Herkes bildiği işte yürümeli

Misyonuna bağlı güçlü kurumların en önemli özelliği çalışanlarının tamamına yakınının kurumun gelenekleri içinden yetişmiş olmasıdır. Ancak kurum işlevini bu koşullarda yerine getirir.

Herkes bildiği işte yürümeli
Herkes bildiği işte yürümeli Admin
Advert

Daha önceki yazılarımda ülkelerin gücünün ister kamu ister özel olsun misyonuna bağlı güçlü kurumlardan geldiğini birkaç kez hatırlatmıştım. Misyonuna bağlı güçlü kurumların en önemli özelliği çalışanlarının tamamına yakınının kurumun gelenekleri içinden yetişmiş olmasıdır. Ancak kurum işlevini bu koşullarda yerine getirir. 

Hepimiz içtenlikle daha güçlü, güçlü olmanın yanında adil ve üretken bir toplum oluşturmak için çabalamak zorundayız. Bu çabanın önündeki engelleri de özgürce tartışmalıyız ve çözüm önerileri üzerine konuşmalıyız. Kurumlarımızı güncel misyonuna bağlı hale nasıl getirebiliriz? Acaba kurumlarımızı misyonundan uzaklaştıran şeyler nelerdir?

Topluluğun eseri hiçbir şeyin tek bir sebebi olamaz. İster gelişmesi ister ise gerileyerek yok olması olsun. Bu cümleden; kurumları misyonuna bağlı kılmak için tek bir şey yapmak yeterli olamaz. Fakat bir yerinden de başlamak gerek. Başlanması gereken yer de; çalışanlarının kuruma ilişkin düşünce dağarcığı, hisleri, beklentileri ve yetkinliğinin uyumuna bakmaktır.  Bunun için diploma her zaman bir ölçü olmamakla birlikte genellikle en önemli ölçüttür. Zira böyle düşünmüyorsak diploma ile nihayetlendirdiğimiz eğitime güvenmiyoruz demektir. Onca paralar ve zaman harcayarak oluşturduğumuz imkanları, yetiştirdiğimiz insanları, hayalleri israf etmişiz demektir. Eğitime ve yetiştirme işine önem vermiyoruz demektir. İnsanlarımızın yetkin olmadıkları ve geleneklerini bilmedikleri, alanı ile ilgili eğitim almadıkları kurumlarda görev yapmalarına göz yummak kurumlarımızı misyonundan uzaklaştırmak anlamına gelir. Misyonundan uzaklaşan kurum verimsizleşir, başkalarının görev alanına müdahil olur, içeriği sulanır ve memleketin ayağına dolanan, paçasına sıvanan balçığa dönüşür. Son aşamada ise bunun nedenleri üzerine düşünülmeden fonksiyonunu kaybettiği gerekçesi ile bütün birikimleri ve tecrübeleri ile ortadan kalkar gider.

Bu bakımdan bu işi TÜİK mi yoksa başkası mı yapar bilemem ülkemizde özellikle kamu kurumlarında ne kadar kişinin yetkinliğinin, eğitim ve tecrübe geçmişinin çalıştığı kurumun misyonu ile örtüştüğü belirlenmelidir. Bu yapılmadan kurumların verimliliğini artıramayız. İster özel ister kamu olsun verimli kurumların ortak özelliği, çalışanların yetkinliği ile kurumun misyonunun örtüşmesidir. Verimsiz kurumlarda ise durum tam tersidir. Herkes bildiği işte yürümelidir. Ancak bu yürüyüş ülkeye mesafe aldırır.  

Ali Kandemir Herkes bildiği işte yürümeli TUİK
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg