TDF'nin başkan adayları

TDF'nin cumartesi yapılan ve basın mensuplarının davet edilmediği tekne gezisi-toplantısında adayların belli olduğu bilgisine ulaştık. Tabii ki ikinci ağızlardan. Katıl(a)madığımız için doğrudan öğrenme şansımız olmadı.

TDF'nin başkan adayları
TDF'nin başkan adayları Admin
Advert

Trabzon Dernekleri Federasyonu’nun olağan kongresine bir aydan biraz fazla bir süre kaldı. Cumartesi yapılan ve basın mensuplarının davet edilmediği tekne gezisi-toplantısında adayların belli olduğu bilgisine ulaştık. Tabii ki ikinci ağızlardan. Katıl(a)madığımız için doğrudan öğrenme şansımız olmadı. Teknenin sahibi olan Üsküdar Belediyesi’nin geziyle ilgili sorumlusu olan çalışanından, katılanların sayısının 80 olduğunu öğrendik. Onu da özellikle sormuş değiliz, pazar günü karşılaştığımız bir etkinlikte lafın arasında söyledi. Süre de yeterli olmamış, zaten teknenin boğaz turu süresi belli. TDF yönetimi bunu hesaplamamış olamaz. Neyse, bunlar TDF’nin ilk absürtlükleri değil.

Adayların biri, halen başkan yardımcısı olan İsmail Şatıroğlu. Yönetim içinden olduğuna göre mevcut başkan yerini kendisine bırakmak niyetinde olmalı, belki de yönetimin istişare sonucu aldığı bir karardır. Tekne gezisi-toplantısından sonra görüştüğümüz TDF’nin yakın çevresinden olan arkadaşlar bu adaylığı büyük sevinçle karşıladıklarını söylediler.

İsmail Şatıroğlu, İstanbul’da doğup büyüdüğü halde Trabzonlu kimliğine sonuna kadar sahip çıkmaya çalışan, bu kimlikle gurur duyan hemşehrilerimizden. Kendisini yıllar önce Gaziosmanpaşa Trabzonlular Derneği Başkanlığı görevini yürütürken tanıdık. Uzun zamandır da TDF yönetiminde bulunuyor. Trabzon ile ilgili her türlü etkinliğe maddi-manevi katkılarda bulunan, aynı zamanda da son derece açık sözlü birisi. Mesela ilk kez Trabzon’a 30 yaşından sonra gittiğini açıklamakta bir mahzur görmüyor. Tabii ki bu İstanbul’da önemli bir STK başkanlığı görevini hakkıyla yürütemeyeceği anlamına gelmiyor. Nihayetinde TDF de gurbette faaliyet gösteren bir Trabzon sivil toplum kuruluşu ve biz de gurbette doğup büyüdüğü halde Trabzon kimliğine sahip çıkan, bu kimlikle gurur duyan hemşehrilerimizi her fırsatta haber yapıyoruz, bu tavrı önemsiyoruz. Yurt ve dünyadaki Trabzon varlığını yaşatmak ve geliştirmek için birkaç nesildir Trabzon dışında yaşıyor olmasına rağmen bu kimliğinden taviz vermeyen hemşehrilerimizin varlıkları ve katkılarına şiddetle ihtiyaç vardır.

Bir başka aday yine uzun yıllardır İstanbul’daki Trabzon STK’ları içinde bulunan, TDF’nin de birkaç dönemdir yöneticisi olan Mustafa Can. Mustafa Can’ı hem TDF, hem Kartal’da faaliyet gösteren Doğu Karadenizliler Derneği, hem Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği ve hem de Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği’nden (TİAB) tanıyoruz. Bu kurumlar, İstanbul’daki en önemli Trabzon sivil toplum kuruluşlarının başında geliyorlar. Kurum içi muhalefetten çekinmeyen, eleştirilerini en açık bir dille ifade eden, kurum dışında eleştirilere karşı korumacı bir zihniyet sergileyen Mustafa Can için kimse “Bu da nereden çıktı?” diyemez. Görev yaptığı kurumlara en ufak bir katkısı olmadığını kimse söyleyemez.

Üçüncü aday da yine İstanbul’daki Trabzon STK’ları çevrelerinde tanınan bir isim; Selami Aykut. O da halen Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi muhtarlığı görevi dışında Bahçelievler Trabzonlular Derneği ve Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu başkanlığını yürütüyor. Geçmişte TDF Gençlik Kolları’nda da görev yapmışlığı vardır. Ayrıca sosyal medyayı da çok iyi kullanan, gerçekleştirdiği ve katıldığı faaliyetleri sektirmeden paylaşan, geleneksel medyaya pek ihtiyaç hissetmeyen bir anlayışa sahip. Sözlü olarak ikrar etmemiş olsa da her haliyle büyük hedefleri olduğunu belli ediyor.

Şimdilik adaylar bunlar. 27 Mayıs’taki kongreye kadar neler olup biter bilmiyoruz. Başka adaylar da çıkar mı, açıklayan bu isimlerden çekilen olur mu, bunları zaman gösterecek. Bugüne kadar üç kongre gördük, bu dördüncüsü olacak. Hiç çok adaylı kongreye şahit olmadık, geçmiştekilerin hepsi bir şekilde tek adaylı gerçekleşti. O tek aday da ya mevcut başkan oldu ya da başkan yardımcısı başkanın yerine geçti.

Her kongre öncesi aylarda TDF yoğun bir biçimde tartışıldı, başka adayların da çıkacağı konuşuldu ama her nasıl olduysa bütün kongrelerde tek aday ve tek liste seçime girdi. Şimdi görünen o ki TDF’nin kurumsal adayı İsmail Şatıroğlu. Yine tek adaylı kongre mi olacak, Mustafa Can ve Selami Aykut seçime girecek mi, geçmiş kongrelerin “tek adaylı gerçekleşmesini sağlayan dinamikler” yine faaliyete geçecek mi, geçerse başarılı olacaklar mı göreceğiz.

Gördüğümüz ve bildiğimiz, TDF’nin bugünkü mevcut halinden çok daha iyi bir pozisyon ve güçte olması gerektiğidir. Geçen gün ziyaret ettiğimiz Trabzonlu bir dostumuzun yerinde tespitiyle; Trabzonluların ekonomi, akademi, iş dünyası, bürokrasi ve siyasetteki özgül ağırlıklarını göz önüne aldığımızda bu kurumun şimdi TÜSİAD kadar önemli ve itibarlı bir konumda olması gerekirdi.

Kısmetse gelecek yazımızda bugüne kadar yaşadığımız üç kongrenin öncesi, esnası ve sonrasında zihnimizde yer eden bazı fotoğrafları yorumlamaya çalışacağız. Sanırız epey bir şeyler çıkar o fotoğraflardan...

TDF İsmail Şatıroğlu Mustafa Can Selami Aykut kongre Mustafa Demir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg