Ağaoğlu ve Usta'ya mektup!

Ağaoğlu Usta ile görüşerek 2 yıl üç aylık görev süresini kongrenin kendisine verdiği üç yıla tamamlamaya ikna etmelidir. Kalan dokuz ayda da Trabzonspor gibi büyük bir kulüp için bir-iki haftaya sığdırmanın imkânsız olduğu ve Trabzonspor’a yakışmayan hızlandırılmış adaylığını çok daha sağlam bir temele oturtmalıdır.

Ağaoğlu ve Usta'ya mektup!
Ağaoğlu ve Usta'ya mektup! Admin
Advert

AĞAOĞLU VE USTA’YA MEKTUP!

Trabzonspor, yakın geçmişte tarihinin en büyük yıkımlarını yemiş bir kulüp. 2011’de kupası çalındıktan sonra çalan tarafın organize şekilde yaptığı yeni sosyal şikelere karşı camia olarak gerekli büyüklükte sosyal cevaplar verilemedi. Mücadele, kulübün UEFA ve CAS nezdinde hukuk zemininde hak arayışı ve taraftarların küçük gruplar halinde sürdürdüğü eylemlerle sınırlı kaldı.

Camia o kadar doluydu ki, şike süreci kupa hakkındaki bir sözüyle Trabzonspor’a ilginç bir başkanın seçilmesine bile neden oldu. Mücadelenin organize hale gelmesi bir yana, mevcut sınırlı güçler bile dağıldı, kulübün zaten bozuk olan mali yapısı da enkaz görünümüne geldi. Camianın büyük bölümü, Muharrem Usta’nın devraldığı enkazın mali yapıyla ilgili olan bölümünü bilse ve o bölümüyle ilgilense de, üç Temmuz 2011 sonrasında özellikle sosyal medya üzerinden şike mücadelesiyle geçen yılların mücadele edenler üzerinde oluşturduğu büyük yıpranma ve parçalanma mirasını görebilen insan sayısı çok az. Şikecilerin organize ve toplu halde çıkarttığı sese toplu halde verilemeyen cevabın oluşturduğu sıkıntı ve öfkenin, sesin kolayca duyurulduğu yer olan camia içine yöneldiği gerçeği de henüz anlaşılmış görünmüyor. Bundan nasibini alanın sadece Muharrem Usta olacağını düşünmek büyük hayalcilik olur.

En kötüsü de, Trabzonspor kongrelerine daima müdahil olan, çoğu 70’lerde doğan Trabzonspor efsanesinin kuruluş ve yükselişinde emeği olan insanların futbolu kulüp binasından ibaret sayan ve şike hakkında “o iş kapandı” şeklinde özetlenebilecek yaklaşımları. Öze dönüşten bahsediliyor ama Trabzonspor’un doğuş felsefesinde şikeyi ve şike düzenini kabul etmenin o özün içinde olup olmadığına cevap veren yok! Bunun Trabzonspor’a merhum İlhan Cavcav’ın Gençlerbirliği kulübü olarak bakmaktan bence hiçbir farkı yok. O görüşte olanların Trabzonspor efsanesinin mücadeleyle, inatla, isyanla doğmasında emeği olan insanlar oluşu yürek dağlıyor. Bu hasletler kaybedildiğinde geriye bir bina ve içindeki masaların kaldığını hâlâ görememiş olmaları inanılmaz. Kendilerince mücadeleye devam ediyorlar ama o mücadele sadece camia içinde başka Trabzonsporlulara yönelik! Trabzonspor böyle mi doğdu?

Olağanüstü kongre için geriye sayımın başladığı şu günlerde aday olduğunu açıklayan tek isim Ahmet Ağaoğlu. Muharrem Usta, vaat ettiği saha içi başarı gelmese de büyük maddi fedakârlıklarla 1,5 yılda kurulan yeni kadronun göz ardı edilerek bolca hakarete uğramasına çok kırgın. “Artık yokum” diyor.

Ağaoğlu ekranlarda temsil yeteneğinin yüksek oluşuna rağmen yıllardır kabuğuna çekilmiş, yakın çevresinin ifadesiyle Trabzonspor ile gönül bağı kopmasa da kulübe ilgisi kaybolmuş bir isimdi. Aday oluşu camia için sürprizdi. Adaylık açıklamasını başlatan süreç konusunda rivayetler muhtelif. Ancak asıl önemli olan hala bir liste yapamamışken kafasındaki temel programı kamuoyuyla paylaşması. Programın temeli üç yıl altyapıyı canlandırmak ve bu süreçte takımdan hiçbir beklentinin olmaması. Oysa Trabzonspor altyapısında her dönemde çokça yetenekli futbolcu bulunmakla birlikte bu gençlerin temel eğitim ve öğretimde çokça eksikliği bulunduğunu herkes görüyor. Eğitim ve öğretimin birlikte yürümediği altyapılarda da en temel eksikliklerinin taraftar gözünden kolayca saklanabileceği kadar büyük yetenekler olan Hami, Gökdeniz, F.Tekke gibi isimleri onlarca yıl bekliyorsunuz. Trabzonspor’un altyapısından örneğin: yetişmesi en kolay görülen defansif karakterde yıldız oyuncular çıkmaz iken, sadece doğuştan yetenekli top tekniği yüksek Hami, Gökdeniz, Fatih Tekkelerin çıkması da bunun ispatıdır. Tabii bu isimlerle bile Trabzonspor’un bir kez dahi şampiyon olamadığını söylemeye bile gerek yok!

Kendimizi kandırmamalıyız. Altyapı hamlesinin vaat edildiği gibi üç yılda sonuç vermesi imkânsızdır. Eğitim ve öğretim birlikte yürümeli. Başlangıcı ilkokul çağları olmalı. 15-16 yaşına gelmiş bir gence öğretebilirsiniz ama eğitim için artık çok geçtir. Böyle bir projenin kulübü zirveye taşıması ve dahası borcu eritir hale gelmesi de en az 15 yıllık kesintisiz uygulama gerektiriyor!

Ağaoğlu hazırlıksız... İşin en kötüsü de kongreden alacağı yetki sadece dokuz aylık! Bu yetkiyle üç yıllık planlarını uygulamaya koyması da imkânsız. Uygulamaya koysa da Muharrem Usta’nın devraldığı enkazı herkesin bilmesine ve bu bilinçle yönetimine üç yıllık yetki verilmesine rağmen en çok yıprandığı dönemin ilk senesi olduğu gerçeğini görmesi ve Aralık kongresinde işinin çok zor olduğunu farketmesi lazım. Aksi halde hem Ağaoğlu ismi kaybedilecek, hem de Trabzonspor kaybedecektir.

Ağaoğlu, ayrıca şikede FIFA süreci son aşamaya gelmiş ve akşamdan sabaha seri kararlar alınıp uygulanması gereken bir dönemde adaylığını açıkladı. Şike mücadelesi konusunda henüz tek kelime ile de olsa bir beyanda bulunmadı. Bunu da en iyimser şekliyle hazırlıksızlığına yorabiliriz. Muharrem Usta da şike sürecinde detay bilgiye sahip olmadan geldi ancak bugün sürece ve gerekliliklerine son derece hâkim. Son haftalarda mücadele sürecinde değişen şartlara karşı çok ciddi hazırlıklar yaptığını da bizzat biliyorum. Zaman da kalmadı. İvedi şekilde uygulanması gereken hamleler var. Ağaoğlu şike süreciyle ilgili detayları öğrenme ve kişi ve kurumlarla tanışma döneminde bu mücadelede hata yaparsa, ne kendisi ne de Trabzonspor bunun altından kalkamaz!

Sonuç: Ağaoğlu Usta ile görüşerek 2 yıl üç aylık görev süresini kongrenin kendisine verdiği üç yıla tamamlamaya ikna etmelidir. Kalan dokuz ayda da Trabzonspor gibi büyük bir kulüp için bir-iki haftaya sığdırmanın imkânsız olduğu ve Trabzonspor’a yakışmayan hızlandırılmış adaylığını çok daha sağlam bir temele oturtmalıdır. Alınan üç yıllık yetkinin tamamlanamamasının adet olacağı bir Trabzonspor’da en zor iş dokuz aylık yetkiyi kullanmak ve sonrasında Aralık ayında tekrar aday olup kazanmaktır!

Ben hem Ahmet Ağaoğlu’ndan hem de Muharrem Usta’dan verdikler kararları dokuz aylığına da olsa değiştirmelerini istiyor ve bekliyorum. Şayet Ağaoğlu’nun önceliği borç düzeyi ise, Aralık kongresinde borcun bugünkü rakamla kongreye teslim edilmesi taahhüdü isteyerek Muharrem Usta’ya bu teklifi yapabilir.

Şartlar ortada... Önce Trabzonspor!

Trabzonspor Muharrem Usta Ahmet Ağaoğlu kongre şike süreci
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg