun ve Artvin'den bu yönde eleştirileri görmezden gelen Yılmaz, radarların nereye koyulacağına kendilerinin karar vermediğini söyledi fakat "Bizim tavsiyelerimiz alındı" diyerek de kendini ele verdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 1,5 ay önce uygulamaya konulan TEDES uygulaması birçok vatandaş tarafından eleştiri oklarının hedefi oldu. TEDES kapsamında hız sınırı şehir içlerinde 70 kilometre, şehir dışlarında 110 kilometre, tünellerde de 80 kilometre olarak uygulanıyor. Yaz döneminde günde ortalama 120 bin, kış döneminde ise günlük 40 bin araç geçişinin yaşandığı yolda uygulamaya konulan sistemle 1 ayda binlerce kişiye ve milyonlarca lira ceza kesildi. Bu cezaların belli bir kısmının Emniyet Genel Müdürlüğüne, bir kısmının Büyükşehir Belediyesi ile kurulan özel şirkete aktarıldığı iddiaları var.

Vatandaşların yoğun eleştirilerine ise Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında cevap verdi. Özellikle bu noktada sosyal medyada popüler olan Rizeli vatandaş Ahmet İpek ile Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan'ı hedef tahtasına koyarak radar cezası yiyenlere "Trafik canavarı" ifadesini kullandı. Yılmaz, "Kırmızı ışıkta geçtik ceza yedik diyor. Sosyal medyaya çıktı hayıflanıyor. Rize'deki arkadaşımızın evraklarına baktım. Fatsa ilçemizi 1,5 dakikada geçmiş, tam trafik canavarı. Ben bu sisteme geçeli 48 gün oldu. Bir tane yaralamalı trafik kazası yok, ölümlü kaza yok. Fatsa ilçesinden 2 dakika arayla ceza yedim diyor. Kimmiş bu arkadaşımız; Ahmet İpek... İstanbul'da ceza yemiş. Geçtiği sürat 70 ile gidilmesi gereken yerde 90 ile gitmiş, 70 ile gidilmesi gereken yerde 108 ile gitmiş. Biz bunu vatandaşın can güvenliği ve mal güvenliği için yaptık. Bu, Avrupa'da yüzde 70'inde uygulanan sistem. Ordu'da trafik kazalarında maddi ve ölümlü trafik kazaları olmadı. Yüzde yüz azalma oldu." diye konuştu.

Radarların nereye koyulacağına kendilerinin karar vermediğini ancak tavsiye verdiklerini ifade eden Yılmaz, "Tekraren ceza yok. Kuralı düzgün koyalım. Bu radarların nereye koyulacağına biz karar vermiyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü veriyor. Bu uygulamanın sahibi Emniyet Genel Müdürlüğü. Biz burada yerel yöneticiler olarak ilin belli noktalarına ilişkin sadece tavsiyelerimiz alındı. Ölümlü ve yaralamalı kazaların azalmasından bahsediyoruz. Ama trafik canavarı olan arkadaşlarımızın sosyal medya sempatikliğini yanına koymak suretiyle olmayan bir şeyi varmış gibi göstermenin tuzaklarına düşmeyelim." diye konuştu.

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan'a da 'trafik canavarı' yakıştırması yapan Yılmaz, "Maçka Belediye Başkanı arkadaşımız. AK Partili belediye başkanı değil mi? Çıkmış sosyal medyada şöyle böyle oldu diyor. Şimdi ben size okuyorum Maçka Belediye Başkanının yediği cezaları. Nisan ayında Fatsa'da radara yakalanmış. Kasım ayında Samsun'da, Sungurlu'da radara yakalanmış. 70 ile girmesi gereken yere 159 ile girmiş. 70 ile girmesi gereken yere 130 ile girmiş. Ordu ilinin tamamında ortalama 136 süratle gitmiş. Bir belediye başkanı sosyal medyanın sempatikliğini kullanıyor. Niye hep Trabzon ve Rize'den çıkıyor bu eleştiriler? Ordulu şoförler cemiyeti, taksiciler, servisçiler geldi bana teşekkür etti. Kanunun belirlediği ceza var. O cezayı ben uygulamıyorum. Bunun yerel ayağında biz varız... Bu medeniyettir. Avrupa'da 20 yıldır uygulanan sistemi biz ilk uygulayan Büyükşehir Belediyesiziz. 2017 yılında tüm Türkiye bu sisteme geçmek zorunda. 48 gün oldu. Avrupa'daki gibi şu anda seyir içinde güzel seyir var. Ama özellikle Maçka Belediye Başkanı gibi ve Rizeli hemşerimiz gibi trafik canavarı olup da kendini sempatik göstermeye çalışanlara da dikkat edelim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: günebakış

Ordu Belediye Başkanı Trafik cezaları Ordu radar
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg